» Barouri
29.05.2017 | Avocatura.com
Decanul Baroului Alba, avocatul Mihai Baco
CRIZĂ DE AVOCAȚI STAGIARI în țară - Mihai Baco, decanul Baroului Alba: "Dacă în urmă cu 10-15 ani exista o migrație către profesia de avocat, când veneau judecători sau procurori spre avocatură, acum este tocmai invers"
Oricât de atrăgătoare ar părea avocatura, iată că nesiguranța zilei de mâine, din punct de vedere financiar, îi sperie pe mulți tineri. În cadrul unei conferințe, decanul Baroului Alba, avocatul Mihai Baco, spune ceea ce mulți trăiesc: "Această insecuritate socială, această lipsa a veniturilor, îi fac pe tineri să se îndrepte către alte profesii juridice care sunt bugetate. Pentru că astfel au siguranța unui venit".

Avocatul Mihai Baco, decanul Baroului Alba, a discutat in cadrul unei conferinte care a avut loc cu ocazia Zilelor Baroului Cluj, despre problemele cu care se confrunta avocatura in general, care a cazut in ultima perioada intr-un con de umbra fata de celelalte profesii juridice, informează Ziua News. 

Potrivit acestuia, lipsa avocatilor stagiari este cauzata de faptul ca tinerii absolventi de Drept nu mai vad in avocatura o profesie stabila din punct de vedere economic, fapt care ii determina sa opteze pentru celelalte institutii din sistemul judiciar.

"Sunt doua barouri care sunt extrem de importante si cautate in cadrul UNBR: Bucurestiul si Clujul. Bucurestiul, cu 12.000 de avocati, este, dupa cum era si normal, orasul din care se da ora exacta, e altceva. Apoi este Clujul, care a devenit al doilea baroul al tarii.

In schimb, noi, barourile mai mici (Baroul Alba are aproximativ 300 de avocati), cu o lipsa acuta de avocati stagiari pentru ca a aparut un fenomen ciudat. Mai exact, daca in urma cu 10-15 ani exista o migratie catre profesia de avocat, cand veneau judecatori sau procurori spre avocatura, acum este tocmai invers. Eu, de pilda, cred ca am semnat vreo trei sau patru adeverinte pentru avocati care mergeau inspre profesia grefierilor.

Si astea pentru ca aceasta insecuritate sociala, aceasta lipsa a veniturilor, ii fac sa se indrepte catre alte profesii juridice care sunt bugetate. Pentru ca astfel au siguranta unui venit. Si cred ca aici va trebui lucrat, nu numai la nivelul de barou. In conditiile in care taxele judiciare sunt atat de prohibitive, este normal ca numarul cauzelor scade, pentru ca sunt foarte multi care nu isi permit sa porneasca un proces.

In plus, mai exista aceasta procedura de regularizare care iarasi ne omoara, camera preliminara care iarasi ne omoara. De altfel, intr-o conferinta la Alba Iulia, prim-procurorii generali de Curte, de la Brasov, Alba si Cluj,au cerut procurorului general sa lanseze o initiativa pentru schimbarea codurilor penale si de procedura penala in totalitate si sa se renunte la camera preliminara, care este o pierdere de timp", a declarat Mihai Baco la Zilele Baroului Cluj, care au avut loc la finele saptamanii trecute.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16373/criza-de-avocati-stagiari-in-tara-mihai-baco-decanul-baroului-alba-daca-in-urma-.html