13.06.2017 | Alexandra GORDEA
Elena Lazăr este Doctor în Drept și asistent universitar la Universitatea București, Facultatea de Drept
Zâmbetul de la catedră - Elena Lazăr, asistent universitar și avocat: "Când eram în facultate nu apreciam eforturile profesorilor întotdeauna. Acum, fiind la catedră, văd cu alți ochi lucrurile"
Elena vorbește atât de blând și de calm, încât parcă nu-ți mai vine să-i adresezi întrebările acelea "grele", care iscodesc. Avocat și asistent universitar, Elena vorbește cu pasiune despre orice. Dar atunci când discută despre studenții ei, parcă ochii îi strălucesc cel mai puternic. Faceți cunoștință cu un «prof de gașcă», cald și pasionat: Elena Lazăr.

În urmă cu ceva ani, a cunoscut Facultatea de Drept din bancă. Acum o cunoaÈ™te de la catedră. Iar acest lucru i-a oferit o lecÈ›ie pe care cu toÈ›ii ar trebui să o È›inem minte:

"Când eram în facultate nu apreciam eforturile profesorilor întotdeauna. Acum, fiind la catedră, văd cu alÈ›i ochi aceste eforturi È™i încerc È™i eu să le captez atenÈ›ia studenÈ›ilor, să fiu cât mai aproape de ei, dar în acelaÈ™i timp mă gândesc cu teamă cum voi reacÈ›iona dacă s-ar întâmpla să nu fie atenÈ›i, să fie preocupaÈ›i cu alte activități la seminare, cum mai făceam È™i noi când eram studenÈ›i. 

Pe scurt, acum apreciez mult mai mult și-mi dau seama de eforturile pe care le depuneau profesorii fiecărei materii, pentru că fiecare percepe materia lui ca fiiind cea mai importantă".

Acum, Elena Lazăr este Doctor în Drept È™i asistent universitar la Universitatea BucureÈ™ti, Facultatea de Drept, unde încearcă să le insufle studenÈ›ilor de anul II din pasiunea ei pentru Drept internaÈ›ional public.

Concomitent, Elena È›ine cursuri de Droit francais du travail pentru studenÈ›ii de anul III de la Colegiul juridic franco-român de studii europene, ce reprezintă rodul unei intense È™i vechi cooperări È™tiinÈ›ifice între Universitatea Paris I Panthéon - Sorbonne È™i Universitatea BucureÈ™ti.

A visat de mică să predea, să fie la fel de răbdătoare cu studenÈ›ii aÈ™a cum era È™i tatăl ei. Activitatea din timpul facultății, participarea la concursuri È™i, în special, la programul Erasmus din FranÈ›a, au învățat-o să fie un profesor empatic, cald, înÈ›elegător, cum poate mai rar întâlneÈ™ti prin amfiteatrele noastre, mai ales ale Facultății de Drept.

Atunci când a încercat să-È™i amintească prima oră cu studenÈ›ii, Elena ne-a mărturisit cu un zâmbet larg pe față: "Eram pe de o parte emoÈ›ionată, È™i pe de altă parte entuziasmată È™i super încântată. De fapt, cred că ceea ce ar defini cel mai bine starea ar fi cuvântul curioasă. Mă gândeam oare cum va fi de cealaltă parte a catedrei. Cred că voi È›ine minte toată viaÈ›a prima grupă. 

Era o grupă foarte haioasă, cred că a fost una dintre cele mai «nebune» grupe. Cred că erau seria 3. Dar, în final, a fost foarte plăcut. DeÈ™i la început eram stresată de ideea că poate nu va ieÈ™i bine.

De fapt, principala întrebare care-mi venea în minte era: «Oare pot să stăpânesc aproape 60 de studenÈ›i?». Iar acest lucru venea È™i din faptul că mă gândeam ce făceam noi. Îmi aduc aminte cum o una dintre colege a reuÈ™it să facă o seminaristă să plângă, cred că în anul IV. Deci acea profesoară nu a putut să ne stăpânească È™i a ieÈ™it din seminar. Și mă tot gândeam la momentul acela..."

Însă Elena a reuÈ™it să le "facă față". A învățat lucruri de la ei È™i speră că È™i ei au avut ce învăța de la ea. I-a pregătit pentru concursuri, i-a însoÈ›it peste mări È™i țări pentru a demonstra că România are studenÈ›i buni, chiar foarte buni.

Pasiunea ei? CărÈ›ile! Fiind plecată în Statele Unite pentru a participa împreună cu "copiii ei" la un concurs internaÈ›ional, s-a văzut nevoită ca la întoarcere să lase din haine la hotel pentru a  face loc celor aproape 30 de volume despre Drept internaÈ›ional public, îndeosebi. PovesteÈ™te amuzată cum a plecat cu un troller È™i s-a întors cu 3.

Elena È™tie de unde a plecat È™i este conÈ™tientă de faptul că numai multă muncă te poate ajuta să-È›i îndeplineÈ™ti visele. Blândă în gesturi È™i vorbire, dar totuÈ™i dârză atunci când vorbeÈ™te de activitatea didactică, Elena se arată evident mai "îndrăgostită" de catedră decât de birou / instanță.

Are, în schimb, un regret: È™i-ar dori să petreacă mai mult timp cu familia, pe care parcă de prea multe ori o pune pe hold. Dacă ar putea da timpul înapoi, ar începe încă din timpul facultății să-È™i viziteze mai des părinÈ›ii, să petreacă mai mult timp pentru ea. Acum, timpul parcă aleargă din ce în ce mai repede.

Nu rataÈ›i, în curând pe Avocatura.com, un interviu cu cel mai jovial zâmbet de la catedra Facultății de Drept, Universitatea BucureÈ™ti!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16391/zambetul-de-la-catedra-elena-lazar-asistent-universitar-si-avocat-cand-eram-in-f.html