06.12.2017 | Alexandra POPA
Avocat Cristian Bărcan: `Din păcate, sau din fericire, nu am ajuns să lucrez cu nicio casă mare de avocatură`
Digitalizarea dă buzna și-n avocatură - Avocatul Cristian Bărcan: "Cu Dreptul comercial ești cumva în trendul pieței și te poți dezvolta pe partea de e-commerce"
Cristian este un avocat care iubește libertatea și nu ar renunța la ea în ruptul capului. În prezent activează în propriul cabinet individual, dar nu neagă că a fost tentat să profeseze într-o casă mare de avocatură. Specializarea lui principală este Dreptul comercial și consideră că unul dintre marile beneficii ale acestei ramuri este faptul că te poți dezvolta în funcție de trendurile care sunt pe piață.

Avocatura.com: Care este specializarea ta principală?

Avocat Cristian Bărcan: Specializarea mea principală este Dreptul comercial, dar mai funcționez și în alte două domenii: malpraxis medical și Drept imobiliar. Mi-am ales Dreptul comercial ca specializare principală, deoarece m-am lovit de această ramură încă de când eram stagiar.

Avocatura.com: Unde ai făcut stagiatura, la un cabinet individual sau la o casă mare de avocatură?

Avocat Cristian Bărcan: Am făcut stagiatura la un cabinet individual de avocatură, de aceea probabil acum eu lucrez în cabinetul meu individual. A fost ideea de libertate [zâmbește - n.r.]

"Din păcate sau din fericire nu am ajuns să lucrez cu nicio casă mare de avocatură"

Avocatura.com: Ai vrut  vreodată să lucrezi cu o casă mare de avocatură?

Avocat Cristian Bărcan: Da, am vrut! Am fost tentat, probabil ca orice student... La un moment dat te gândești dacă locul tău este în cadrul unei case de avocatură, cabinet individual sau, de ce nu, in-house.

Din păcate sau din fericire nu am ajuns să lucrez cu nicio casă mare de avocatură. Mi-am dorit, după cum spuneam, dar n-a fost să fie. Așa a fost să fie! [râde - n.r.]

"Cred că timpul îți descoperă o cale pe care tu o vei urma"

Avocatura.com: De ce ai devenit pasionat de acest domeniu și când a înflorit pasiunea pentru el?

Avocat Cristian Bărcan: Tot timpul am avut cumva dezvoltată latura de antreprenoriat. Am apreciat dintotdeauna antreprenorii și atunci combinând cele două ramuri, pentru că eu sunt și absolvent de economie, am putut îmbina cele două pasiuni și am creat o legătură directă.

Nu știu dacă știi de la început cu exactitate ceea ce vrei să faci. Cred că timpul îți descoperă o cale pe care tu o vei urma. Bineînțeles, în strânsă legătură cu experiența ta, pasiunile pe care le ai etc.

Avocatura.com: Care sunt avantajele specializării pe care ai ales-o, în opinia ta?

Avocat Cristian Bărcan: În opinia mea, pot observa foarte ușor tendințele pieței și asta te ajută (evident) pe plan profesional, dar te și favorizează în calitate de antreprenor... Ești cumva în trendul pieței. Poți anticipa anumite lucruri. De asemenea, există în prezent acest trend - digitalizarea, prin care toate produsele / serviciile se duc din ce în ce mai mult spre mediul digital. Pe partea juridică, de exemplu, te poți dezvolta pe partea de e-commerce (comerț electronic), iar ca antreprenor reușești, poate, să dezvolți alte afaceri sau servicii din cadrul afacerii tale, care să atingă această ramură digitală.

Avocatura.com: Vreau să luam ca arie de specializare malpraxisul medical. Cum sunt clienții acestei specializări? Cum ai putea descrie colaborarea dintre tine și clienții tăi?

Avocat Cristian Bărcan: De obicei, relația cu cei care au suferit un malpraxis medical sau cu cei care sunt pe lângă o persoană care a suferit un malpraxis medical, este mai puternică decât cea întâlnită în mediul comerțului. De ce? Pentru că oamenii care au suferit un malpraxis medical și familia lor, sau cei apropiați, sunt oameni  foarte afectați. Oameni care de obicei rămân cu o amprentă psihică în ceea ce privește cele suferite. Și atunci ei nu își doresc doar un avocat care să le reprezinte interesele și cumva se stabilește și o legătură interumană, nu doar profesională.

În domeniul comercial, dacă vorbim despre o creanță, raportul este mai simplu, este profesional: am de recuperat suma X sau am de modificat o societate.

"Din păcate, ce dispune INML nu poate fi combătut și nu mai ai ce să faci"

Dificultățile întâlnite în relația cu clienții care au suferit un malpraxis medical, din punctul meu de vedere, încă se regăsesc la nivelul sistemului în sine. Orice caz de malpraxis medical necesită o expertiză medico-legală. Această expertiză este înfăptuită / creată / dată de un singur organ în România, o autoritate care se numește Institutul Național de Medicină Legală. Din păcate, ce dispune INML nu poate fi combătut și nu mai ai ce să faci. Specialiștii în domeniu știu prea bine la ce mă refer...

Este o problemă cu care ne confruntăm de ani de zile, nu este nicio noutate. Este situația actuală în ceea ce privește sistemul juridic din România.

Există suficiente cazuri, deși suntem în prezența unui caz de malpraxis, cei de la medicină legală consideră că nu este un caz de malpraxis medical. Atunci este foarte dificil pentru clienți, dar și pentru tine ca avocat pentru că nu îl privești strict profesional, te implici emoțional în aceste cazuri.

Eu îi pun de la începutul acestui proces pe clienții mei, în gardă și le precizez că trebuie să aibă în vedere că o expertiză de genul acesta poate avea două concluzii: favorabilă sau nefavorabilă. Și atunci, omul dacă este pregătit și este conștient de cele două rezultate, situația este mai ușoară pentru client și pentru tine ca avocat. Clientul accepta rezultatul nefavorabil, cu greu, dar acceptă.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16967/digitalizarea-da-buzna-si-n-avocatura-avocatul-cristian-barcan-cu-dreptul-comerc.html