» Cariere
02.10.2017 | Alexandra GORDEA
`Nu mă așteptam să fie vorba de tratate întregi, caiete de spețe, sute de legi și zeci de articole, al căror scop nu era altul decât să ne facă să înțelegem anumite instituții de Drept`
STUDENT LA DREPT - 5 lecții pe care aș fi vrut să le știu atunci când am intrat la Facultatea de Drept
Am dat examen la Facultatea de Drept, UB, în anul 2006. Voiam să mă fac avocat. Astăzi sunt jurnalistul care scrie despre avocați. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege tot Dreptul. Dar aș face lucrurile puțin altfel. Iată ce aș fi vrut eu să fi știut înainte de a mă arunca în lumea asta, numită "student la Drept".

Am făcut meditații un an de zile (în clasa a XII-a) la Economie și Gramatică pentru a intra la Drept. Nu pentru că aș fi fost vreo tută, ci pentru a fi sigură că voi intra la facultatea dorită, și la buget. Nu am înțeles niciodată cu adevărat, în acele vremuri, la ce-mi va folosi Economia sau Gramatica în profesia juridică dorită, dar m-am conformat cutumei.

Îmi amintesc că în ziua examenului de admitere am ieșit plângând de emoție. Îmi tot spuneam că nu voi intra la Buget, că-mi voi dezamăgi familia și așa mai departe. Dar, am intrat. Chiar la Buget! Dar viața avea să-mi arate că nu acesta era cel mai important lucru, așa cum aveam să descopăr și o lume despre care aveam o imagine puțin distorsionată.

Despre începuturile la Facultatea de Drept am tot scris, însă astăzi vreau să vă spun câteva lecții pe care mi-aș fi dorit să le cunosc pentru a trece și mai bine, și mai frumos, prin viața de sudent la Drept.

1. Chiar trebuie să fii pregătit să citești (extrem de) mult

Urmând un liceu cu profil filologic pot spune că am citit ceva cărți în 4 ani de studii. Însă, ceea ce a urmat la Drept m-a lăsat puțin cu gura căscată. Îmi imaginam, din filme și poveștile altora, că este o facultate grea, că ai mult de învățat, dar chiar nu mă așteptam să fie vorba de tratate întregi, caiete de spețe, sute de legi și zeci de articole, al căror scop nu era altul decât să ne facă să înțelegem anumite instituții de Drept. Așa că, înarmează-te cu răbdare și foarte, foarte, foarte multă atenție și concentrare! Dacă vei trata superficial tot acel amalgam de informații, acest lucru se va vedea și la examene dar, mai ales, în profesia pe care o vei alege.

2. Orice pauză în studiu va deveni o mare prăpastie la un moment dat

Așa că încearcă pe cât posibil să fii constant în parcurgerea materiilor. Știu că viața de student te va fura și-ți vei spune că "lasă că recuperez eu în sesiune", dar crede-mă că nu este deloc așa. Vei acumula și mai mult bagaj de informații pe care îți va fi greu să-l înțelegi. Așadar, un minimum de efort în fiecare seară te poate scuti de "chinul" sesiunii, dar și de lacunele profesionale pe care s-ar putea să le resimți mai târziu.

3. Practică, practică, practică!

Este oricum obligatorie în timpul facultății, dar nu-ți tăia singur craca de sub picioare ducând adeverințe de practică făcute "pe genunchi" sau de către prieteni. Acest lucru te va costa extrem de mult mai târziu! Caută să faci practică în cât mai multe arii (cabinete de avocat, instanțe, cabinete notariale, birouri executori judecătorești etc.) pentru a fi sigur că asimilezi informațiile pe mai multe căi și că astfel te ajuți singur în alegerea profesiei pe care vrei s-o urmezi.

Mai mult, mergi în instanțe și vezi cum se aplică de fapt Dreptul. Fii curios pentru tine despre o anumită profesie și nu aștepta să te tragă cineva de mânecă pentru a cunoaște tot ceea ce se poate!

4. Nu trebuie să te grăbești cu alegerea profesiei juridice

Nu te grăbi să te vezi avocat sau procuror din primul an. Nu este vorba că acest lucru ar fi ceva rău, însă te poate împiedica să-ți descoperi cu adevărat calea pe care, până la urmă, nu va merge mama sau iubitul / iubita, ci TU singur. Așa că fii deschis și curios cu privire la orice profesie juridică. Fii atent la tine și la ceea ce-ți place mai mult - Dreptul Privat în detrimentul Dreptului Public, Civilul în detrimentul Penalului, și aprofundează acea direcție.

Nu te limita la informațiile pe care le auzi în stânga și-n dreapta la facultate, caută în cărți, în publicații, pe teren, lucrurile care să te ajute să ai o imagine cât mai clară și obiectivă despre ceea ce vrei să faci.

5. Tot ceea ce faci, fă-o pentru tine și sufletul tău

Pentru că numai așa vei fi mereu împăcat cu alegerea făcută! Altfel, vei ajunge să dai vina pe părinți, pe prieteni, pe sistem, pe oricine altcineva pentru neîmpinirea ta profesională. Nu te gândi la bani, la statut / imagine. Gândește-te la ceea ce ți-ar plăcea să faci. Crede-mă, când vei merge pe drumul acesta, atunci vor apărea și banii, și prestigiul.

 

P.S.: De fapt, dincolo de cele spuse mai sus, cel mai mare regret al meu este că nu m-am bucurat și nu am profitat mai mult de Facultatea de Drept. M-am lăsat furată de mirajul primului job studențesc, uitând că fiecare etapă - cea de student, în speță - trebuie consumată, pentru că odată arse etapele te trezești un adult fie frustrat, fie trist sau chiar un profesionist dezamăgit.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16748/student-la-drept-5-lectii-pe-care-as-fi-vrut-sa-le-stiu-atunci-cand-am-intrat-la.html