» Special
07.11.2017 | Alexandra POPA
Dacă vă veți apuca să memorați un citat sau două, rețineți numele persoanei care a spus respectiva idee într-un mod corect!
ADMITEREA LA INM, PROBA INTERVIULUI - Comisia de examinare nu vrea să vadă candidați care au ca hobby vizitele la bunici
Anul acesta, conferința "Admiterea la INM" organizată de ASD i-a avut ca invitați pe judecătorul Liviu Zidaru, profesorul Valerian Cioclei, judecătorul Stela Stoicescu și auditorul de justiție Radu Togan. Cei patru au luat pe rând cuvântul și au oferit sfaturi studenților aflați în sală, au răspuns întrebărilor acestora și au dezvăluit perlele candidaților din timpul interviului.

Admiterea la INM, la fel ca admiterea la Barou, este un subiect ce pare că nu are epuizare. De fiecare dată este ceva nou de spus, de adăugat, de subliniat, pentru că în fiecare an candidaÈ›ii la INM au slăbiciuni diferite È™i se mai descoperă un model de "aÈ™a nu".

Invitații au oferit o serie de sfaturi pentru viitorii candidați la INM, iar Avocatura.com a extras 7 sfaturi prețioase, privind proba interviului.

1. "Domeniul de interes: judecătorul"

Candidații care ajung la proba interviului primesc o foaie de prezentare unde trebuie să completeze anumite date, cum ar fi domeniul de interes.

Profesorul Cioclei spune despre un candidat care a scris în foaia de prezentare că "domeniul lui de interes este «judecătorul»": "Este o profesie, da... Dar să spui că ai ca domeniu de interes judecătorul nu prea este în regulă. De regulă, aici se trec anumite domenii de Drept pentru care candidatul se presupune că are înclinaÈ›ii. Dar È™i aici poÈ›i cădea în capcană.

De exemplu mi s-a întâmplat să văd la domeniul de interes Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal, Drept procesual penal, Drept internaÈ›ional public È™i aÈ™a mai departe. Cam multe... Asta înseamnă că nu există un domeniu anume de interes".

Atunci când scrieÈ›i un domeniu de interes, comisia se aÈ™teaptă să fiÈ›i în stare să daÈ›i o definiÈ›ie "cât de cât corectă".

2. Limba engleză nu-i de ajuns!

Este foarte bine să È™tiÈ›i limba engleză la un nivel ridicat, dar ar fi indicat să cunoaÈ™teÈ›i încă o limbă străină sau chiar două. Comisia doreÈ™te viitori judecători / procurori mai pregătiÈ›i din toate punctele de vedere. Deci s-ar putea să nu fie de ajuns să cunoaÈ™teÈ›i doar limba engleză la perfecÈ›ie, dacă nu È™tiÈ›i È™i o altă limbă pe care să o "stăpâniÈ›i" la un nivel mediu.

3. Nu recitaÈ›i informaÈ›ii învățate de pe Wikipedia

Wikipedia este foarte bun pentru situaÈ›ii de urgență, dar profesorul Cioclei consideră că nu este suficient să învățaÈ›i din ea.

De asemenea, prezenÈ›a voastră în faÈ›a comisiei nu este întâmplătoare: v-aÈ›i dorit să ajungeÈ›i acolo È™i aÈ›i muncit pentru asta. Dacă sunteÈ›i întrebaÈ›i ceva ce nu È™tiÈ›i, ceva ce nu aÈ›i cercetat / citit suplimentar, nu este necesar să încercaÈ›i să păreÈ›i atotÈ™tiutori.

Comisia "miroase" orice minciună sau înfloritură.

4. Nu memorați 987.347.671 de citate

Desigur, asta va scoate în evidență memoria voastră foarte bună, dar nimic altceva.

De asemenea, comisia doreÈ™te să vadă ce gândiÈ›i în acel moment, nu candidaÈ›i care recită poezia într-un mod corect. DeÈ™i poate părea cliÈ™eic, omul face diferenÈ›a, nu numărul de citate pe care îl veÈ›i recita în faÈ›a comisiei.

Și dacă vă veÈ›i apuca să memoraÈ›i un citat sau două, să reÈ›ineÈ›i numele persoanei care a spus respectiva idee într-un mod corect: o candidată a prezentat comisiei un citat de Dalai Lama, pe care l-a botezat drept "Dilai" Lama, iar comisia a crezut că o fi fost vorba despre melodia Dilaila, cântată de Tom Jones.

5. Fiți foarte atenți la formulări

Comisia este formată din oameni care È™tiu că aveÈ›i emoÈ›ii în acele momente. Ei vor să vadă că vă puteÈ›i controla acele emoÈ›ii È™i că aveÈ›i claritate în ceea ce doriÈ›i să transmiteÈ›i.

ÎncercaÈ›i să nu utilizaÈ›i o "exprimare bombastică", aÈ™a cum a denumit-o profesorul Cioclei, ci o exprimare cât mai corectă din punct de vedere gramatical, juridic È™i raÈ›ional.

6. Hobby-ul de pe foaia de prezentare, nu poate fi chiar... vizita la bunici

Un candidat a scris pe foaia de prezentare că hobby-ul acestuia sunt vizitele la bunici. Iar comisia a luat la cunoÈ™tință. Și atât.

Se presuspune că în 2 ani de la acest examen veÈ›i avea în mâini destinele oamenilor, iar voi aveÈ›i ca hobby vizitele la bunici. Sigur că este frumos, dar nu este un hobby în topul preferinÈ›elor pe care ar vrea să le afle comisia.

De asemenea, dacă veÈ›i scrie la "hobby", călătoritul, comisia va presupune că plecaÈ›i în călătorii destul de des È™i că vă puteÈ›i exprima un punct de vedere referitor la ultimele două locuri pe care le-aÈ›i viziat, de exemplu.

7. Atenție la speța de etică!

Judecătorul Stela Stoicescu a povestit experienÈ›a personală È™i a menÈ›ionat că întrebările din cadrul interviului nu sunt întrebări simple, dar că nu este necesar să oferi "răspunsuri de manual, răspunsuri artificiale".

Stela a primit o speță prin care era întrebată dacă ar divorÈ›a de soÈ›ul ei alcoolic, pentru a-È™i salva cariera. Desigur că s-a gândit că există o capcană È™i a pus mai multe întrebări în aflarea cât mai multor necunoscute, cum ar fi: dacă se înÈ›elege bine cu soÈ›ul, dacă o iubeÈ™te, dacă o respectă, dacă l-a dus la medic È™i altele. Comisia a spus că relaÈ›ia de acasă este perfectă, că o răsfață / iubeÈ™te / respectă, că au fost la medic (fără rezultat), dar că de două ori pe lună se îmbată È™i apare în media, iar acest lucru îi afectează cariera de magistrat.

Atunci Stela a spus comisiei de examinare că "Nu, cariere mai sunt!".

Nu È™tie nici ea, posibil nici comisia, dacă există răspunsuri corecte sau nu. Cert este că vor să vadă sinceritatea È™i autenticitatea candidatului care le stă în față.

Comisia nu are un set de întrebări în față pe care trebuie să le pună candidatului, ci aÈ™a cum spunea Cristi DanileÈ›: "Deci, ceea ce urmărim este să vedem dacă avem în faÈ›a noastră un om. ÎÈ™i È™tie calitățile? ÎÈ™i È™tie defectele? Poate purta un dialog cu membrii Comisiei?".

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16877/admiterea-la-inm-proba-interviului-comisia-de-examinare-nu-vrea-sa-vada-candidat.html