14.11.2017 | Alexandra POPA
Radu Togan: `Nu am anticipat că voi alege INM, am oscilat până în ultimul moment` FOTO: Bogdan ANGHEL
Frica unui viitor judecător - Radu Togan: "Ideea primei ședințe în care mă voi vedea cu o sală plină în față, mă sperie, trebuie să recunosc!"
Chiar de ziua INM-ului ne-am întâlnit cu Radu, imediat ce terminase seminarul la Drept Civil pe care îl susține la Facultatea de Drept, Universitatea București. Auditor de justiție, viitor judecător, avocat suspendat și doctorand, ai putea să te întrebi când are timp să doarmă și să mănânce. Radu ne-a povestit de ce a ales magistratura, deși luase și examenul la Barou, cum a fost primul an la INM și care este frica lui cea mai mare în viitoarea carieră de magistrat.

Absolvent al Facultății de Drept, Radu Togan este în prezent auditor de justiÈ›ie, anul II la Institut. DeÈ™i a oscilat destul de mult între cele două cele mai râvnite profesii, avocatura È™i magistratura, acesta se declară extrem de mulÈ›umit de alegerea făcută, "Acum pot concluziona că am luat decizia cea mai bună când am ales Institutul NaÈ›ional al Magistraturii".

Avocatura.com: Știm că ai dat È™i la Barou È™i la INM. Ai ales să mergi mai departe cu INM-ul, dar a fost asta prima alegere? ÎÈ›i doreai încă din facultate să profesezi ca judecător / procuror?

Radu Togan: În facultate pot spune că am oscilat între cele două profesii. Nu am vrut să iau o decizie încă din primii ani, tocmai pentru că mi s-a părut că mi-aÈ™ fi limitat oportunitățile pe termen lung. Începând din anul II am făcut practică în domeniul avocaturii la "Stoica È™i AsociaÈ›ii" È™i consider că în această perioadă mi-am conturat o idee clară a ceea ce înseamnă avocatura.

Rezonez cu această profesie È™i mi se pare că se bazează pe anumite principii nobile într-o societate, absolut necesare pentru dezvoltarea acesteia. Însă, am pus în balanță avocatura cu magistratura având în vedere în acest calcul inclusiv latura universitară.

De la finalul anului II m-am gândit la varianta de a urma È™i această latură, scopul meu fiind ca într-o zi să ajung profesor al Facultății de Drept. Am o legătură specială cu această facultate È™i mi-e greu să explic de ce. Însă, inclusiv după vacanÈ›ele de vară, era un pic de nostalgie, dar în acelaÈ™i timp, întorcându-mă la facultate aveam un sentiment plăcut.

Având în vedere cele 3 elemente: avocatura cu toate benefiicile È™i cu toate neajunsurile ei, magistratura care de asemenea are puncte pro / contra È™i latura universitară, am decis să aleg magistratura. Mi se pare că la început de carieră, INM oferă posibilități mai bune în dezvoltare, pe mai multe laturi, spre deosebire de avocatură, unde există tendinÈ›a unei specializări încă de la începutul stagiaturii.

În acest context, al dorinÈ›ei mele de a mă dezvolta în plan juridic pluridisciplinar È™i de a urma È™i latura universitară, am considerat mai oportun să urmez cursurile INM.

Nu am anticipat că voi alege INM, am oscilat până în ultimul moment. A fost o decizie pe care am luat-o gândindu-mă destul de mult, pentru că, după cum È™tiÈ›i, INM-ul presupune mai multe probe spre deosebire de Barou unde este doar o singură probă.

Dădusem proba de admitere la Barou È™i È™tiam deja că sunt admis acolo. La INM dădusem abia prima probă, neavând certitudinea că voi intra la institut, motiv pentru care m-am înscris în Barou È™i încheiat un contract de colaborare cu domnul Stoica, am lucrat acolo fascinanta perioadă de o lună.

Avocatura.com: Cum a fost experienÈ›a primului an la INM? Este o concurență acerbă între voi?

Radu Togan: Primul an la INM este dificil, în principal primul semestru. Nu înÈ›eleg de ce s-a adoptat un sistem de două semestre inegale, în sensul în care primul semestru are 24 de săptămâni, iar semestrul doi 8 săptămâni. Consider că È™i materiile făcute pe al doilea semestru ar necesita mai multă atenÈ›ie, pentru că facem Drept administrativ, Drept constituÈ›ional È™i Dreptul familiei.

Din punctul meu de vedere, cel puÈ›in Dreptul administrativ È™i Dreptul constituÈ›ional, ridica întrebări ce îÈ™i găsesc cu greu răspunsul într-o perioadă atât de scurtă de studiu. De asemenea, Dreptul familiei este un domeniu în care judecătorul stagiar poate întâmpina multe probleme greu de abordat, având în vedere situaÈ›ia obiectivă a lipsei de experiență de viață, iar nu lipsa de cunoÈ™tinÈ›e juridice.

Dreptul familiei ridică probleme complexe, limitarea acestora doar la instituÈ›ii juridice nefiind o soluÈ›ie bună. Pentru încadrarea dosarelor în context È™i pentru întelegerea acestora e necesar un efort de interpretare social-emoÈ›ională, nu doar interpretare juridică. Această contextualizare contează extrem de mult, motiv pentru care tratarea dosarelor pe "repede înainte" nu mi se pare cea mai bună variantă.

Cu privire la primul semestru se insistă foarte mult pe Dreptul uniunii È™i pe CEDO, iar din punctul meu de vedere ar fi fost util să pună acelaÈ™i accent È™i pe alte materii, precum Civil È™i Penal. La momentul actual se studiază împreună Civilul È™i Procedura Civilă, respectiv Penalul È™i Procedura penală, motiv pentru care se insistă foarte mult pe latura procedurală. DiscuÈ›iile strict pe drept substanÈ›ial au fost destul de limitate ca număr.

Dar, trăgând linie după primul an de INM, pot afirma că a fost o experiență frumoasă. După cum am spus, INM-ul oferă È™ansa de dezvoltare pluridisciplinară È™i chiar dacă a fost un an cu multă materie la mijloc, a fost un an foarte dificil, acum pot concluziona că am luat decizia cea mai bună când am ales Institutul NaÈ›ional al Magistraturii.

Este concurență, vorbesc foarte sincer, însă în acelaÈ™i timp este un spirit de colegialitate. Am colegi care îmi sunt foarte apropiaÈ›i. Nu îi È™tiam dinainte, nu am fost colegi în facultate. Sunt persoane din Cluj, TimiÈ™oara, Craiova, IaÈ™i, adică persoane pe care nu le cunoaÈ™team înainte, dar, cel puÈ›in la nivelul grupei mele, am reuÈ™it să rezonăm într-un mod frumos.

Există concurență, însă o tratăm într-un mod constructiv. Încercăm să ne ajutăm, È™tiind totuÈ™i că suntem într-o competiÈ›ie. Am ajuns la concluzia că ajutându-ne ne-am putea descurca mai bine cu toÈ›ii.

Avocatura.com: Ce È›i-ai ales pentru anul II, judecător sau procuror?  De ce?

Radu Togan: Decizia o vom lua la finalul acestui an, acum fiind în practică în instanÈ›e È™i în decembrie vom face activități practice la INM - procese simulate. Abia la finalul acestui modul de practică vom lua decizia.

Eu voi alege judecător. Îmi doresc să ajung judecător pe Civil, punând în balanță aceste două laturi: latura de Drept penal È™i latura de Drept civil, mereu am simÈ›it că rezonez mai bine cu Dreptul civil, încă din facultate. Acesta este motivul È™i pentru care sunt È™i la Doctorat la domnul Stoica, începând cu acest an, pe Drepturi reale È™i mi se pare că un judecător pe Civil ar fi cea mai bună variantă.

Avocatura.com: Care crezi că sunt calitățile care ar trebui să stea la baza unui magistrat?

Radu Togan: În primul rând trebuie să aibă capacitatea de a trece peste propriile prejudecăți, de a analiza o situaÈ›ie cât de obiectiv posibil È™i de a avea un set de valori de la care să nu se abată. Aceste calități mi se par absolut necesare pentru un magistrat.

Există un citat al lui Corneliu Coposu, "Negociem orice, dar nu negociem principii", È™i mi se pare că un magistrat care nu are anumite valori va fi influenÈ›abil. AÈ™adar, din punctul meu de vedere, un magistrat bun va avea anumite valori de la care nu se va abate niciodată. Un magistrat trebuie să fie riguros când e nevoie È™i subtil când e cazul.

Avocatura.com: Care este cea mai mare frică atunci când te vizualizezi în postura de judecător?

Radu Togan: Acum, cât timp sunt încă în Institut, sunt conÈ™tient că nu am experienÈ›a practică necesară în spate È™i astfel, ideea primei È™edinÈ›e în care mă voi vedea cu o sală plină în față, mă sperie un pic, trebuie să recunosc. Însă avem anul II cu scopul de a ne pregăti latura practică.

Dacă anul I a fost în principal teoretic, anul II va fi preponderent practic pentru a ne pregăti pentru acest moment destul de greu, aÈ™ putea spune, pentru momentul primei È™edinÈ›e.

Ideea că nu mă voi descurca în prima È™edință este dificilă, însă sper că în acest an II voi reuÈ™i să capăt încrederea în sine pentru a mă putea descurca.

În cadrul Institutului facem multe procese simulate È™i au fost multe cazuri în care cel aflat pe scaunul de judecător, sub impulsul momentului, a luat decizii incorecte. De exemplu, judecătorul respingea anumite cereri depuse în È™edinÈ›a publică considerând că nu avem cum să primim la dosar aÈ™a ceva È™i astfel de situaÈ›ii, care după un număr de ani pe scaunul de judecător sunt tratate extrem de simplu È™i nu mai par o problemă. Însă, lipsa unei practici poate duce la apariÈ›ia unei frici în astfel de situaÈ›ii, la luarea unor decizii de care ne vom teme ulterior.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16904/frica-unui-viitor-judecator-radu-togan-ideea-primei-sedinte-in-care-ma-voi-vedea.html