28.11.2016 | Avocatura.com
Avocatul Secret, S2 E11: "Acest «în avocatură e altfel» este de fapt cel mai mare handicap pe care îl are profesia. În realitate, în avocatură nu este altfel decât în orice alt business din zona prestărilor de servicii"
După o pauză binemeritată, Avocatul Secret revine în forță. Astăzi, despre cum cei mai mulți avocați nu mai au timp de planificări și de scenariu pentru business-ul lor. Sau de ce avocatura este un business la fel ca orice altă afacere din zona prestărilor de servicii.

Lumea avocaturii este extrem de variată. Ceea ce faci zi de zi ca avocat ajunge să te definească și să-ți limiteze foarte mult preocupările.

Este și o chestiune de șansă cum începi să lucrezi în profesia asta, adică dacă ai apucat să lucrezi într-un colectiv, să spunem într-o casă de avocatură, pentru că fiind vorba de o colectivitate, preocupările sunt diferite, între departamente. Și, bineînțeles, ai niște preocupări care sunt mai prezente, specifice departamentului în care lucrezi, și unele care sunt mai puțin prezente, dar care țin de politica firmei sau de interesele firmei în general.

Numai că în case de avocatură se lucrează în general în București. În provincie, nici chiar activitatea în casele de avocatură nu seamănă cu cea din casele de avocatură din București. Sunt niște oameni care s-au unit, au anumite reguli ce țin de împărțirea cheltuielilor...

Dar preocupările avocatului țin în general de activitatea pe care o are el zi de zi. Dacă avocatul aleargă între Poliție, parchet, ia un termen la instanță, rezolvă o problemă administrativă la primărie, obține un certificat de la Registrul Comerțului... Ce preocupări să (mai) aibă avocatul respectiv? 

 Avocatul își știe activitatea de zi cu zi, el știe cum să consume timpul pe care îl are și de aceea nici măcar nu-și permite să viseze că ar putea face și altceva.

Avocatul Secret

Îl chinuie pur și simplu activitatea zilnică și-i mănâncă și timpul. Deschiderea avocatului spre lucruri noi sau spre alte perspective apare ca fiind incredibilă. El își știe activitatea de zi cu zi, el știe cum să consume timpul pe care îl are și de aceea nici măcar nu-și permite să viseze că ar putea face și altceva. 

Sună deprimant ce spun acum, dar avocații chiar muncesc, iar munca dedicată pentru clienți le oferă foarte puține momente în care avocatul să poată planifica, să poată imagina, să poată construi un plan sau un scenariu care să-i schimbe viața într-un fel sau altul.

Mai există și presiunea colectivității din care face parte. Aici vorbesc și despre București, dar și despre avocatura de provincie. Fiecare regiune, sau mai bine să spunem fiecare capitală de județ are un altfel de specific de activitate, pentru că viața economică din zonă este relativ diferită.

În Cluj, de exemplu, un oraș cu o eferversecență economică, da, ai firme de IT care au nevoie de consultanță, ai firme care poate sunt finanțate internațional cu fonduri de investiții, ai chestiuni care sunt mai provocatoare profesional pentru avocați și care, bineînțeles, oferă și o altă perspectivă cu privire la venituri. Ai calitatea muncii mai evoluată, dar ai și venituri mai mari.

Dacă îl compari pe cel din Cluj cu cel din Vaslui, de exemplu, hai să vedem până la urmă, cel din Vaslui ce perspective are. În zonă avem câțiva antreprenori care desfășoară activități în domeniul agricol, și acolo ca provocare profesională am avea interpretarea contractului de arendă, niște contracte cu societățile acestea care asigură inputurile în agricultură - semințe, îngrășăminte etc. Și, în acest caz, cam acestea ar fi provocările intelectuale sau profesionale. Bineînțeles că există aceste litigii care fac parte din zona aceasta "comună", ca să-i spun așa - revendicare, acțiune în pretenții,  divorț, partaj. Acestea sunt litigiile obișnuite.

Dar, avocatul, când își cunoaște mediul, când el se uită ce fac ceilalți avocați, când se uită la cel care este recunoscut ca fiind cel mai bun sau cel mai notoriu avocat dintr-o zonă, tot ceea ce speră este să fie ca celălalt. Adică nu-și poate imagina o abordare din aceasta extrem de profi sau extrem de riguroasă cu privire la viitor.

Mai este o chestiune care ține și de tradiție: când începi profesia este imposibil să scapi de sfaturile celor mai în vârstă. Și toată lumea îți spune: «Domnule, fii atent! În avocatură este alfel!». Acest "în avocatură e altfel" este de fapt cel mai mare handicap pe care îl are profesia. Foarte mulți avocați cred că în avocatură este altfel. În realitate, în avocatură nu este cu totul altfel decât în orice alt business din zona prestărilor de servicii.

Este adevărat, avem un serviciu specializat, încărcat de semnificație morală și umană. Dar, dacă analizezi veniturile și cheltuielile din avocatură și cum determină un om marja de profit, business-ul în avocatură este similar cu orice alt business din materia prestărilor de servicii, cu o singură condiție: să poți să discerni care sunt elementele care au cu adevărat influență asupra business-ului. Atât!

 

Avocatul Secret este omul din interiorul sistemului, care dezvăluie pentru Avocatura.com secretele Justiției și atacă tabuurile acesteia.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15879/avocatul-secret-s2-e11-acest-in-avocatura-e-altfel-este-de-fapt-cel-mai-mare-han.html