30.03.2017 | Alexandra GORDEA
Teea Eliade, un avocat care a pornit de jos FOTO: Bogdan LECCA
"Cosette" din lumea rece a avocaturii de business - Teea Eliade: "În marile case de avocatură, avocatul nu este deloc liber. Este un angajat, doar că nu are drepturile unui angajat!"
Teea este avocatul care mi-a arătat că nu poți cunoaște un om doar de la prima întâlnire. La început am crezut că este tipul avocatului de business, cu experiență în cadrul celor mai mari case de avocatură, puțin răsfățată. După întâlnirea de ieri, am realizat că Teea este avocatul care a muncit pe brânci pentru a ajunge ceea ce este astăzi. A urmat două facultăți, un master și a ajuns în birourile de la NNDKP, DLA și "Bondoc&Asociații". Totul prin munca și sacrificiile ei.

Teea Eliade scrie poezii și proză. Este pasionată de istorie și dacă nu ar fi fost avocatura, și-ar fi dorit să fie... istoric. De fapt, avocatura a fost mai mult alegerea mamei sale. Și cu toate acestea, a terminat șefă de promoție. 

Paralel cu Facultatea de Drept din Craiova, a urmat și cursurile Facultății de Istorie. Și-ar fi dorit să fie studentă la București, dar nu a avut posibilitatea materială. Mai mult, pasiunea ei, istoria, a putut să fie aprofundată prin bunăvoința unui domn care i-a oferit o bursă pentru a studia.

ȘOCUL EXAMENULUI LA INM

În anul I al Facultății de Drept și-a spus că ea va deveni magistrat. Cu răbdare și ambiție, a urmat un master la București. Ultimele luni din master a învățat la două mâini: atât pentru INM, cât și pentru dizertație. A susținut examenul o singură dată la INM. A ieșit din sală cu siguranța că va lua 70 de puncte, după ce a realizat că a încurcat 3 grile la "proba bulinatului". A picat cu 69 de puncte. Nu din necunoaștere, ci din neatenție. Șocul a fost puternic. De atunci nici nu a mai încercat...

În timp ce vorbește, în vocea ei se simte un soi de tristețe, de oboseală. Și-a dorit să nu mai ducă lipsă de nimic. Așa că a ales să fie mereu cea mai bună pe drumul ales. Își aduce aminte că primul stagiu de practică a avut loc în anul III, la NNDKP, atunci când societatea și-a deschis birou și în Craiova. Anunțul spunea că se caută intern pentru un stagiu de o lună neplătit. Mulți au abandonat. Ea s-a dus pentru că a vrut să vadă și cu ce se ocupă profesia de avocat. Supriza ei a fost că a fost angajată ca documentarist. Și a fost chiar plătită!

Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în facultate a fost că atunci când interpretezi Dreptul trebuie să recurgi mereu la principii: "Principiile de Drept sunt liniile directoare ale oricărei interpretări a unei norme de Drept! Nu ai cum să dai greș astfel. De aceea, am încercat și în practică să merg întotdeauna la principii, mai ales atunci când norma nu este suficientă sau când legea nu este îndestulătoare, nu acoperă toate situațiile, sau poate la o primă redactare pare abuzivă, pare neconformă".

DEZAMĂGIREA CASELOR MARI DE AVOCATURĂ

Fiind singură în mai toate alegerile ei, Teea - al cărei nume a devenit acesta după ce ea ales să-și schimbe pe cale administrativă numele real - a primit lecții dure, dar bune, care au ajutat-o să ia întotdeauna cea mai bună decizie pentru ea. 

Fie că a fost vorba de NNDKP, DLA Piper sau "Bondoc & Asociații" - ultima societate unde a lucrat -, Teea a dat mereu ceea ce a știut ea că are mai bun. S-a supus unor reguli care i se păreau bizare și neîntemeiate, a învățat de la fiecare "șef" / coleg, a pus suflet și pasiune în acțiunile ei.

Acum își dorește un drum diferit. Ar vrea să scrie mai mult și să lucreze avocat in-house, tocmai în ideea de a aprofunda și de a deveni expert într-un domeniu. Recunoaște că a ales "drumul caselor mari de avocatură" din necesitatea de a-și asigura un trai decent, dar acest lucru nu o împiedică să admită că în astfel de structuri "avocatul este un angajat, doar că nu are drepturile unui salariat".

Admite, cu dezamăgire, că nu a avut parte de un mentor, și că în societățile de avocatură nu se pune accent pe om, pe individ, ci pe profit, performanță și bonusuri.

"COSETTE" DIN LUMEA AVOCATURII

Acum, Teea știe că o așteaptă o altă aventură. Este mai relaxată, umblă mereu cu o carte după ea, merge la conferințe de Drept pe cont propriu, din pură pasiune.

Pasiunea ei pentru cunoaștere, răbdarea și ambiția, realizările ei de până acum, ne-au dus cu gândul la avocații tineri care au avut în familie modele în domeniu și care și-au dorit să depășească aceste modele. 

În schimb, povestea din spatele reușitei Teei, dezamăgirea din ochii ei și sclipirea care se ivește ușor în spatele tristeții, ne-au amintit de Cosette, personajul din "Mizerabilii". Pentru noi, Teea este exemplul că orice se poate, că nu trebuie decât să vrei foarte mult, și să nu te dai bătut. Suntem siguri că pasiunea pentru Drept și pentru Istorie se vor împleti, iar ea se va putea declara cu adevărat împlinită. 

Până atunci, pentru noi rămâne un exemplu pentru tinerii care spun că "e greu" / "trebuie să ai pile!" / "nu am bani!" / "nu știu ce vreau!".

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16211/-cosette-din-lumea-rece-a-avocaturii-de-business-teea-eliade-in-marile-case-de-a.html