21.04.2017 | Alexandra GORDEA
Avocatul Magda Volonciu, o manifestare reușită de ambiție și pasiune FOTO: Bogdan LECCA
"Doamna de fier" a avocaturii, Magda Volonciu: "Când te uiți în spate trebuie să zâmbești cu plăcere, când te uiți în față trebuie să ai speranță, iar când te uiți în oglindă trebuie să-ți placă ceea ce vezi"
O întâlnire cu avocatul Magda Volonciu este o lecție despre ambiție, muncă, succes și emoție. Este unul dintre cei mai renumiți avocați în domeniul Dreptului muncii și cu toate acestea recunoaște că uneori are emoții în instanță, că pentru sine nu poate negocia nimic, însă odată ajunsă la masa negocierilor devine "spaima sindicatelor". Ca dascăl știe că este "mai dură", dar experiența de viață îi conferă acest drept: de a spune lucrurilor pe nume și de a-i învăța și pe alții ce e bine și ce este rău.

Cochetă, jovială, serioasă, dârză, avocatul Magda Volonciu ne-a primit în "casa" sa cu energie și curiozitate. Timp de o oră ne-a condus prin începuturile ei în lumea Dreptului muncii, ne-a împărtășit din emoțiile dascălului Magda Volonciu și ne-a oferit sfaturi de aur pentru toți cei care cred că acum sunt "mari" și care habar nu au cât este de muncă pentru a ajunge acolo.

"Este o poveste aici. În facultate mi-a plăcut foarte mult Civilul și dacă ar fi să-mi aleg o instituție din Civil care a fost și va rămâne totdeauna marea mea pasiune, aceasta ar fi Teoria generala a obligațiilor. Este adevărat că Dreptul civil este frumos dar are acea patină a vremii, deși foarte mulți spun că oricât ar trece timpul, Civilul este mereu tânăr. Eu am un fel de a fi mai apropiat de practică și atunci am considerat întotdeauana că îmi este mai potrivită o disciplină mai bine înfiptă în meandrele concretului.

Și așa a fost să fie ca la un moment dat - "moment dat-ul" acesta fiind când am terminat stagiatura - să am șansa să găsesc un loc vacant la Institutul de Cercetări Juridice, unde am candidat concursul, postul respectiv de cercetare fiind pe Dreptul muncii. Și de aici Dreptul muncii... Asta se întâmpla acum 29 de ani. Așa am ajuns să fac mai întâi cercetare în Dreptul muncii, apoi am combinat tot cu parte teoretică, dar de învățământ".

Chiar dacă evoluează și performează în aria de specialitate cu "onorariile cele mai mici", Dreptul muncii, acest lucru nu a determinat-o să-și schimbe pasiunea și nici să se mulțumească cu "vreo poziție de Partener la o societate mare de avocatură". 

Ambiția și pofta de muncă au ajutat-o să fie ceea ce este astăzi: prima în topul caselor și în topul avocaților din Dreptul muncii.

Fiecare răspuns oferit Avocatura.com denotă realism, obiectivitate și o doză de ironie. Magda Volonciu nu este doar un avocat foarte bine pregătit, ci și un om care poate vedea clar lumea în care se manifestă, fără "brizbrizuri" și alte accesorii inutile.

Mai mult, experiența de viață și provocările peste care a trecut cu capul sus îi conferă astăzi dreptul de a ofere povețe tinerei generații de profesioniști:

"Eu sunt o ființă extrem de ambițioasă și întotdeauna am fost ambițioasă, și de multe ori mi-a scăpat piciorul din ambiție în orgoliu.

Vreau să vă spun că cel mai greu lucru care mi s-a întâmplat și mi se întâmplă este în a-mi păstra poziția. 

Este ușor să ajungi în vârf, greu este să te menții acolo.

Și atunci, de pe această poziție și cu experiența anilor pe care-i am văd ce se întâmplă în jurul meu. 

Eu spun că nu vreau să ocup locul nimănui, nu am vrut să-l ocup niciodată, și eu am fost tânără, și eu mi-am dorit să urc pe treptele succesului. Este esențial să ai această dorință, absolut esențial. Dar, când te uiți în spate trebuie să zâmbești cu plăcere, când te uiți în față trebuie să ai speranță, iar când te uiți în oglindă trebuie să-ți placă ceea ce vezi!".

 

Nu pierde în curând, exclusiv pe Avocatura.com, un interviu cât "10 porunci pentru succes și ambiție"!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16263/-doamna-de-fier-a-avocaturii-magda-volonciu-cand-te-uiti-in-spate-trebuie-sa-zam.html