» Arhivă
25.04.2017 | Alexandra POPA
Printre sfaturile primite au existat și unele replici amuzante care au stârnit râsul publicului și au detensionat atmosfera
VREI SĂ FII AVOCAT? Stagiatura, explicată de greii avocaturii - Dragne, Tiberius, Furtună și Ministrul Justiției: "Clienții sunt cei mai ai dracului șefi"
În perioada 24 - 26 aprilie se desfășoară la Facultatea de Drept din București evenimentul "Justiția în România", organizat de ELSA București. Avocatura.com a fost alături de cei aproximativ 100 de studenți care au fost interesați să afle de la cei mai buni despre relația dintre Maestru și avocatul debutant. Decanul Baroului București le-a explicat studenților că nu trebuie să își formeze o "imagine idilică a profesiei de avocat", completând cu ideea că "profesia de avocat nu este o profesie pentru boieri, ci este pentru oameni care trudesc!".

Sala Stoicescu din cadrul Facultății de Drept a strâns studenții interesați de o carieră în avocatură alături de patru nume grele: avocatul Nicu Tiberius, Decanul Baroului București - avocatul Ion Dragne, Ministrul Justiției - Tudorel Toader și avocatul Mihai Furtună. Invitații au oferit sfaturi cu privire la cariera de avocat, punând accent pe stagiatură, care reprezintă temelia unei cariere de succes.

Practica este foarte importantă!

Sacrificați mai mult de două săptămâni, deoarece nu ai timp să cunoști / înveți mai nimic în două săptămâni. Două sau trei luni sunt recomandate pentru a pleca, totuși, cu un bagaj de cunoștințe. De asemenea, acest aspect vă va ajuta să vă dați seama dacă vă place sau nu să lucrați în acel cabinet individual sau în acea casă de avocatură, după caz.

Dacă ești anul I sau anul II la Drept, nu ai ce să cauți la practică!

În anul I și II trebuie să fii cu burta pe carte - să înveți temeinic!

"Trebuie să învățați, fraților! Să mâncați cartea", le-a transmis maestrul Nicu Tiberius studenților. Și a continuat: "Dacă vă duceți la o societate de avocatură în anul I de facultate, iar acea societate este serioasă... nu vă vor pune decât să trageți foi la xerox. Și în anul II la fel. De ce? Pentru că nu știți nici Obligații, nici Teoria actului juridic, nici Dreptul de proprietate, pentru că abia atunci le învățați. Și dacă nu știi toate acestea lucruri, degeaba ajungeți în anul IV".

Clienții sunt cei mai ai dracului șefi!

Clienții sunt cei mai ai dracului. Oricât de neimportant ar fi procesul unui client, din punctul tău de vedere, pentru el - client - este cea mai importantă problemă. Clientul dorește să fie întotdeauna informat și tu să știi în orice moment, la orice moment din zi și din noapte situația procesului lui.

Avocatura de bară este mai grea decât avocatura de consultanță

În avocatura de bară, de instanță, intervine un factor foarte important: așteptarea, timpul pe care îl pierzi la tribunal, judecătorii etc. Din păcate, nu știi niciodată când vei susține pledoaria în proces, deși există o programă, pentru că... nu se respectă.

Vei întâlni foarte rar un judecător care să îți știe dosarul

Volumul prea mare de dosare din prezent nu permite judecătorului studierea dosarelor, iar asta afectează avocatul și procesul în sine. "Pe vremuri, justiția se făcea cu fruntea descrețită", a subliniat avocatul Tiberius.

Nu vă creați o imagine idilică a avocaturii!

Avocatura nu este o profesie din care veți face bani din prima sau care vă va oferi vacanțe exotice din primul an sau al doilea. Avocatura necesita foarte multă dăruire, perseverență și ore multe de studiu individual. Dacă ești stagiar, pui și orele de "oficii" - adică asistența gratuită obligatorie pe care ești nevoit să o faci.

Conferința a ținut publicul atent timp de două ore, iar sfaturile primite de la cei 4 invitați au fost notate de unii studenți în carnețele, în schimb alții - mai curajoși - au pus chiar întrebări invitaților.

Printre sfaturile primite au existat și unele replici amuzante care au stârnit râsul publicului și au detensionat atmosfera, după ce unii studenți au căzut pe gânduri dacă să mai dea sau nu la Barou.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16270/vrei-sa-fii-avocat-stagiatura-explicata-de-greii-avocaturii-dragne-tiberius-furt.html