» Arhivă
13.11.2017 | Avocatura.com
Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei
Cât vei plăti pentru CAS și CASS în 2018 dacă ești PFA?
Începând cu anul viitor baza lunară de calcul al CAS ar urma să fie reprezentată de venitul ales de contribuabil, care nu va putea fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Cât despre cota de CASS, aceasta va fi stabilită la 10%, în loc de 5,5%, așa cum se întâmplă în prezent.

Persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce realizează venituri din activități independente vor plăti, din 2018, contribuții diferite la pensii (CAS) și sănătate (CASS), potrivit unui proiect de act normativ aprobat recent de Guvern. Concret, cele două contribuții obligatorii se vor raporta de anul viitor la salariul minim brut pe economie, al cărui cuantum urmează să fie de 1.900 de lei. Cât despre cotele de contribuție, acestea vor fi stabilite la 25% în cazul CAS, respectiv 10% pentru CASS.

Conform legislației în vigoare, PFA și ceilalți contribuabili care realizează venituri din activități independente și profesii libere datorează impozit pe venit, în cotă de 16%, dar şi CAS și CASS.

Astfel, în cazul CAS, baza lunară de calcul al contribuției o reprezintă venitul realizat de către contribuabil, și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut şi nici mai mare decât echivalentul a de cinci ori acest câştig. În același timp, contribuția nu e datorată de persoanele care au calitatea de pensionari, precum şi persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cazul avocaţilor.

Din 2018 însă, baza lunară de calcul al CAS ar urma să fie reprezentată de venitul ales de contribuabil, care nu va putea fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ lansat de Ministerul de Finanțe și aprobat miercuri de Executiv.

Potrivit documentului ce mai are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica, CAS nu va fi datorată de persoanele ce realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale.

Cât despre cota de CAS, aceasta va fi stabilită, de la anul, la 25%. În prezent, o PFA poate alege pentru CAS de 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii, cu mențiunea că prima dintre cote nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o parte din acesta.

În ceea ce privește contribuția la sănătate, CASS, baza lunară de calcul al contribuției o reprezintă venitul realizat de către contribuabil, și nu poate fi mai mare decât echivalentul a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, adică la valoarea de 15.655 lei/lună, în condiţiile în care salariul mediu pe economie are acum valoarea de 3.131 de lei.

Potrivit proiectului de OUG discutat, baza lunară de calcul va fi salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează. De altfel, începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui alt proiect de act normativ, lansat însă de Ministerul Muncii.

Practic, o parte din majorarea brutului va reprezenta trecerea CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților, în contextul în care Guvernul va păstra de la anul doar trei contribuții sociale din cele șase existente în prezent.

Cât despre cota de CASS, aceasta va fi stabilită la 10%, în loc de 5,5%, așa cum se întâmplă în prezent.

Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial.

via Avocatnet

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16899/cat-vei-plati-pentru-cas-si-cass-in-2018-daca-esti-pfa-.html