04.12.2017 | Alexandra GORDEA
Silviu Răcuciu, antreprenor: `Avocații de business, dacă nu înțeleg partea antreprenorială și care sunt cerințele pentru un antreprenor, nu ar putea servi un antreprenor` FOTO: Bogdan LECCA
VIITORUL AVOCATURII PRIN OCHII ANTREPRENORULUI DE IT - Silviu Răcuciu, Euro-Testing Software Solutions: "Marea parte a serviciilor, și nu va face abstracție nici avocatura, va deveni digitală. Vei apela la un avocat foarte simplu, pe internet, printr-un sistem expert"
Silviu Răcuciu este antreprenorul de IT echilibrat și conectat la fiecare pas pe care-l face lumea înconjurătoare. În anul 2005, după ce a învățat tot ceea ce a putut din școala multinațională numită Connex, a înființat, împreună cu un coleg, actuala firmă Euro-Testing Software Solutions. Pentru el, viitorul business-ului arată cam așa: "Niște asociații virtuale de companii, unde fiecare este foarte specializată pe o anumită chestie și lucrează împreună foarte bine pentru a deservi niște clienți comuni". Se pare că nici avocatura nu va fi ferită de această realitate...

"Ca avocat trebuie să înțelegi business-ul clientului, până la un anumit nivel măcar. Practic, ești parte din business-ul lui funcțional"

Avocatura.com: Ce asemănări poți identifica între profesia de avocat de business, îndeosebi, și cea de antreprenor?

Silviu Răcuciu: Nu cunosc foarte multe despre ce înseamnă partea de avocat de business, doar așa ce am mai prins de la Tibi și Mihaela [avocați "Istocescu et Vintilă", n.r.]. Oricum, și ei ca avocați au partea antreprenorială, asta e sigur, și se lovesc de probleme similare cu ale noastre.

Ei, ca avocați de business, dacă nu înțeleg partea antreprenorială și care sunt cerințele pentru un antreprenor, nu ar putea servi un antreprenor. Adică, pentru a fi avocat de business cu siguranță trebuie să fii sau măcar să înțelegi ce înseamnă să fii antreprenor, și care sunt driver-urile tale, ce te motivează pe tine ca antreprenor și ce anume îți dorești de la antreprenoriatul acela, ca să poți să te protejezi. Adică, tu, ca avocat, să-l ajuți să se protejeze și să-l completezi pe zona de business.

Nu în ultimul rând, ca avocat trebuie să înțelegi business-ul clientului, până la un anumit nivel măcar. Practic, ești parte din business-ul lui funcțional. Adică, avocatul sau Legal-ul, cum îi spunem noi, din companie, trebuie să înțeleagă o parte din business-ul noastre pentru a ne ajuta, trebuie să intre în discuție cu clienții noștri, la un moment dat, ca mijlocitor sau ca partener de discuție, pentru a ne putea oferi o soluție adaptată nevoilor noastre.

Clar sunt o mulțime de similitudini și o intersecție de cunoștințe, de knowledge comun, pe care trebuie să-l avem, așa cum și noi ca antreprenori trebuie să avem, într-o oarecare măsură, cunoștințe despre legislație. Sigur că detaliile trebuie lăsate în seama unor oameni care sunt specializați și care știu mai bine și care nu pierd atât de mult timp ca noi.

La un moment dat, pe anumite zone de business, mi-ar trebui un avocat cu specializare de IT sau un IT-ist cu specializare de juridic. Oricare s-ar potrivi. E clar că la un moment dat, nu m-ar mira, chiar și învățământul nostru, să se gândească cineva să scoată niște specialiști de acest gen, de specialități multidisciplinare: avocat specializat în IT cu knowledge de IT sau invers.

Avocatura.com: Cum vezi rolul avocaților într-un business?

Silviu Răcuciu: După cum spuneam, este un rol complementar, funcțional. Este un rol de plug-in. Fără un avocat pluged-in la business-ul respectiv nu este un business complet.

Dacă la început, când am startat business-ul, în 2005, aveam suficiente cunoștințe de partea de legal-economic, nefiind nici foarte mulți angajați, am putut destul de ușor să acomodez nevoile cu cunoștințe proprii, de la un anumit moment, când lucrurile devin mai complicate, când clienții sunt mai mari, când contractele sunt mai complexe, și cerințele la fel, cu siguranță ai nevoie de un "procesor", care se cheamă legal, și care are este în stare să filtreze mare parte din riscuri prin adaptarea contractelor.

Avocatura.com: Cum crezi că va arăta lumea din punct de vedere al inteligenței artificiale în 10-20 de ani?

Silviu Răcuciu: Cu siguranță va evolua și mai mult. În acest moment sunt sisteme expert care funcționează pe ideea de self-learning, chiar în zona de big data, cum îi spunem noi. Sunt sisteme care învață comportamentul clienților. Noi deja facem glume pe tema lui Google care știe cu ce anume te îmbraci, ce cumperi și așa mai departe.

Marea parte a serviciilor, și nu cred că va face abstracție nici avocatura sau partea de Legal, vor deveni digitale, virtuale. Vei apela la un avocat foarte simplu, pe internet, printr-un sistem expert, te vei conecat cu el cel mult video pentru un chat. Probabil și instanțele de judecată, mă aștept să țină video-room-uri. Nu văd de ce ar mai fi necesară plimbarea între locații și prezența la bară. 

Cred că totul va deveni, nu știu dacă-n 10 ani, dar cu siguranță în 20, virtualizat. Oricum, în 10 ani multe servicii vor fi digitalizate, virtualizate, băncile clasice nu vor mai exista, playeri ca Google sau Facebook vor lua locul băncilor și se vor putea face tranzacții direct în domeniul virtual.

Business-urile clasice care nu se adaptează și nu vor intra în această "poveste", nu vor deveni virtuale sau digitale, nu cred că vor rezista.

Sigur, nu se va putea renunța definitiv la tot ceea ce înseamnă fizic, nu ne vom putea muta cu totul într-o lume virtuală, în cloud, cineva trebuie să mai întrețină și acel cloud, adică vor fi câteva business-uri de infrastructură, care vor menține live toate aceste sisteme, după care totul va fi virtual. Și, evident, și avocatura.

"Inteligența umană, până la urmă, este infinită. Nu am descoperit-o noi în totalitate!"

Avocatura.com: Cum va influența revoluția digitală lumea avocaturii? Crezi că vom avea avocați-roboți ce vor ține pledoarii în fața unor judecători-roboți?

Silviu Răcuciu: Știu de multe astfel de proiecte. Probabil că se va ajunge și la acest nivel. Acum, până la urmă, și acel robot trebuie programat și aici ai nevoie de asistență umană, deci oricât ar fi el de "inteligență artificială", părerea mea este că ar trebui să existe o limitare la un moment dat, până la ce nivel îi dai posibilitatea lui să decidă sau să crească în inteligență. 

Inteligența umană, până la urmă, este infinită. Nu am descoperit-o noi în totalitate! Cu siguranță vom putea automatiza niște lucruri și le vom duce la un nivel foarte înalt, astfel încât deciziile simple sau chiar mai complexe vor putea fi luate de către roboți.

Mașina care merge singură, deja s-a inventat. Există Tesla, în care te urci și-i spui unde să te ducă sau îți consultă calendarul și te duce unde ai următoarea întâlnire. Dacă nu ai nimic în calendar, te duce acasă. Din păcate, legislația noastră nu e adaptată la așa ceva.

Deci, viitorul e deja aici, nu mai e mult! Sigur va exista o reticență și o rezistență din partea tradiționaliștilor, ca întotdeauna...

Avocatura.com: Dar nu crezi că toată această automatizare va duce oarecum la o "involuție", la o "cretinizare" a ființei umane. Adică, toată această dependență de orice nu va avea anumite efecte, mai grave decât le intuim poate acum?

Silviu Răcuciu: Cu siguranță, da. Începem să devenim dependenți de Google, de Google Maps, de Waze. Acum, ce să zic?! Este posibil să ducă la o involuție sau o "cretinizare", cum bine ai spus, a ființei umane, pe anumite zone.

Pe de altă parte, nu cred că ne va limita nimeni să ne dezvoltăm. Dacă suntem suficienți de isteți, și aici mă refer la cultura umană în general, să profităm de automatizările acestea pentru a ne deschide mintea spre alte domenii sau de a ne explora zone ale creierului neexplorate încă, pentru că, după cum bine știi, acesta este folosit în proporție de 8 sau 10%, și asta la genii, realizezi cât avem de descoperit în sensul acesta. 

Adică, OK, dacă partea aceasta operațională se automatizează, poate ne vom crea timp și, sper, ne vom dezvolta și restul de creier, să vedem ce am putea face, așa încât să evoluăm pe alte domenii, nu neapărat să ne "cretinizăm"...

Nu rata, în curând pe Avocatura.com, continuarea interviului, în care Silviu ne va vorbi despre piața de IT și cum a reușit aceasta să creeze actuala creștere artificială de salarii!

 

Interviul realizat cu antreprenorul Silviu Răcuciu face parte dintr-o serie de interviuri prin intermediul cărora Avocatura.com își propune să aducă mai aproape mediul de business de avocați și viceversa. Prin cunoaștere și informare, comunitățile / domeniile pot crește și evolua împreună!

***

Dacă și tu cunoști un antreprenor care știi că are ceva de zis, trimite-ne un email la adresa alexandra.gordea@avocatura.com, și noi vom spune povestea lui aici!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16958/viitorul-avocaturii-prin-ochii-antreprenorului-de-it-silviu-racuciu-euro-testing.html