» Special
11.09.2017 | Alexandra GORDEA
Anul acesta, UNBR a încasat 3.092.000 lei de la candidații care au susținut examenul
Banii examenului de admitere la Barou, luați la puricat: "Incompetență sau abuz în Justiție? Unde merg milioanele de euro de la UNBR. Așteptăm reacția ministrului Tudorel Toader"
Dacă o spuneam noi, Gheorghe Florea zicea că avem ceva cu el, că ne luăm de UNBR la comandă. Dar uite că nu suntem singurii care se întreabă unde merg anual sutele de mii de lei primiți de la candidații care susțin examenul de intrare în profesia de avocat.

Cei de la Bugetul.ro, chiar dacă putem spune că nu este un website care să aibă legătură directă cu lumea avocaților, a publicat o opinie privitoare la situația banilor plătiți anual de către candidații care susțin examenul de intrare în profesie.

Cum multe dintre "dilemele" celor de la Bugetul sunt asemănătoare cu ale noastre, am ales să le facem și noi publice aici.

Aceștia se întreabă, mai mult retoric, dacă este vorba despre "Incompetență sau abuz în Justiție?": "Reforma în Justiție pare să fie o poveste în care câțiva câștigă și cei mai mulți pierd. Pentru că atunci când tragem linie observăm că articolul din Constituție care spune că nimeni nu e mai presus de lege prevede și excepții. Atunci când ani de-a rândul definiția infracțiunii abuz în serviciu, cea pentru care au ieșit sute de mii de români în stradă, este pusă în practică chiar în timpul examenului pentru admiterea în profesia de avocat, fără ca nimeni să ia atitudine, afli și răspunsul la întrebarea de ce în fiecare zi 9 români decid să părăsească țara".

Bineînțeles că reacția ministrului Justiției este cea mai așteptată: "Taxa de examen este una piperată, 1000 de lei, astfel că, de exemplu, anul trecut s-au strâns de la candidați vreo 900.000 de euro, anul ăsta alți 700.000 și dacă însumăm banii strânși din ultimii 7 ani, de la REFORMĂ, ajungem la câteva milioane de euro. Interesant este ce va face ministrul Justiției, Tudorel Toader în acest context".

Ceea ce ne-a amuzat și nu chiar este faptul că până și colegii de la Bugetul se întreabă de ce o taxă atât de piperată: "Dar ce înseamnă totuși acest examen? Ce condiții deosebite li se oferă candidaților? Primesc caviar și șampanie? Li se întinde covorul roșu la intrare? Dalai Lama vine să corecteze lucrările?".

Iar cireașa de pe tort, ni s-a părut nouă a fi această afirmație: "Când acest lucru, se întâmplă o dată, putem admite că a fost o întâmplare. Când se întâmpla an de an, o încadrăm la infracțiune continuată. Pentru că deja reaua credință și intenția sunt evidente. Asta dacă nu cumva, avem de-a face cu o incompetență ridicată la rang de artă și atunci înlocuim infracțiunea de abuz în serviciu cu cea de neglijență în serviciu. Dar neglijență în serviciu în formă continuată, se poate?

Ne-am gândit să-l întrebăm pe domnul avocat reputat și director al INPPA, Traian Briciu, dar în 2012 ne-a spus că nu se pricepe la Drept Penal. Și cum cu codul penal în față tot spunea că nu înțelege, ne-am gândit să-l consultăm doar pe partea de civil, unde este specialist".

Q.E.D.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16678/banii-examenului-de-admitere-la-barou-luati-la-puricat-incompetenta-sau-abuz-in-.html