» Arhivă
29.11.2017 | Alexandra GORDEA
România se pregătește să mimeze fericirea, abundența și patriotismul
4 zile libere, 4 zile de meditat la cei 4 DUȘMANI ai unui OM (al cunoașterii)
Urmează patru zile de relaxare, băutură, cadouri și zâmbete superficiale, bani aruncați pe haine, jucării, slănină și vin fiert. România se pregătește să mimeze fericirea, abundența și patriotismul. Oricum ar fi, toată lumea va fi ocupată cu lumea exterioară și în niciun caz cu cea interioară. Ce dracului? Doar o minivacanță avem, măcar pe aia să ne facem c-o trăim...

Profesioniștii Dreptului, la fel ca fiecare muritor de rând, vor urma turma sau, dacă nu o vor face, vor lucra de acasă, sau poate chiar dintr-un birou întunecat, lucrurile rămase neterminate. 

Din păcate, foarte puțini vor conștientiza că aceste zile de răgaz, de tihnă, ar trebui să fie pentru ei evadarea către lucrurile cu adevărat importante, către ceea ce sunt ei cu adevărat. În tot acel spectacol ieftin ce se va da pe străzile orașelor, unii ar trebui să vadă lucruri profunde, lucruri din care să învețe, să conștientizeze ceva, pentru ca apoi să se pună pe treabă, pe treaba reală, creatoare.

În urmă cu ceva timp am citit o carte atipică, ciudățică - "Învățăturile lui Don Juan" de Carlos Castaneda. M-a marcat din mai multe puncte de vedere. Mai corect spus, m-a ajutat să văd lucrurile mai clar, mai profund, să-mi schimb puțin perspectiva față de anumite aspecte ale vieții.

Pe scurt, cartea spune povestea unui antropolog-șaman, Carlos Castaneda, care ne face cunoștință cu Don Juan, vrăjitorul Yaqui ce îl va purta pe el și pe noi într-o călătorie fantastică, într-o lume a misterelor și a forțelor vechi de când lumea. Cartea abundă în metafore pe care, cred că, numai anumite minți le-ar putea înțelege.

Fiecare zi din viața antropolgului și fiecare experiență prin care trece pentru a ajunge un OM AL CUNOAȘTERII, fără a ne spune vreo clipă ce înseamnă cu adevărat acest lucru, poate reprezenta câte o învățătură pentru omul de azi, care știe / sau simte că este mai mult decât un instrument pentru societate, familie, prieteni, job.

Cartea este pentru cei care caută. Încontinuu. 

Primul, și poate cel mai important, lucru care mi-a rămas întipărit în minte și suflet a fost acela că "un drum e doar un drum, şi nu este un afront adus propriei persoane sau altora, dacă îl părăsim pentru că aşa ne spune inima. Priviţi fiecare drum îndeaproape şi atent. Încercaţi-l de câte ori consideraţi că e nevoie. Apoi, puneţi-vă o singură întrebare. Acest drum are o inimă? Dacă are, atunci drumul este bun; dacă nu, nu ne este folositor în niciun fel".

O altă idee care mă urmărește de atunci și care a dat naștere multor întrebări în mintea mea este cea a celor patru dușmani ai unui om al cunoașterii, spune Castaneda.

Eu m-aș hazarda și aș spune că, în fond, este vorba despre cei patru dușmani ai oricărui om care se trezește, care conștientizează că se află într-o continuă evoluție și care caută mereu să ofere și să creeze și mai mult.

Primul, și aș spune eu și cel mai puternic, dușman al omului este FRICA. Doar despre acest dușman aș vrea să mă leg puțin. Pe restul vă las singuri să înțelegeți de ce sunt considerați DUȘMANI ai omului.

90% dintre oamenii zilelor noastre trăiesc sub imperiul fricii. Dacă nu ar fi fost așa, lumea ar fi arătat cu totul și cu totul altfel. Oamenii nu ar căuta să existe pentru lumea exterioară, oamenii ar iubi necondiționat totul, ar construi fără a dezvolta simțul proprietății, s-ar bucura de tot liber, conștientizând că nimic nu le aparține de fapt. 

Dar lumea noastră nu arată așa. Cei mai mulți dintre noi dorm.

"Trăiesc" după criterii din exterior și conduși de automatisme. Frica îi ține prizonieri în "e bine și așa", "atât am putut face", "alții sunt mai răi", "am o casă, mașină și familie, am realizat ceva", "sunt cineva", "cu toții murim" și așa mai departe. Astfel de gânduri, de deziderate, creionază o lume standardizată, limitată, blocată.

Cine reușește să-și înfrângă frica, abia atunci începe să trăiască. Nu este ușor! Nu este ușor pentru cei din jur, pentru că ei nu vor înțelege. Dar pentru tine va fi exact așa cum trebuie să fie. Devii responsabil pentru alegerile tale, ești prezent, creezi și privești totul ca pe un spectacol, în care intervii cu propria imaginație.

Dar, potrivit lui Castaneda, acum este foarte ușor să apară cel de-al doilea dușman: CLARITATEA. Iar aceasta, odată învinsă, va fi urmată de către cel de-al treilea dușman: PUTEREA.

În fragmentul de mai jos, Castaneda explică cum se manifestă și de ce trebuie învins fiecare dușman în parte.

Iar ultimul, și cel mai surprinzător dușman, este... Ei bine, vă las să citiți paginile de mai jos. V-am dat undița. Acum trebuie să învățați să pescuiți! ;) 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16955/4-zile-libere-4-zile-de-meditat-la-cei-4-dusmani-ai-unui-om-al-cunoasterii-.html