» Barouri
24.03.2017 | Alexandra GORDEA
Profesorul Nicolae Volonciu, un `moralist` încă la modă
CONGRESUL AVOCAȚILOR 2017 - "Mult zgomot pentru nimic", varianta avocațială. Decan de Barou: "Un Congres fără miză. Să vedeți în 2019 cum va fi"
Am lăsat primăvara frumoasă de afară pentru a intra în lumea sobră și rece a avocaților. Vineri, 24 martie, am participat la cea de-a doua zi a Congresului avocaților 2017. Un Congres mai relaxat decât cel de anul trecut, dacă ne întrebați pe noi, dar cu aceleași «deziderate eterice»: clienți (confuzi), legislație (și mai confuză), statut profesional (ingrat și sub cel al magistraților - mama lor!) etțetera, etțetera.

Parada costumelor a început de pe la orele 9:00. Noi i-am prins exact după pauza de la ora 10:30, când toată lumea era deja mult mai relaxată, când barourile s-au "încruciÈ™at" între ele, uitând de organizarea sălii, când vocile ridicate ale invitaÈ›ilor erau acoperite doar de zgomotul sticlelor de Cola desfăcute.

Adevărul este că în astfel de momente este cel mai bine să discuÈ›i cu un avocat: aÈ™a mai glumeÈ™te È™i el, mai lasă deoparte formalismul, poate chiar te ascultă să vadă ce ai de zis. Și, bonus, poate chiar îÈ›i oferă È™i un sfat fără să plăteÈ™ti consultaÈ›ia juridică.

Văzând cum stau lucrurile, am început să "socializăm" È™i noi cu stimaÈ›ii avocaÈ›i. A fost o reală plăcere să stăm de vorbă cu domnul profesor Oancea, cu decanul Baroului Sălaj, avocatul Bogdan Ilea, È™i chiar cu decanul Baroului BucureÈ™ti, Ion Dragne.

Am fost încântaÈ›i să auzim lecÈ›iile de morală ale profesorului Volonciu, care chiar a È›inut să puncteze, conex temei de dezbatere, că procurorul "ar trebui să fie un foarte bun jurist È™i nu un anchetator".

Tema zilei, "Accesul la justiÈ›ie în materie penală", a urmărit subiecte precum: efectivitatea dreptului la apărare în camera preliminară, procedura recunoaÈ™terii vinovăției, denunÈ›ul penal - statutul martorului denunțător în raport de propria sa situaÈ›ie judiciară, victima în procedurile judiciare.

"Prezidiul" pentru aceată temă a fost format, printre alții, din profesorul Volonciu, avocatul Ovidiu Budușan, avocatul Mihai Adrian Hotca și avocatul Petruț Ciobanu.

Cu prilejul dezbaterilor, după cum era È™i normal, avocaÈ›ii s-au "aprins" în subiecte, care mai de care mai practice. "Mărul discordiei" l-a constituit, bineînÈ›eles, cauzele pro bono. Unii spun că ar trebui să fie un "atribut al Decanului", alÈ›ii nici nu vor să audă.

În fine, "mult zgomot pentru nimic" ar putea fi definiÈ›ia pe scurt a discuÈ›iilor ce au avut loc până la prânz, până la mult aÈ™teptata masă, mai bine zis.

Unde s-au ascuns marile case de avocatură?

Ne-a plăcut noul "format" de Congres. Pare mai "profi" și mai interactiv. Fiecare barou are colțișorul său, fiind mai ușor de indentificat cine și din partea cui discută.

Nu prea am zărit "reprezentanÈ›i" ai avocaturii de business. În afară de domnul Zamfirescu, care "cucerea" două doamne la o masă, pe teme juridice, bineînÈ›eles, nu prea am zărit pe nimeni "mai mare" din business law. Fie nu-È™i pierd timpul cu "joaca" asta, fie au venit doar la deschidere, urmând să participe "cei mici" la lucrările propriu-zise ale Congresului.

Oricum, noi am reuÈ™it să punem mână pe domnul Dragne, care ne-a răspuns la câteva întrebări despre evenimentul prezent:

Avocatura.com: De ce un Congres parcă mai relaxat? 

Ion Dragne: Congresul avocaÈ›ilor este de obicei un eveniment destul de relaxat pentru că avocaÈ›ii sunt liber aÈ™a încât o structură foarte rigidă, cu reguli extrem de birocratice i-ar deranja pe avocaÈ›i. 

Avocatura.com: Și totuÈ™i este un pic mai relaxat decât anul trecut...

Ion Dragne: Da, pentru că s-a decis È™i o reluare a unui experiment - ca să zic aÈ™a -, acela de a avea un congres tematic È™i, din acest motiv, ceea ce vedeÈ›i acum sunt exact tipul de dezbateri între profesioniÈ™ti, adică discuÈ›ii între colegi. Au fost oameni care au spus că ar vrea ca discuÈ›iile să fie chiar mai intense, mai libere.

Avocatura.com: Mi se pare mie sau sunt mai mulÈ›i avocaÈ›i seniori decât tineri?

Ion Dragne: Vi se pare (râde, n.r.)! Acum vorbind serios, am văzut mulÈ›i avocaÈ›i tineri ceea ce înseamnă că astfel de evenimente stârnesc interesul. Iar, de pe altă parte, din experienÈ›a BucureÈ™tiului È™tiu că avem 49 de locuri - acum au fost 50 - dintre care cel puÈ›in o treime sunt avocaÈ›i tineri, generaÈ›ia dumneavoastră. AÈ™adar, suntem o adunare omogenă din perspectiva vârstei È™i aÈ™teptăm în continuare să vină tinerii fiindcă aÈ™a este legea firii.

Avocatura.com: Reprezintă cei prezenți cu adevărat interesele avocaților?

Ion Dragne: Dacă sunt aici, cu siguranță da. Pentru că cine nu participă îÈ™i asumă să fie reprezentat de cel care participă. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate să spună de pe margine că nu ar fi reprezentativi, pentru că au fost regulile democratice ale votului, au fost puÈ›ini candidaÈ›i È™i au fost È™i mai puÈ›ini votanÈ›i. De exemplu, la BucureÈ™ti am avut o Adunare deschisă cu un număr de votanÈ›i de cel mult 1000... 

P.S: Un alt decan de Barou, al cărui nume am dori să nu-l divulgăm, a fost chiar mai sincer È™i ne-a spus franc: "Acum este un Congres cu miză mică, dacă nu chiar deloc. În 2019 o să fie un Congres interesant. Sau chiar È™i cel de anul viitor, pentru că se pregătesc pentru anul alegerilor...".

Q.E.D!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16205/congresul-avocatilor-2017-mult-zgomot-pentru-nimic-varianta-avocatiala-decan-de-.html