03.11.2017 | Alexandra GORDEA
Dacă-i lăsați pe alții să lucreze la imaginea voastră, aveți grijă în mâinile cui cedați această sarcină, deloc ușoară, pentru că s-ar putea să vă treziți cu o caricatură! ;)
Din categoria «adevărul doare» - Editorialul Avocatura.com ce a "stârnit spiritele" printre avocați
După lupte seculare în care am tot încercat să-i fac pe avocați, pe toate tipurile de avocați!, să reacționeze, să iasă, să vorbească, să se apere sau să atace, iată că un editorial mai vechi a reușit să stârnească reacții. Lezați în orgoliu, unii mi-au scris, alții s-au adresat prietenilor mei, avocați și ei, pentru a vedea "ce s-a întâmplat cu prietena ta?!". Hai că poate așa începem să mișcăm și noi lucrurile.

Materialul scris în primăvara acestui an, È™i redistribuit recent pe pagina de Facebook Avocatura.com, avea un public È›intă clar, după cum o arată È™i titlul: avocaÈ›ii care cred că tupeul, pilele È™i geanta de piele sunt calități în profesia asta.

Nici în ziua de astăzi nu regret È™i nici nu aÈ™ retrage cele spuse în acel material. Pentru că, reafirm cele spuse: această categorie de avocaÈ›i există (chiar pe picior mare), reprezintă profesia È™i reuÈ™eÈ™te să-i strice prestigiul, cel puÈ›in în faÈ›a persoanelor care È™tiu că nu toÈ›i avocaÈ›ii sunt astfel, printre care mă număr È™i eu. 

Și cu toate acestea, voi ceilalÈ›i, care nu sunteÈ›i aÈ™a, care munciÈ›i în draci pentru a avea dosare câÈ™tigate sau clienÈ›i mulÈ›umiÈ›i, care È™tiÈ›i câtă muncă implică simpla scriere a unei acÈ›iuni È™i de câÈ›i nervi ai nevoie pentru a trece cu bine peste (anumiÈ›i) clienÈ›i, (anumiÈ›i) judecători È™i chiar (anumiÈ›i) colegi, alegeÈ›i să tăceÈ›i!

Ei bine, tăcerea aceasta a voastră o să vă coste mult pe viitor. Deja vă costă! UitaÈ›i-vă cum sunteÈ›i văzuÈ›i pe piață atât de către justiÈ›iabili / potenÈ›iali clienÈ›i, cât È™i de către ceilalÈ›i parteneri ai actului de justiÈ›ie, uitaÈ›i-vă cum vă este redus la aproape nimic rolul în actul de justiÈ›ie, uitaÈ›i-vă cum vorbesc doar Florea sau Briciu în numele vostru, fără ca măcar să vă reprezinte cu adevărat, uitaÈ›i-vă la glumele sau reacÈ›iile spontane ale oamenilor când aud că sunteÈ›i AVOCAT.

Chiar nu vă frustrează treaba asta? A reuÈ™it un editorial să vă enerveze, dar întreaga imagine de ansamblu nu o poate face?

CredeÈ›i-mă, cred că È™tiu mai bine ca mulÈ›i dintre voi, câtă muncă implică profesia voastră, de câtă alergătură este nevoie È™i câtă răbdare trebuie să ai pentru a trece cu mintea limpede È™i sănătoasă peste o zi de muncă, È™tiu cât de speciali sunt unii avocaÈ›i în afara biroului, pentru că sunt oameni miÈ™to. Îi cunosc pentru că trăiesc printre ei È™i-mi sunt prieteni, unii foarte buni prieteni, pentru că profesiile sau stautul nu au reuÈ™it să rupă legăturile umane.

Dar asta nu mă împiedică să nu văd È™i cealaltă față a profesioniÈ™tilor ce trăiesc printre voi È™i pe spinarea voastră. Nu vă convine că sunteÈ›i toÈ›i văzuÈ›i aÈ™a, că "se generalizează", după cum a spus un cititor? Foarte bine! Atunci ia atitudine!

GăseÈ™te metode prin care să arăți tot ceea ce se află dincolo de imaginea aceasta (deloc frumoasă) creată de-a lungul a zeci, dacă nu, sute de ani! IeÈ™i È™i spune de ce este bine să fii aÈ™a sau nu este bine să fii într-un anumit fel ca avocat, ieÈ™i È™i spune-È›i opinia despre un fapt social sau juridic, fii mai transparent È™i tranÈ™ant când este vorba de crezul tău.

Nu-i mai lăsa pe alÈ›ii să te facă de râs! Pentru că dacă profesia ta este făcută de râs, per ansamblu, atunci È™i tu, ca individ, eÈ™ti la fel! Chiar dacă poate tu nu eÈ™ti "din ăla, ca ei", dar devii astfel atunci când taci.

Știu că nu vă arde de astfel de lucruri, că vă fură munca È™i abia mai aveÈ›i timp de vieÈ›ile voastre, din afara biroului, dar dacă vă atacaÈ›i atât de repede când se spune că nu vorbiÈ›i, că nu È™tiÈ›i cine sunteÈ›i sau că aveÈ›i impresia că le È™tiÈ›i pe toate, înseamnă că ceva în voi strigă să faceÈ›i mai mult decât faceÈ›i acum!

Nu vă mai fie frică de ceea ce gândesc ceilalÈ›i: "Dacă dau interviu, vor spune că-mi fac reclamă, sau că mă bag È™i eu în seamă!". AÈ™a È™i? LăsaÈ›i-i pe oameni cu frustrările È™i neîmplinirile lor.

AÈ™a cum voi poate luaÈ›i drept model, sau vă influenÈ›ează modul de a fi, un material despre dezvoltare personală sau un citat motivaÈ›ional, astfel poate va folosi È™i un alt avocat, mai tânăr, sau mai cu experiență, spusele voastre, dezvăluirile voastre despre cum este SÄ‚ FII CU ADEVÄ‚RAT avocat, despre ce provocări trebuie să depășeÈ™ti È™i ce cunoaÈ™tere trebuie să acumulezi pentru a fi mereu un bun profesionist.

AÈ™adar, mă bucur că v-aÈ›i enervat / frustrat / mâhnit / aprins sau ce sentimente s-or fi trezit în voi. Dacă aveÈ›i ceva de spus, scrieÈ›i-mi (alexandra.gordea@avocatura.com)! Dacă nu, acceptaÈ›i cum vă definesc alÈ›ii! C`est la guerre!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16868/din-categoria-adevarul-doare-editorialul-avocatura-com-ce-a-starnit-spiritele-pr.html