» Arhivă
09.11.2017 | Avocatura.com
Prevederile ar urma să se aplice indiferent dacă spațiile publice au fost prevăzute cu camere tip `mama și copilul`
Discriminarea femeilor care alăptează în public va putea fi aspru sancționată
Evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spatiu și care alaptează un copil de până la 24 de luni; interzicerea în orice mod a alăptării în spații publice a unui copil de până la 24 de luni; refuzul furnizarii de servicii unei persoane care alaptează un copil de până la 24 de luni, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv, va putea fi sancționat cu amendă de la 100 de lei până la 2.000 de lei.

Mai multi parlamentari PNL si USR, printre care se numara Ovidiu Raetchi, Leon Danaila, Adriana Saftoiu, Alina Gorghiu (PNL) Cosette Chichirau, Cristina Pruna, Cristian Ghinea (USR), au depus la Senat un proiect de lege privind alaptarea in spatii publice, care prevede amenzi pentru persoanele sau firmele care discrimineaza mamele si incalca dreptul la hrana al copiilor.

Potrivit proiectului, faptele prevazute si sanctionate de catre acesta constituie, in acceptiunea legiuitorului, discriminare si incalcarea dreptului la hrana al copiilor.

Constituie contraventie si se sanctioneaza evacuarea dintr-un spatiu public a unei mame care are dreptul de a se afla in acel spatiu si care alapteaza un copil de pana la 24 de luni; interzicerea in orice mod a alaptarii in spatii publice a unui copil de pana la 24 de luni; refuzul furnizarii de servicii unei persoane care alapteaza un copil de pana la 24 de luni, in conditiile in care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv, prevedere propunerea PNL si USR, potrivit Wall Street.

Nerespectarea acestor prevederi de catre persoanele fizice ar urma sa fie sanctionata cu amenda contraventionala de 100 - 500 lei. Nerespectarea prevederilor de catre o persoana juridica sau de catre o entitate inregistrata la Registrul Comertului se va sanctiona cu amenda contraventionala de la 1.000 la 2.000 de lei.

Prevederile ar urma sa se aplice indiferent daca spatiile publice au fost prevazute cu camere tip "mama si copilul", fiind decizia mamei daca le utilizeaza sau nu.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16892/discriminarea-femeilor-care-alapteaza-in-public-va-putea-fi-aspru-sanctionata.html