» Cariere
14.03.2017 | Alexandra GORDEA
De ce se `tem` studenții de societățile de avocatură afiliate internațional?
STAGIATURA la DLA Piper: "Puțini, dar buni!" - De ce nu se bat tinerii studenți pe casele de avocatură afiliate internațional?
"Vânătoarea de stagiari" este în plin sezon. Luni, 13 martie, am participat la prezentarea celor de DLA Piper Dinu SCA, ce a avut loc la Facultatea de Drept, UB. Fie ploaia de afară, fie ignoranța tinerilor noștri, a făcut ca sala Antonescu să fie aproape goală. Păcat! Nu a fost deloc rău ce au zis "copiii" ăia acolo, unii dintre ei cu ani grei de experiență în avocatura de business.

După ce săptămâna trecută am participat la prezentarea celor de la "MuÈ™at & AsociaÈ›ii", luni, 13 martie am fost prezenÈ›i din nou la Drept, pentru a vedea «ce vor» È™i «de ce vor» cei din cadrul societății de avocatură DLA Piper.

Am fost miraÈ›i să vedem că scaunele nu erau atât de ocupate precum au fost la ultima prezentare. Ne-am gândit că ori nu sunt suficiente informaÈ›ii în rândul studenÈ›ilor despre ceea ce fac oamenii din cadrul acestei societăți, fie tinerii noÈ™tri o ard "româneÈ™te", preferând societățile de avocatură locale. Mai ales dacă societatea este cunoscută ca fiind o bună "pepinieră" de viitori avocaÈ›i mari ai țări - cine È™tie, cunoaÈ™te!

Astfel, o mână de oameni tineri, unii mai degajaÈ›i, alÈ›ii mai emoÈ›ionaÈ›i, au vorbit despre societatea în care lucrează, învață, cresc. Spre deosebire de cei de la "MuÈ™at", cei de la DLA au ales să invite ca vorbitori atât juniori, cât È™i studenÈ›i care abia ce au încheiat un stagiu de practică în cadrul societății.

Paula Boteanu (Managing Associate), Tudor Nedelea (Partener), Alexandru Potlog (Managing Associate), Adrian TătăruÈ™anu (Junior), Lorena Slevoaca (Junior), Romina Iancu (Junior) È™i Dan Munteanu (student anul IV), sunt cei care s-au văzut nevoiÈ›i să dea ce aveau ei mai bun, în pofida audienÈ›ei nu foarte mari.

Ce ne-a plăcut?

Faptul că s-a pus mai mult accent pe partea umană È™i mai puÈ›in pe cea tehnică a muncii pe care avocaÈ›ii societății o desfășoară. Este destul de clar că o societate, ca multe altele de altfel din lumea business law, este "bună" dacă te uiÈ›i puÈ›in la portofoliul lor de clienÈ›i (Petrom, BRD, Wizz, Adobe, Unicredit), dar asta nu ar trebui să o împiedice să-È™i arate latura mai puÈ›in tehnică. 

Iar cei de la DLA tocmai asta au făcut. Și-au dat seama că au în față tineri care încă nu au capacitatea de a înÈ›elege atât de bine greutatea unei tranzacÈ›ii sau importanÈ›a unui due diligence pentru o tranzacÈ›ie, aÈ™a că au ales să spună ceea ce putea ajunge la minÈ›ile È™i sufletele viitorilor stagiari.

Truisme?

Sunt inevitabile. Asta e! Nu ai ce face! Așa sunt corporațiile: multidisciplinaritate, voie bună și program la libera alegere, dar cu respectarea unor dealine-uri, o "școală continuă" - deci și stresul pe măsură, evoluție profesională - cu unele sacrificii, evident.

Una peste alta, cei de la DLA Piper s-au arătat aÈ™a cum sunt. Poate puÈ›in mai "coloraÈ›i" È™i relaxaÈ›i decât reprezentanÈ›ii altor societăți de avocatură. Dar cu aceleaÈ™i aÈ™teptări mari!

Așa că, succes, stimați studenți!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16173/stagiatura-la-dla-piper-putini-dar-buni-de-ce-nu-se-bat-tinerii-studenti-pe-case.html