13.02.2017 | Nicoleta CRISTEA
AvP a detaliat câteva dintre realizări și a făcut trimitere la Raportul de activitate pe 2016
Petiții colective: Avocatul Poporului nu e al poporului! Răspunsul instituției pe zece pagini - din care aproape jumătate cu lista celor nemulțumiți - semnat de șefa serviciului contencios
Avocatul Poporului a publicat săptămâna trecută un punct de vedere vizavi de mai multe critici primite timp de o lună. Potrivit acestui punct de vedere, este vorba despre 121 de petiții care semnalau că ceva "este putred în Danemarca". Primele petiții au fost trimise pe data de 5 februarie, iar ultimele chiar pe 8 februarie - dată la care a ieșit răspunsul din registratura generală.

Instituția arată că "în opinia semnatarilor petițiilor, Avocatul Poporului nu s-ar fi implicat în apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice, a demonstrat pasivitate față de cei care sfidează drepturile omului și nu a susținut persoanele vulnerabile ori aflate în situații dificile".

Nimic mai fals, pentru că, "în mandatul actualului Avocat al Poporului, început în luna mai 2014, activitatea instituției a înregistrat o creștere calitativă și cantitativă în domeniul protecției drepturilor omului, dusă la îndeplinire prin intermediul celor 5 domenii de activitate, precum și celor 14 birouri teritoriale".

Dar practic, răspunsul la aceste petiții se încheie în felul următor: "în consecință, Raportul poate fi vizualizat/descărcat de pe site-ul instituției. (..,) la secțiunea Activitate - Rapoarte anuale". Secțiune pe care am consultat-o anterior și am căutat o mică părticică din activitatea detaliată în răspunsul semnat de Ecaterina Mirea, șef serviciu contencios. O mică părticică însemnând activitatea Biroului Teritorial Galați, care "răspunde" de Vrancea, dar și de Brăila și, evident, Galați.

Birou unde raportul de audit a relevat că activitatea a constat în "acordarea de audienţe, soluţionarea de petiţii, preluarea apelurilor telefonice ale cetăţenilor prin serviciul dispecerat, sesizări din oficiu, colaborări inter-instituționale, apariţii massmedia şi elaborarea de rapoarte speciale. Salariaţii cunosc și aplică prevederile Codului Etic al instituţiei Avocatul Poporului şi ale Strategiei Naţionale Anticorupţie".

Mai jos în Raport se arată însă că "principalele recomandări de audit au subliniat necesitatea dezvoltării cadrului procedural intern şi de continuare a eforturilor de implementare a standardelor de management la entităţile publice.

De asemenea, s-au făcut recomandări punctuale, dintre care amintim:- necesitatea comunicării mai eficiente cu mass-media, astfel încât să se popularizeze activitatea Birourilor Teritoriale pentru a exista o vizibilitate mai mare a instituției, spre beneficiul cetățenilor, care vor deveni conștienți de drepturile pe care le au și de modalitățile de a beneficia de consilierea specializată a experților din teritoriu".

Din același Raport la care ne trimite răspunsul AvP la petițiile colective reiese că, în anul precedent, timp de 12 luni, la Biroul Teritorial Galaţi au fost 2 anchete efectuate. Ca o comparație, cele mai multe, 16, au fost pe biroul din Suceava. În ceea ce privește sesizările din oficiu, Biroul de la Galați a avut parte doar de trei. Au existat și mai puține sesizări din oficiu, semn probabil că totul e aproape bine: una singură, timp de un an întreg, la Cluj. În schimb, la Craiova pare-se că biroul a avut ceva activitate: 36 sesizări din oficiu.

Revenind la ce se afirma în răspuns, creșterea e una cantitativă. "Datele statistice pentru perioada 2014 - 2016 indică o creștere importantă (raportat la anii anteriori) în ceea ce privește numărul de anchete efectuate, sesizări din oficiu privind cazurile de încălcare a drepturilor omului...", se arată în răspuns.

Deci, la Galați, pe trei județe, au fost două anchete și trei sesizări din oficiu, un număr în creștere. Sau cel puțin asta reiese din răspunsul semnat în cadrul instituției. Detaliat de AvP, în anii anteriori lui 2014, numărul anchetelor totale nu depășea 100, iar sesizările din oficiu erau maxim 91.

AvP le explică nemulțumiților că și recomandările emise sunt din ce în ce mai multe, iar timp de patru ani "a întocmit un număr de 5 rapoarte speciale, două dintre ele fiind de anvergură, întrucât s-a urmărit o abordare sistemică asupra domeniilor analizate: copiii privați de libertate și persoane aflate în penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă". În ceea ce privește apărarea drepturilor persoanelor vulnerabile, instituția arată că s-a implicat prin mai multe "demersuri". Și "serii de acțiuni" vizavi de aplicarea în România a programului "interferon free - privind tratarea hepatitei C".

Un alt exemplu oferit de AvP este preocuparea ca persoanelor cu handicap să le fie respectate drepturile, dar și "implicarea activă în monitorizarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor aflați în instituții de tip rezidențial".

"În ceea ce privește activitatea în domeniul constituționalității legilor și ordonanțelor, trebuie înțeles faptul că nu orice act normativ, apreciat ca fiind imoral, inoportun sau inadecvat social și economic, cuprinde elemente care să atragă neconstituționalitatea acestuia", arată AvP.

În același timp, se exemplifică cele 5 excepții de neconstituționalitate ridicate în 2016, plus formularea a 3 recursuri în interesul legii.

Totodată, AvP se mândrește cu o creștere "cu un procent de 107% a activității privind formularea punctelor de vedere la solicitarea Curții Constituționale" - față de 2015. An de comparație în care aceluiași Avocat al Poporului i se solicitau de către CCR puncte de vedere. O altă creștere, cu doar 52% însă, a avut-o AvP în ceea ce privește activitatea de soluționare a petițiilor având ca obiect solicitarea de sesizare a Curții Constituționale.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16079/petitii-colective-avocatul-poporului-nu-e-al-poporului-raspunsul-institutiei-pe-.html