29.09.2011 | Teodora MIRON
Florin Ciutacu spune ca lumea juridica este insuficient informata cu privire la prevederile noului Cod Civil
Ciutacu: Codul Civil nu tine cont de prevederile a doua coduri europene in materie
Florin Citacu, profesor, fondator si presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Dreptului Comparat, autor al lucrarii "Codul civil adnotat", crede ca noutatea multora dintre institutiile reglementate de noul Cod Civil le va da batai de cap practicienilor. La degringolada ar putea contribui si faptul ca noul Cod de procedura civila nu va intra in vigoare in acelasi timp cu cel civil.

"Ar fi fost bine daca noile Coduri – atat cel civil, cat si cel de procedura civila, ar fi intrat simultan in vigoare", crede Florin Ciutacu, care este de parere ca separarea datelor de intrare vigoare ale celor doua Coduri ar putea crea "reale probleme in activitatea instantelor si nu numai lor". "Personal, consider ca practicienilor le va fi destul de greu sa faca in asa fel incat noile reglementari ale institutiilor din Codul civil sa poata fi aplicate cu celeritate si eficienta", mai spune Florin Ciutacu.

In opinia sa, cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce noul Cod civil sunt cele legate de proprietatea temporara si de fiducie, de vanzarea cu pact de rascumparare, precum si cele intervenite in materie de garantii independente – scrisoarea de garantie bancara si scrisoarea de confort. Ciutacu apreciaza ca un fapt pozitiv si modificarile intervenite in dreptul familie –  ca sotii isi vor putea stabili regimul comunitatii de bunuri prin contract.

In schimb, Ciutacu critica faptul ca noul Cod civil nu tine cont de prevederile a doua Coduri europene importante in aceasta materie, care au unificat anumite reguli din cele doua mari sisteme de drept- anglo – saxon si franco-german. "Eu sunt specializat in dreptul obligatiilor. In aceasta calitate am luat parte, ca membru in diferite organizatii internationale, la diverse dezbateri pe marginea nevoii de unificare a regulilor de drept privat, mai ales cele din interiorul UE" precizeaza Ciutacu.

"In calitate de membru al Friends of Academy of European Law( ERA) si al Academiei Privatistilor Europeni din Pavia, am asistat si am contribuit la elaborarea unor proiecte de coduri - Proiectul de Cod Civil European (DCFR - elaborat sub coordonare germana) si Codul European al Contractelor (Pavia). Or, comparand rezultatul dezbaterilor in plan european cu structura noului Cod civil (partea de dreptul obligatiilor, in principal), constat ca noul Cod civil roman nu a preluat, decat partial, ceea ce contributorii la cele doua importante proiecte europene au statuat", mai arata Ciutacu.

"Ramane de vazut felul in care noul Cod civil se va integra in realitatea sociala romaneasca"

Pentru autorul "Codului civil adnotat", noul Cod civil "este un progres". Insa "felul in care acesta se va in realitatea sociala romaneasca, modeland-o, ramane de vazut", spune profesorul de drept Florin Ciutacu. "Este un moment istoric, insa felul in care societatearomaneasca a fost pregatita pentru a-l primi, lasa de dorit", mai crede el.

 

Florin Ciutacu este de parere ca, din vara lui 2009, cand a fost publicat Codul civil, si pana in prezent, "nu au fost organizate prea multe actiuni prin care lumea juridica sa fie impulsionata in a se apleca asupre studiului noilor institutii continute de Codul civil". "Sper ca cei indrituiti sa organizeze astfel de actiuni sa faca in asa fel incat destinatarii si interpretii legii sa cunoasca mai bine Codurile ce urmeaza a intra in vigoare. Sa fie ceva mai activi si, in egala masura, mai permisivi in ceea ce priveste initiativele de orice fel, inclusiv cele private, destinate a face cunoscute noile dispozitii legale - fundamentale -, cu care romanii se vor ", mai cere Ciutacu.

Ciutacu ridica intrebari si asupra calificarii profesionale a "celor chemati sa aplice normele continute de noul Cod civil". "Sistemul educational din Romania, la toate nivelurile, il stim. Este necorespunzator in ceea ce priveste capacitatea de a oferi incredere ca specialistii formati vor avea calitatea si capacitatea de a face in asa fel incat sistemul sa functioneze fara sincope. Evident, in Romania, avem foarte buni specialisti, scoala romana de drept este una de calitate. Insa, pregatirea profesionala continua lasa mult de dorit", mai spune Ciutacu.

In privinta datei la care se vor putea constata primele efecte ale aplicarii noului Cod, Ciutacu se abtine de la comentarii. "Ca multi alti juristi, imi doresc ca acest act normativ sa traiasca, cel putin la fel de mult ca si vechiul Cod civil, de la 1865", conchide el.

Cine este Florin Ciutacu

 

  •  Profesor de drept la Universitatea "Dimitrie Cantemir" si la Universitatea "Ecologica"
  • Autor a peste 58 de carti de specialitate
  • Membru al Academiei Privatistilor Europeni din Pavia
  • A actionat in instanta Guvernul, acuzandu-l de plagiat. Mai precis, Florin Ciutacu sustine ca, noul Cod civil reproduce in expunerea de motive pasaje aproape identice cu consideratiile proprii, publicate in prefata volumului "Codul civil adnotat", publicat in 2007 la Monitorul Oficial.
  • A contestat in contencios-administrativ Decretul  Presedintelui Traian Basescu, prin care intra in vigoare noul Cod civil. Motivul: decretul a fost emis cu doua zile inainte ca Parlamentul sa adopte Legea noului Cod civil.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/1681/ciutacu-codul-civil-nu-tine-cont-de-prevederile-a-doua-coduri-europene-in-materi.html