» Arhivă
23.10.2017 | Avocatura.com
Autoritățile competente ar trebui să se abțină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanță sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătușele pentru mâini sau pentru picioare
Directiva UE 2016/343: Adio cătușe pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuștile, dar și termeni precum "penali" sau "pușcăriabili" în declarațiile autorităților publice
Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului, din luna martie a anului 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, va fi din ce în ce mai dezbătută zilele acestea, termenul prevăzut de lege pentru implementare fiind începutul lunii aprilie 2018. Așadar, declarațiile publice vor fi puțin "cenzurate" privind unele formule la adresa persoanelor cercetate penal.

"Vom discuta Directiva şi o vom implementa, până la primăvară. (...) Directiva va trebuie să fie implementată până în luna aprilie", a declarat preşedintele Comisiei pentru asigurarea stabilităţii legislative în justiţie, deputatul PSD Florin Iordache, la solicitarea Mediafax, întrebat când va fi discutată Directiva care prevede interzicerea folosirii unor cuvinte precum "penali" sau "puşcăriabili" în declaraţiile publice.

Deputatul Florin Iordache a afirmat că transpunerea Directivei se va face în termenul prevăzut de lege - până la începutul lunii aprile 2018, însă, nu reprezintă o prioritate pentru comisie, în contextul în care aleşii aşteaptă în Parlament legile justiţiei.

Directiva prevede că prezumţia de nevinovăţie ar fi încălcată în cazul în care declaraţiile publice ale autorităţilor publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăţiei, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăţia persoanei respective nu a fost dovedită conform legii.

Prezenta directivă ar trebui să se aplice numai procedurilor penale astfel cum sunt interpretate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Curtea de Justiție), fără a aduce atingere jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului. Prezenta directivă nu ar trebui să se aplice procedurilor civile sau administrative, inclusiv atunci când procedurile administrative pot conduce la sancțiuni, cum ar fi procedurile legate de concurență, comerț, servicii financiare, trafic rutier, fiscalitate sau taxe suplimentare, și nici anchetelor efectuate de către autoritățile administrative în legătură cu aceste proceduri.

Noțiunea de "declarații publice ale autorităților publice" ar trebui înțeleasă ca fiind orice declarații care se referă la o infracțiune și care emană fie de la o autoritate implicată în procedurile penale legate de infracțiunea respectivă, cum ar fi autoritățile judiciare, poliția și alte autorități de aplicare a legii, fie de la o altă autoritate publică, cum ar fi miniștrii și alți funcționari publici, fără a se aduce atingere dreptului intern în materia imunității.

Autoritățile competente ar trebui să se abțină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanță sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătușele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuștile, cu excepția situațiilor în care aceste măsuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate, inclusiv împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se răni sau de a-i răni pe alții ori de a distruge bunuri de orice tip, fie legate de împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmăririi sau de a avea contact cu persoane terțe, cum ar fi martorii sau victimele. 

Posibilitatea de a aplica măsuri de constrângere fizică nu înseamnă că autoritățile competente trebuie să ia vreo decizie formală cu privire la utilizarea acestui tip de măsuri.

Atunci când este fezabil, autoritățile competente ar trebui, de asemenea, să se abțină de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, în instanță sau în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a evita să dea impresia că sunt vinovate.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16829/directiva-ue-2016-343-adio-catuse-pentru-maini-sau-pentru-picioare-boxele-de-sti.html