07.12.2017 | Alexandra GORDEA
Raluca este unul dintre puținii avocați tineri (nu are decât 30 de ani) care m-a surprins cu claritatea și maturitatea cu care privește viața
Lecție de reușită în avocatură, la doar 30 de ani - Avocatul Raluca Diana Mitu: "Îmi văd dosarele precum copiii mei, și atunci investesc energie, resurse. Sunt pasionată de ceea ce fac și satisfacția este pe măsură"
Pe Raluca mi-am propus să o descos în cadrul unui interviu în ziua când și-a anunțat pe profilul de Facebook lansarea propriului cabinet de avocatură: Mitu Law. Foste colege de facultate, m-am bucurat să văd un tânăr avocat ce are curajul, în zilele noastre, în care mulți preferă stabilitatea și confortul caselor de avocatură sau a companiilor, să pornească pe propriul drum. Și mi-a plăcut ce am descoperit: un avocat matur, haios, profesionist, cu viziune și rațional. Și cel mai mult, mi-a plăcut asta: "Raluca is a passionate litigator who loves her work." (descriere de pe site-ul cabinetului)

Mi-a plăcut pentru că toate site-urile de avocatură conțin descrieri "profi", seci, rigide, unde sunt enumerate studii și premii. Să te lauzi cu faptul că IUBEȘTI ceea ce faci nu este OK în mintea avocaților - "Clientul vrea să vadă ce știi, nu cine ești!", după cum (greșit) cred unii profesioniști.

Raluca Diana Mitu a simțit că a trece în descrierea de pe site-ul cabinetului faptul că "is a passionate litigator who loves her work" este o dovadă de maturitate profesională și umană.

Și chiar așa este! Raluca este unul dintre puținii avocați tineri (nu are decât 30 de ani) care m-a surprins cu claritatea și maturitatea cu care privește viața. Atât cea de avocat, cât și cea personală.

Povestea ei începe cu intrarea la Barou din prima, care "a fost un lucru foarte fericit", după cum ne-a mărturisit. A urmat o perioadă de muncă prin diverse case de avocatură, în special în domeniile corporate și resolution dispute. Chiar dacă a lucrat și pentru firme de asigurări sau, chiar bănci, Raluca nu a dorit să fie in-house lawyer, dorind mereu să-și păstreze "libertatea" profesională, alegând forma colaborărilor.

De la poziția de șef al Biroului de litigii în cadrul unei bănci, unde coordona 13 oameni, la cea de avocat pe cont propriu se pare că nu există decât un pas și o singură rețetă: dorința și ambiția de a face ceea ce mereu ai visat.

Cabinetul ei este un proiect de suflet și, după cum ne-a spus, "atunci când îmi pun toată energia în ceva este imposibil să nu reușesc. Și știind acest lucru despre mine, bineînțeles că mi-am dat un deadline, la finalul căruia să pot face bilanțul și să spun «ok, rămâne, nu rămâne forma aceasta de exercitare, sau îmi caut o colaborare, sau mă duc in-house»".

Pe mulți dintre avocații generației mele i-ar speria un astfel de pas. Banii și lipsa clienților ar reprezenta principalele scuze. În schimb, avocatul Raluca Mitu și-a dat seama că fără o viziune nu vei ajunge niciodată acolo unde îți dorești sau trebuie să te afli. Și fără multă muncă, bineînțeles! Dar nu oricine poate creiona viziuni / planuri la 30 de ani...

Iubește cel mai mult la profesia ei adrenalina și diversitatea: "Pentru că având, oarecum, și experiența de in-house, mi se pare că nimic nu se compară cu feeling-ul din instanță și cu sentimentul pe care-l ai atunci când câștigi un dosar".

Raluca își vede dosarele ca pe "proprii copii" și, tocmai de aceea, investește energie și resurse pentru a duce lucrurile la cel mai înalt nivel: "Îmi văd dosarele precum copiii mei, și atunci investesc energie, resurse. Sunt pasionată de ceea ce fac și satisfacția este pe măsură".

Nu-i place în avocatură "concurența înțeleasă uneori greșit".

Întrebată care este cea mai importantă lecție pe care a învățat-o în această profesie, Raluca ne-a răspuns prompt și ferm: "Cred că în profesia de avocat, la fel ca-n viață, este important să crezi că nimic nu este imposibil.

Și-n dosarele în care evaluezi deja, prin prisma experienței că șansele sunt reduse, este bine să dai tot ceea ce poți, deoarece instanța poate fi convinsă și astfel vei putea obține un rezultat în favoarea ta".

Clară și la obiect, realistă, ambițioasă, matură, Raluca reușește să-ți ofere două lecții, poate chiar fără să-și dea ea seama:

1. Dacă iubești ceea ce faci și accepți drumul, așa cum este el, pentru a ajunge acolo unde vrei, nimic nu-ți poate sta în cale,

și

2. Profesionalismul nu este dat numai de numele casei, numărul de avocați sau portofoliul profesional, ci este dat de ceea ce ești TU, ca om, de relații pe care știi să le construiești conștient, de munca pe care știi să ți-o evaluezi obiectiv, de pasiunea cu care începi fiecare zi.

Așa este Raluca!

www.mitulaw.ro

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16972/lectie-de-reusita-in-avocatura-la-doar-30-de-ani-avocatul-raluca-diana-mitu-imi-.html