16.05.2017 | Alexandra GORDEA
Un avocat pe placul inimii, Partenerul DLA Piper România, Radu Bălaș FOTO: Bogdan LECCA
Partenerul COOL de la DLA Piper - Avocatul Radu Bălaș: "Avocatul de litigii joacă pe teren, cu adversar, în timp ce avocatul de consultanță joacă la perete" / "Ca partener, te lupți cu bugete și orgolii"
Când urmează să ai interviu cu un proaspăt Partener al uneia dintre cele mai renumite case de avocatură te pregătești temeinic. Surpriza apare când observi că și el s-a pregătit la fel de asiduu pentru întâlnirea cu tine. Iar în cazul de față - "cazul Radu Bălaș", îi vom spune - a mai apărut o surpriză: mult umor și prezență de spirit. Faceți cunoștință cu un Partener cum rar mai vezi prin business law: Radu Bălaș, Partener DLA Piper România.

Cum îi șade mai bine unui Partener în cadrul unei societăți de avocatură - și internațională, pe deasupra - dacă nu serios, punctual, la 4 ace, și cu o broșură de prezentare a firmei în mână?! Ei bine, Radu Bălaș a reușit să spargă tipare: are umor. Și mai știe și poezii.

O oră cu proaspătul Partener de la DLA Piper înseamnă informație, seriozitate, sinceritate, râs.

După ce a realizat în clasa a X-a că-și dorește Dreptul, nefiind în niciun fel atras de magistratură sau altă profesie juridică, Radu și-a început profesia de avocat într-o firmă reprezentativă, la Linklaters. A încercat pentru scurt timp avocatura de consultanță, dar inima l-a purtat pe drumul ei: litigiile. 

După Linklaters au urmat 5 ani la NNDKP, în cadrul Departamentului de litigii, însă, în pofida renumelui societății de avocatură, Radu nu a putut refuza șansa de a se reîntâlni cu prieteni din Linklaters, devenind membru în proaspăta echipă DLA Piper Dinu.

De 8 ani de zile "crește" la DLA. Și împreună cu el a crescut și o echipă aparte, o echipă diferită față de "modele obișnuite consacrate pe piața românească", după cum a susținut avocatul în momentul promovării.

Atent la fiecare întrebare și concentrat să ofere cele mai clare răspunsuri, Radu reușește totuși să creeze o atmosferă relaxată, strecurând ici-colo câte o glumă: "Să știți că nici promovarea nu s-a întâmplat așa deodată. Am dat chiar și examen pentru a deveni Partener...".

A acceptat să facă parte din echipa DLA datorită provocării de a porni ceva de la zero, de a crea un departament, o echipă care să-și păstreze personalitatea și să livreze cele mai bune servicii clienților săi. 

Nu regretă nimic din alegerile făcute până în acest moment, ci dimpotrivă, crede cu tărie că fiecare decizie l-a adus acolo unde cândva credea că este imposibil. Întrebat ce anume a pierdut avocatul Radu Bălaș de-a lungul timpului și ce anume a câștigat, acesta a fost cât se poate de sincer:

"Am pierdut ani, în sensul de vârstă (râde).

Am câștigat mulți prieteni, în primul rând, o echipă pe care am format-o cu ajutorul ei, deci practic nu pot spune că eu am creat o echipă, ci că am creat un context în care a luat naștere această echipă, cu oameni foarte buni, interesanți, profesioniști, diferiți. Deci, pot spune că principalul câștig ar fi echipa".

Și atunci realizezi că ai în fața ta un om cu valori. Dacă un avocat îți spune că principalul lucru pe care l-a "câștigat" în această profesie îl reprezintă prietenii, atunci este evident că ceva este... în "neregulă", raportat la vremurile și valorile moderne.

De aceea, am îndrăznit să-i cerem lui Radu chiar să ne facă o scurtă comparație între avocatul de consultanță și cel de litigii. 

"Îi văd ca pe un sportiv care practică tenisul. Și unul, și celălalt. Unul joacă pe teren cu adversar, celălalt joacă la perete. Pentru că de foarte multe ori când joci la perete, de modul în care lovești tu mingea depinde și modul în care ți se întoarce. Depinde mult mai mult de loviturile tale, în cazul avocatului de consultanță, comparativ cu cel de litigii.

În litigii ai adversarul care se mișcă și de multe ori este mai imprevizibil. Tu-ți poți anticipa ceva mai bine loviturile și reacțiile din partea peretului decât poți anticipa loviturile din partea adversarului.

Poate sunt un pic nedrept cu colegii din consultanță, mai ales când vorbim de negocieri. Acolo, sigur au și adversarul. Eu vorbeam în ansamblu, pentru că și cel ce joacă la perete nu poate să joace mereu numai așa, mai joacă și cu adversar", a ținut să sublinieze Partenerul DLA Piper.

Și pentru a încheia în stilul nostru caracteristic, i-am cerut lui Radu să ne spună primul gând ce-i vine în minte atunci când aude...

1. Judecători români

Parteneri ai avocaților

2. UNBR / BAROU

O instituție care ar trebui să-și limiteze activitatea

3. Avocatură

O profesie încă interesantă

4. Instanțe

Compuse din judecători români

5. Corupție

Un fenomen care trebuie combătut cu vigoare în continuare

6. Prestigiu

Ceva ce se câștigă greu și se pierde repede

7. Succes 

Foarte greu de definit la avocați

8. Familie

Un factor de echilibru

9. Iubire 

Îmi vin în minte niște versuri de Topârceanu (râde). Era o parodie a Divinei comedie a lui Dante. Era un dialog între George Topârceanu și Dante, și la o întrebare a lui Topârceanu, Dante îi spune: "Dar cel puţin te-ai întrebat ce-ar zice / În clipa asta, dacă fără veste / Te-ar auzi divina Beatrice? / El mi-a răspuns placid: - Amorul este / Un ce banal, prin care Firea drege / A Nimicirii opere funeste; / Un van instinct, de sub a cărui lege / Nici microorganismele nu scapă. / Eu, lui: - Atât? El, mie: - Se-nţelege!…" (râde cu patos).

10. Viață

Imprevizibil 

Și cu acestea credem că avocatul Radu Bălaș a reușit să ni se arate exact așa cum este el: profesionist, glumeț, implicat, matur, echilibrat și modest.

P.S.1: Trebuia să vedeți cu câtă pasiune și implicare a recitat strofa din Topârceanu. 

P.S.2: "Lupta" Partenerului cu orgoliile și bugetele reprezintă o destăinuire făcută de către Radu off the record.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16337/partenerul-cool-de-la-dla-piper-avocatul-radu-balas-avocatul-de-litigii-joaca-pe.html