» Cariere
18.11.2016 | Alexandra GORDEA
Cei trei invitați au încercat să ofere sfaturi cât mai practice candidaților la titlul de avocat
Sfaturi privind ADMITEREA LA BAROU de la Dan Oancea și Romeo Popescu: "Vă recomand să nu vă abonați la forumuri" / "Aș pune un mare accent pe una dintre materiile care uneori se neglijează, OEPA"
Pentru unii este prea devreme pentru a vorbi despre examenul de intrare în profesia de avocat. Pentru alții, e târziu. Iar rezultatele se vor vedea în septembrie 2017. Chiar dacă tonul discuțiilor ce au avut loc joi, 17 noiembrie, nu a fost atât de grav ca cel de la conferința privind admiterea la INM, evenimentul organizat de ASD s-a dovedit a fi unul mai mult decât util. Admitem, parcă ne-a lipsit oarecum domnul Traian Briciu de la prezidiu...

Primul lucru pe care l-am observat: Aula nu era atât de plină pe cât a fost în urmă cu ceva timp, la conferinÈ›a privind admiterea la INM. Nu aveam cum să nu ne întrebăm de ce.

Fie pentru că acest examen este mai puÈ›in dificil, fie pentru că avocatura nu prezintă interes decât după ce este practicată… Păcat! Ar trebui să fie la fel de importantă (măcar în minÈ›ile viitorilor practicieni) în acest "lanÈ› trofic" al lumii juridice încă de pe băncile facultății. Poate întrebarea "de ce avocat?" ar trebui să fie È™i pe buzele acestor candidaÈ›i, nu doar pe cele ale magistraÈ›ilor…

Cei trei invitați au reușit, totuși, să facă din conferința organizată de către cei de la ASD una foarte utilă, onestă și directă. Fără ambalaje frumoase și sfaturi din cărți.

Atât profesorul Dan Oancea, cât È™i profesorul Romeo Popescu, au oferit tinerilor prezenÈ›i în Aula Magna a Facultății de Drept, UB, sfaturi - unele pe cât de pragmatice, pe atât de amuzante - din experienÈ›a personală. De asemenea, nici "poveÈ›ele" proaspătului avocat stagiar, Nicola-Tascu Costea, nu au fost de ignorat.

Cel care a deschis conferinÈ›a a fost prof. dr. univ. Romeo Popescu. Chiar dacă a fost destul de subtil, acesta nu a putut să nu-È™i manifeste dezamăgirea față de realitatea că dintre cei admiÈ™i în această profesie, numărul studenÈ›ilor de la Universitatea BucureÈ™ti este în scădere în ultimii doi ani. 

"Spre deosebire de examenul de admitere la Institutul NaÈ›ional al Magistraturii, unde există un număr limitat de locuri, la examenul de admitere în avocatură, practic, principalul adversar al fiecărui candidat este el însuÈ™i!". Acesta este primul lucru pe care a dorit să-l sublinieze profesorul Romeo Popescu. 

Și pentru că cea mai bună lecÈ›ie este experienÈ›a personală, profesorul Popescu a oferit următoarele sfaturi, spunând că "tot timpul m-am gândit ce aÈ™ face eu, dacă aÈ™ fi acum student în anul IV":

"AÈ™ încerca să învăț foarte bine, È™i din mers, cele două materii care se predau în anul IV: Dreptul procesual civil È™i Dreptul civil (succesiuni È™i liberalități)."

"Este foarte important ca pe perioada anului să vă rezervaÈ›i o zi, două, poate trei uneori, pentru a relua materia din ceilalÈ›i ani de studiu."

"Aș pune un foarte mare accent pe una dintre materiile care uneori se neglijează, și anume OEPA."

Pe de altă parte, profesorul Dan Oncea, care a È›inut să sublinieze încă de la începutul evenimentului că nu se află la prezidiu ca reprezentant la UNBR-ului, ci ca profesor È™i fost membru al Comisiei de examen, a împărtășit mai multe experienÈ›e avute, astfel încât cei din sală să preîntâmpine orice mic motiv de panică.

Sfaturile profesorului Oancea au vizat perioada de pregătire pentru examen, ziua examenului, dar È™i perioada post examen, afirmând, oarecum amuzat, că "totuÈ™i, trebuie să trăiÈ›i È™i după examen":

"Vă recomand să nu vă abonaÈ›i la forumuri. Aceste forumuri care sunt, sigur, spaÈ›ii publice, nu cred că au foarte multe informaÈ›ii utile. Dimpotrivă, cred că mai mult derutează, creează o stare perceptivă negativă asupra respectivului examen. Sunt tot felul de personaje care au eÈ™uat sau care au devenit frustraÈ›i, susÈ›inând examenul în mod repetat."

"TrataÈ›i cu o anumită rezervă formele de pregătire pentru examen. Pentru că, în primul rând, UNBR nu a acreditat niciuna dintre aceste entități care oferă servicii de pregătire pentru intrarea în avocatură. Mai mult de atât, cei care fac parte din aceste echipe de pregătire nu sunt membri ai comisiilor de examen."

"Nu se oferă o bilbiografie, ci o tematică! AÈ™a că nu încercaÈ›i să găsiÈ›i anumite cărÈ›i care credeÈ›i voi că vă vor asigura succesul la examen."

"Și nu în ultimul rând, pentru a participa la examen, trebuie să È™i ajungeÈ›i la examen! Am avut cazuri în care candidaÈ›ii au ajuns după ce s-au deschis plicurile cu subiecte. Și, evident, nu au mai putut susÈ›ine examen."

ConferinÈ›a nu se putea încheia fără, bineînÈ›eles, întrebările celor din sală, însă, spre surprinderea chiar È™i a vorbitorilor, se pare că pentru candidaÈ›ii la Barou, lucrurile sunt foarte clare: nu au adresate decât două întrebări. Una a privit importanÈ›a stagiaturii pentru perioada ce urmează după examen, iar o alta, componenÈ›a Comisiilor care elaborează subiectele È™i cum se explică greÈ™elile ce apar chiar în enunÈ›ul grilelor.

Avocatura.com a dorit să È™tie de ce nu se pune atât de mult accentul pe întrebarea "de ce avocat?", aÈ™a cum se practică în cazul celor care vor susÈ›ine examenul de intrare la INM. Răspunsul profesorului Oancea a fost pe cât de dur, pe atât de onest. În curând, pe Avocatura.com!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15846/sfaturi-privind-admiterea-la-barou-de-la-dan-oancea-si-romeo-popescu-va-recomand.html