» Cariere
15.05.2017 | Alexandra POPA
Echipele finaliste, de la stânga la dreapta: Bogdan Brandabur, Oana Chiriță, Larisa Sandu și Cristian Cercel
REPORTAJ - PROCES SIMULAT: Tituleștii contra românilor-americani!
Sâmbătă, 13 mai, studenții facultăților de Drept din București s-au bătut în pledoarii, în cadrul unui proces simulat de Drept penal. Universitatea "Nicolae Titulescu" și Universitatea "Româno-Americană" s-au duelat mai ceva ca într-o sală de judecată. La proces au participat în total 8 studenți care au intrat în "pielea" procurorilor sau a avocaților, după caz. Finala procesului simulat a fost câștigată de echipa Universității "Nicolae Titulescu" formată din Cristian Cercel și Larisa Sandu.

Simuarea unui proces penal nu este deloc ușoară, dar pentru cei 8 studenți aflați în postura de avocați / procurori pare că a fost floare la ureche, iar rolurile însușite le-au venit mănușă.

Timpul pentru pregătirea pledoariilor a fost foarte scurt, de doar 48 de ore, și niciun profesor nu le-a oferit ajutorul, aceasta fiind una dintre "regulile jocului".

"Pentru pregătirea dosarului din calificări am avut la dispoziție doar 48 de ore", ne-a spus Cristi, student în anul IV.

În prima fază, studenții Universității "Nicolae Titulescu" au reprezentat echipa procurorilor, iar studenții Universității "Româno-Americană" au fost de cealaltă baricadă.

Răsturnarea de situație și-a făcut apariția în finală, când cele două echipe calificate - Oana Chiriță și Bogdan Brandabur, din partea Universității "Româno-Americană" și Cristian Cercel, împreună cu Larisa Sandu, din partea Universității "Nicolae Titulescu" - au făcut... schimb de roluri.

"Ne-a pus în dificulatate schimbarea această de roluri, deoarece în momentul în care am primit dosarul am avut intenția de a spune: «Da, așa este! Trebuie să aplicăm arestarea preventivă!». Ulterior ne-am dat seama că suntem avocați și că trebuie să facem tot posibilul să dovedim că nu este oportună măsura arestării preventive", ne-a spus Larisa Sandu.

Menționăm că în finală s-a pus în discuție un dosar cu propunere de arestare preventivă al unei inculpate ce săvârșise infracțiunea de furt calificat. De asemenea, dosarul din finală a fost analizat la "prima vedere", concurenții având la dispoziție doar o oră pentru a studia cazul și a-și întocmi pledoariile.

"Pentru finală am avut doar o oră la dispoziție. Am avut emoții, dar în final s-au dovedit a fi emoții constructive", a conchis Cristi.

Ministerul Public, alcătuit din Oana și Bogdan, a fost cel care a luat primul cuvântul, fiind urmați de avocații Larisa și Cristi. Deși nu se obișnuiește, procurorii au dorit să ofere un contraargument unui contraargument, ceea ce a stârnit amuzamentul juriului care a fost îngăduitor și le-a acordat cuvântul.

Juriul a fost alcătuit din trei judecători ("REALI"): Ioana Cleopatra Șipoteanu, Andrei Băncilă și Mircea Vlad Cristian, pentru că s-a dorit o transparență și o imparțialitate totală.

Câștigătorii concursului de procese simulate au fost studenții Larisa și Cristi, studenți în anul IV în cadrul Universității "Nicolae Titulescu".

Totodată, ținem să precizăm că ambele echipe aflate în finală, dar și celelalte două, au fost extrem de bine pregătite, iar pledoariile au fost punctuale, concise și fără artificii.

Avocatura.com le dorește mult succes tuturor studenților!   

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16331/reportaj-proces-simulat-titulestii-contra-romanilor-americani-.html