10.07.2017 | Alexandra POPA
Gheorghiță Mateuț: `Bunătatea să știți că nu este un semn al slăbiciunii. Este un semn de superioritate`
Ce sfaturi au primit ABSOLVENȚII DE DREPT PROMOȚIA 2017 din cadrul UBB Cluj? Gheorghiță Mateuț: "Este necesar să știți că judecata voastră conferă evenimentelor eternitate și transformă viețile în destine"
Profesorul Gheorghiță Mateuț a fost ales decan de suflet de către studenții care au absolvit în acest an Facultatea de Drept UBB Cluj. Mateuț le-a vorbit emoționat despre dreptate, bunătate și caracter. Absolvenții l-au aclamat și l-au aplaudat mai ceva ca pe un star atunci când a început să își susțină discursul pregătit pentru festivitatea de absolvire. Avocatura.com urează succes tuturor absolvenților!

"În calitate de decan de suflet, mă adresez acum iubiților mei studenți. Vă promit că nu o să vă dezamăgesc, voi fi mai scurt ca la curs. Încerc, cel puțin.  Vreau să vă mulțumesc mai întâi pentru frumosul cadou pe care mi l-ați făcut prin faptul că mi-ați acordat practic ultimul cuvânt. Știți ce înseamnă ultimul cuvânt. Vă felicit pentru că ați ajuns aici în această zi de sărbătoare, care este ziua voastră, exclusiv, pentru că este meritul exclusiv al vostru", le-a transmis profesorul Mateuț viitorilor juriști ai țării.

Avocatul Gheorghiță Mateuț i-a îndemnat pe cei tineri să nu le fie teamă să fie buni și să-și păstreze caracterul, esențial în profesiile juridice: "Nu trebuie să renunțați la obiectivul care trebuie urmărit constant printre norme și textele de lege, și anume dreptatea. Veți cunoaște mai bine, în practică, în anii care vor urma, care este valoarea dreptății și cât este ea de importantă. Este necesar să știți că judecata voastră conferă evenimentelor eternitate și transformă viețile în destine".

"Să nu vă limitați la o aplicare rigidă a legii, ci să vă raportați și la latura umanistă. Să nu vă fie teamă.

Bunătatea să știți că nu este un semn al slăbiciunii. Este un semn de superioritate. Bunătatea vă va proteja conștiința și va garanta integritatea ei. Să nu uitați acest lucru!

Să nu uitați că nu este permisă alegerea între caracter și inteligență. Să vă păstrați caracterul! Caracterul este esențial în această profesie! Să nu uitați că justiția, care este astăzi un domeniu de importanță capitală, dar și un domeniu vulnerabil al societății noatre, nu este destinată opiniei publice, ea este destinată oamenilor.

De asemenea, nu se poate ignora faptul că scopul ultim al justiției îl reprezintă acela că urmărește consacrarea valorilor pe care legea însăși le afirmă.Trăim însă astăzi în realitatea unor vremuri în care legea și-a pierdut valorile, de aceea voi, studenții mei, sunt indispensabili formării unui model ideal, pentru că voi veți putea îndrepta lucrurile, veți putea restabili valorile, le veți putea readuce în sistemul de Drept. Eu am încredere în voi și sunt mândru de voi, de toți, să știți!".

Citește mai multe pe Clujust.ro!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16468/ce-sfaturi-au-primit-absolventii-de-drept-promotia-2017-din-cadrul-ubb-cluj-gheo.html