03.11.2017 | Alexandra POPA
Conform unor studii, 80% dintre absolvenți lucrează în alt domeniu decât cel pe care l-au studiat, iar 74% sunt pregătiți în domenii care nu au legătură cu piața forței de muncă actuală
Noua generație, obsedată de o carieră de succes decât de fericirea în viața personală
Piața muncii va fi în curând revoluționată de roboți. Acești "monștri" pot lucra 24/7, nu se îmbolnăvesc și nu fumează. De aceea, deja unele companii au roboți pentru ambalarea unor produse, precum mierea sau scutecele pentru bebeluși. Care sunt joburile amenințate cu "robotizarea" și cum arată angajatul viitorului? Te invit să afli din următorul articol!

În perioada 31 octombrie - 2 noiembrie a avut loc evenimentul "Foreign Investors Summit 2017". Avocatura.com, în calitate de partener media, a avut onoarea să participe la acest eveniment foarte util și interesant, care a ridicat o serie de întrebări, după ce am părăsit sala de conferință.

S-a vorbit mult despre DIGITALIZARE, GENERAȚIA Z, INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ și alte subiecte extrem de interesante pentru aceste timpuri.

Ceea ce mi-a atras mie atenția este faptul că, statistic vorbind, 75% din generația Z este mult mai preocupată de a-și găsi un loc de muncă decât de a-și găsi "sufletul pereche".

Aproximativ două miliarde de tineri născuți după anul 1994 / 1995 au crescut cu computerul, sfântul internet și smartphone-ul. Această generație s-a dezvoltat într-un mediu puternic tehnologizat, care va provoca schimbări sociale și va revoluționa piața muncii.

Generația Z își face probleme (încă de la o vârstă fragedă - 12 sau 13 ani) despre ce liceu va urma, ce facultate și care va fi rezultatul final al acțiunilor lor. Adică, este foarte posibil ca un copil de 12 ani să aibă o strategie foarte bine pusă la punct despre ce va face în următorii 10 ani, iar tu să nu știi (nici măcar) ce strategie să abordezi pentru săptămâna viitoare (este doar un exemplu).

În același timp, generația Z este preocupată de FOMO (Fear Of Missing Out), adică vor să nu piardă nicio informație din social media. Sunt mereu conectați la Facebook, Twitter, LinkedIn, iar angajatorii care doresc limitarea angajaților la doar 30 de minute de stat pe Facebook sau alte pagini decât cele strict pentru serviciu, aplică strategia greșită. De ce? Pentru că noua generație vrea libertate, iar atunci când îi limitezi, îi îndepărtezi, iar într-un final, îi pierzi.

Tinerii din noua generație nu sunt loiali și sunt preocupați să nu se plictisească la locul de muncă. De aceea, o să vrea inițial să ocupe un post în vânzări, după care vor migra la marketing, financiar și așa mai departe.

Se preconizează că în anul 2030, funcția de paralegal va fi complet inexistentă pentru oameni, aceasta urmând a fi înlocuită de roboți. Nici serviciile legale de bază nu vor mai exista în 10-20 de ani... Așa că, dacă ți-ai făcut un plan pe termen lung în acest sens, schimbă macazul!

Roboții vor înlocui resursa umană. Sună foarte dramatic, dar spre asta ne îndreptăm oricât de mult ne-ar speria acesta fapt. Poate ar trebui să ne cumpărăm bilete de avion (doar dus) către Zanzibar, sau orice alt loc unde poți să trăiești liniștit într-o colibă, până la adânci bătrâneți, fiind șofer/ospătar/menajeră etc. Sau poți să te apuci să vezi care sunt previziunile pentru următorii ani și să începi să-ți (re)croiești viitorul.

Pentru a-ți da o mână de ajutor, îți pot spune că domeniul IT va fi în trend în continuare. De asemenea, domeniul economic sau HR va fi tot acolo. Nici serviciile sociale, marketingul sau advertisingul nu vor avea de suferit.

Cele mai "amenințate" slujbe vor fi cele definite de reguli. Acelea vor fi înlocuite cu inteligența artificială. Locurile de muncă vor deveni mai puține, așa că recrutarea va deveni mai severă.

De asemenea, angajatul viitorului își va îndrepta atenția către DIY ( Do It Yourself), ceea ce va putea afecta munca în echipă.

În opinia mea, și a Oanei Toiu (speaker în cadrul conferinței și Curator Global Shapers, o inițiativă a Forumului Mondial Economic), chiar dacă în viitor se va implementa un limbaj comun între oameni și roboți (care nu poate decât să te sperie că rămâi fără loc de muncă), este că umanitatea nu poate fi înlocuită de nicio inteligență artificială. Empatia, sentimentele, creativitatea, în esență sufletul, nu vor putea fi eliminate.

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16866/noua-generatie-obsedata-de-o-cariera-de-succes-decat-de-fericirea-in-viata-perso.html