18.11.2016 | Alexandra GORDEA
Cei trei invitați au încercat să ofere sfaturi cât mai practice candidaților la titlul de avocat
Sfaturi privind ADMITEREA LA BAROU de la Dan Oancea și Romeo Popescu: "Vă recomand să nu vă abonați la forumuri" / "Aș pune un mare accent pe una dintre materiile care uneori se neglijează, OEPA"
Pentru unii este prea devreme pentru a vorbi despre examenul de intrare în profesia de avocat. Pentru alții, e târziu. Iar rezultatele se vor vedea în septembrie 2017. Chiar dacă tonul discuțiilor ce au avut loc joi, 17 noiembrie, nu a fost atât de grav ca cel de la conferința privind admiterea la INM, evenimentul organizat de ASD s-a dovedit a fi unul mai mult decât util. Admitem, parcă ne-a lipsit oarecum domnul Traian Briciu de la prezidiu...

Primul lucru pe care l-am observat: Aula nu era atât de plină pe cât a fost în urmă cu ceva timp, la conferința privind admiterea la INM. Nu aveam cum să nu ne întrebăm de ce.

Fie pentru că acest examen este mai puțin dificil, fie pentru că avocatura nu prezintă interes decât după ce este practicată… Păcat! Ar trebui să fie la fel de importantă (măcar în mințile viitorilor practicieni) în acest "lanț trofic" al lumii juridice încă de pe băncile facultății. Poate întrebarea "de ce avocat?" ar trebui să fie și pe buzele acestor candidați, nu doar pe cele ale magistraților…

Cei trei invitați au reușit, totuși, să facă din conferința organizată de către cei de la ASD una foarte utilă, onestă și directă. Fără ambalaje frumoase și sfaturi din cărți.

Atât profesorul Dan Oancea, cât și profesorul Romeo Popescu, au oferit tinerilor prezenți în Aula Magna a Facultății de Drept, UB, sfaturi - unele pe cât de pragmatice, pe atât de amuzante - din experiența personală. De asemenea, nici "povețele" proaspătului avocat stagiar, Nicola-Tascu Costea, nu au fost de ignorat.

Cel care a deschis conferința a fost prof. dr. univ. Romeo Popescu. Chiar dacă a fost destul de subtil, acesta nu a putut să nu-și manifeste dezamăgirea față de realitatea că dintre cei admiși în această profesie, numărul studenților de la Universitatea București este în scădere în ultimii doi ani. 

"Spre deosebire de examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, unde există un număr limitat de locuri, la examenul de admitere în avocatură, practic, principalul adversar al fiecărui candidat este el însuși!". Acesta este primul lucru pe care a dorit să-l sublinieze profesorul Romeo Popescu. 

Și pentru că cea mai bună lecție este experiența personală, profesorul Popescu a oferit următoarele sfaturi, spunând că "tot timpul m-am gândit ce aș face eu, dacă aș fi acum student în anul IV":

"Aș încerca să învăț foarte bine, și din mers, cele două materii care se predau în anul IV: Dreptul procesual civil și Dreptul civil (succesiuni și liberalități)."

"Este foarte important ca pe perioada anului să vă rezervați o zi, două, poate trei uneori, pentru a relua materia din ceilalți ani de studiu."

"Aș pune un foarte mare accent pe una dintre materiile care uneori se neglijează, și anume OEPA."

Pe de altă parte, profesorul Dan Oncea, care a ținut să sublinieze încă de la începutul evenimentului că nu se află la prezidiu ca reprezentant la UNBR-ului, ci ca profesor și fost membru al Comisiei de examen, a împărtășit mai multe experiențe avute, astfel încât cei din sală să preîntâmpine orice mic motiv de panică.

Sfaturile profesorului Oancea au vizat perioada de pregătire pentru examen, ziua examenului, dar și perioada post examen, afirmând, oarecum amuzat, că "totuși, trebuie să trăiți și după examen":

"Vă recomand să nu vă abonați la forumuri. Aceste forumuri care sunt, sigur, spații publice, nu cred că au foarte multe informații utile. Dimpotrivă, cred că mai mult derutează, creează o stare perceptivă negativă asupra respectivului examen. Sunt tot felul de personaje care au eșuat sau care au devenit frustrați, susținând examenul în mod repetat."

"Tratați cu o anumită rezervă formele de pregătire pentru examen. Pentru că, în primul rând, UNBR nu a acreditat niciuna dintre aceste entități care oferă servicii de pregătire pentru intrarea în avocatură. Mai mult de atât, cei care fac parte din aceste echipe de pregătire nu sunt membri ai comisiilor de examen."

"Nu se oferă o bilbiografie, ci o tematică! Așa că nu încercați să găsiți anumite cărți care credeți voi că vă vor asigura succesul la examen."

"Și nu în ultimul rând, pentru a participa la examen, trebuie să și ajungeți la examen! Am avut cazuri în care candidații au ajuns după ce s-au deschis plicurile cu subiecte. Și, evident, nu au mai putut susține examen."

Conferința nu se putea încheia fără, bineînțeles, întrebările celor din sală, însă, spre surprinderea chiar și a vorbitorilor, se pare că pentru candidații la Barou, lucrurile sunt foarte clare: nu au adresate decât două întrebări. Una a privit importanța stagiaturii pentru perioada ce urmează după examen, iar o alta, componența Comisiilor care elaborează subiectele și cum se explică greșelile ce apar chiar în enunțul grilelor.

Avocatura.com a dorit să știe de ce nu se pune atât de mult accentul pe întrebarea "de ce avocat?", așa cum se practică în cazul celor care vor susține examenul de intrare la INM. Răspunsul profesorului Oancea a fost pe cât de dur, pe atât de onest. În curând, pe Avocatura.com!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15846/sfaturi-privind-admiterea-la-barou-de-la-dan-oancea-si-romeo-popescu-va-recomand.html