» Arhivă
28.07.2017 | Alexandra POPA
Definitivatul constă în două probe scrise de tip sinteză: una cu caracter teoretic și una cu caracter practic
ADMITERE NOTARIAT - Definitivatul pentru notari stagiari și admiterea pentru notari publici cu minim șase ani vechime în domeniul juridic va avea loc în septembrie
La începutul lunii septembrie, Institutul Notarial Român (INR) va organiza atât un examen de definitivat pentru ocuparea posturilor destinate notarilor stagiari care și-au încheiat stagiul în 2016, cât și un concurs de admitere în funcția de notar public pentru cei cu minimum șase ani vechime în domeniul juridic.

Examenul de definitivat pentru ocuparea posturilor destinate notarilor stagiari care și-au încheiat stagiul în 2016 va avea loc în zilele de 5 și 7 septembrie 2017, conform unui anunț recent al INR. Totodată, un alt anunț emis de INR stabilește organizarea concursului de admitere în funcția de notar public, pentru cei cu minimum șase ani vechime în funcții de specialitate juridică, pentru zilele de 4 și 6 septembrie 2017, potrivit INR.

În primul caz este vorba de 79 de locuri din mai multe localități din județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Botoșani, București, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea și Vrancea.

În al doilea caz este vorba de doar 15 locuri din câteva localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Caraș-Severin, Constanța, Mehedinți, Neamț, Suceava, Timiș și Vrancea, lista completă fiind aici.

Atât în cazul examenului, cât și în cazul concursului, vor fi menținute în 2017 tematica și bibliografia valabile în anul 2016.

Candidații care vor să participe la examenul de definitivat pentru ocuparea posturilor destinate notarilor stagiari trebuie să-și depună dosarul de înscriere cel târziu până la data de 6 august 2017, așa cum reiese din regulamentul inclus în Ordinul Ministerului Justiției (MJ) nr. 1.494/2014.

"Cu cel puțin 30 de zile înainte de data examenului, notarul stagiar depune la Camera în a cărei circumscripție se află postul pentru care a susținut examenul sau concursul de dobândire a calității de notar stagiar dosarul de înscriere la examenul de definitivat (...)", este precizat în actul normativ.

Dosarul de înscriere trebuie să includă documente care să ateste îndeplinirea condițiilor legale pentru dobândirea calității de notar public. Printre altele, candidații au nevoie de o copie certificată pentru conformitate cu originalul a diplomei de licență în drept obținută în România (însoțită de foaia matricolă, respectiv suplimentul la diplomă), certificatul de cazier judiciar sau echivalentul acestuia, certificatul de promovare a examenului/concursului de dobândire a calității de notar stagiar și dovada achitării taxei de înscriere la examen.

După ce termină perioada de stagiu și obține certificatul de absolvire, fiecare notar stagiar este îndreptățit să se prezinte la cel mult două sesiuni ale examenului de definitivat. Apoi, calitatea de notar stagiar încetează automat după numirea în funcția de notar public.

Potrivit Ordinului MJ nr. 1.494/2014, definitivatul constă în două probe scrise de tip sinteză: una cu caracter teoretic și una cu caracter practic. Examenul se desfășoară în București, pe parcursul a două zile, cu o zi de pauză între prima și a doua probă (5 și 7 septembrie 2017), durata fiecărei probe fiind de trei ore.

Referitor la concursul de admitere în funcția de notar public pentru cei cu minimum șase ani vechime, ultima zi de înscriere a candidaților va fi 5 august 2017 (adică cu minimum 30 de zile înainte de data concursului). În acest caz, dosarul se depune la sediul Camerei notarilor publici în a cărei circumscripție candidatul dorește să-și desfășoare activitatea, acolo unde există posturi vacante.

Dosarul de concurs trebuie să includă, printre altele, o copie certificată pentru conformitate cu originalul a diplomei de licență în drept obținută în România (însoțită de foaia matricolă, respectiv suplimentul la diplomă), certificatul medical și avizul psihologic, precum și o copie certificată pentru conformitate cu originalul a contractului de muncă din care să rezulte exercitarea timp de șase ani a funcțiilor de specialitate juridică. 

Probele concursului de admitere se vor desfășura în exact aceleași condiții în care se desfășoară cele pentru examenul de definitivat, acestea fiind programate pentru zilele de 4 și 6 septembrie 2017.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16526/admitere-notariat-definitivatul-pentru-notari-stagiari-si-admitere-pentru-notari.html