» Special
24.11.2016 | Avocatura.com
`Lasă-l naibii! Umblă cu alta? Asta este! Nu e momentul să te răzbuni pe toate avocatele!`
D`ALE AVOCATURII, episodul 3 - Portretul judecătorului ideal, prin ochii avocatului: "Vreau să fii măcar la fel de deștept ca mine" / "Dacă ești femeie, nu te vreau plină de hormoni!"
Știi ce vreau de la tine? Te-a interesat vreodată? Domnule JUDECĂTOR, cu tine vorbesc, nu întoarce privirea!

Îmi ești în vise. Știai? Când mă întorc de pe o parte pe alta, mă gândesc la tine…

Vreau să fii măcar la fel de deștept ca mine. Aș vrea să fii mai cult, să nu privești superior / deranjat dacă pledez folosind alte cuvinte decât cele din fondul fundamental. Știai? 

Vreau să ai experiență de viață, să fi trăit ce justițiabilii din fața ta tocmai experimentează, sau, dacă nu, măcar să ai empatie doldora de elasticitate, că altfel nu pricepi nimic din drama celor pe care îi judeci. 

Te vreau prezent, energic, viu în sală. Eu nu pledez în fața unei statui, a unei mașinării! Vreau să văd în ochii tăi sclipiri de om! Să experimentezi emoții în sala de judecată - imparțial nu înseamnă față imobilă și lipsă de reacție!

Îmi placi ironic. Îmi placi pasional. Prefer un judecător care ridică tonul, care trântește un dosar, celui care stă impasibil în scaun, așezat pe o parte, cu roba semideschisă și dotat cu privirea "eu le știu pe toate". Ei, e clar că nu…

Nu vreau să știu rezultatul procesului din sală! Știi că eu te citesc? Te interesează? Vreau să deliberezi, să-ți storci creierii și conștiinta, să nu dormi nici tu… Pentru că justițiabilul sigur nu doarme!

Dacă ești femeie, nu te vreau plină de hormoni! Te vreau dominată de emisfera stângă, vreau să-ți uiți bărbatul și pojarul copilului în sala de ședință, pentru că și eu uit tot! Vreau să fii puternică, să fii suficient de înțeleaptă încât să nu ai complexe inutile, să gândești liber și să te bucuri că ești acolo.

Decizi felii de destin uman! Lasă-l naibii! Umblă cu alta? Asta este! Nu e momentul să te răzbuni pe toate avocatele! Am cizme mai scumpe ca ale tale? Predă-te! Dacă ai observat asta, nu ești înțeleaptă, ești doar o altă femeie…

Nu știu câți dintre judecători înțeleg ce ar trebui să reprezinte. Câți văd și câți doar se uită… Aceia vor fi uitați.

Cum ziceam, mă gândesc, judecătorule (cu majusculă), la tine!

Andreea Mesaros Tomoiagă, Avocat Baroul Maramureș

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15870/d-ale-avocaturii-episodul-3-portretul-judecatorului-ideal-prin-ochii-avocatului-.html