» Special
16.11.2016 | Nicoleta CRISTEA
Avocatul a prezentat cartea ca fiind o bucăţică din sufletul său
Avocat, autor de carte - "Hrana familiei - pledoarie pentru întoarcerea la sănătate"
Ieri seară, Teatrul Municipal "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani a găzduit un vernisaj de icoane al artistului focşănean Adrian Mihai Munteanu, precum şi lansarea cărţii "Hrana familiei - pledoarie pentru întoarcerea la sănătate", semnată de o avocată din cadrul Baroului Vrancea. Alături de familie, prieteni şi colegi, avocatul Ana Corina Săcrieru a vorbit despre "fărâma sa de suflet", despre rândurile scrise cu drag, despre "cât mai e adevăr şi cât mai e utopie, iluzie, în ceea ce mâncăm".

Avocatul Ana Corina Săcrieru, autoare a cărÅ£ii "Hrana familiei - pledoarie pentru întoarcerea la sănătate", semnată sub pseudonimul Ana Vrânceanu, ÅŸi-a prezentat ieri "fărâma de suflet" în faÅ£a invitaÅ£ilor prezenÅ£i la Teatrul Municipal "Maior Gheorghe Pastia" din FocÅŸani.

Teatrul nu a găzduit ieri doar lansarea acestei cărÅ£i, ci ÅŸi un vernisaj de icoane al pictorul iconar Adrian Mihai Munteanu. Acesta este la rândul său originar din Vrancea, absolvent al Liceului de Artă din FocÈ™ani, precum ÅŸi al "Universităţii NaÅ£ionale de Arte Plastice Decorative ÅŸi Design" BucureÅŸti, secÅ£ia pictură murală.

Evenimentul l-a avut ca invitat special pe antropologul Gheorghiţă Geană care, vădit emoÅ£ionat, a vorbit despre carte, făcând referire ÅŸi la motto-ul acesteia, inspirat din Mircea Eliade: "NutriÅ£ia nu este o simplă operaÅ£ie fiziologică, ci reînnoieÅŸte comuniunea primordială". Nu doar cei prezenÅ£i au avut parte de surprize plăcute în timpul evenimentului, ci ÅŸi autoarea, care a primit "o distincÅ£ie de vrednicie" din partea Înalt Prea SfinÅ£itului Părinte Ciprian - Arhiepiscopul Buzăului ÅŸi Vrancei, "acordată cu dragoste frăţească doamnei avocat Ana Corina Săcrieru, în semn de aleasă apreciere pentru slujirea Bisericii strămoÅŸeÅŸti, apărarea ÅŸi propovăduirea dreptei credinÅ£e, promovarea culturii creÅŸtine ÅŸi a spiritualităţii ortodoxe, a culturii ÅŸi spiritualităţii regionale în special".

Autoarea a explicat că această "cărÅ£ulie" este "pentru toÅ£i cei care iubesc frumosul, sinceritatea - ÅŸi voi explica de ce - ÅŸi bunătatea - ÅŸi iarăşi voi explica de ce. Frumosul, pentru că este frumos tot ce este aici, e frumosul Dumnezeiesc. Sinceritatea, pentru că, dacă nu suntem sinceri cu noi nu o să înÅ£elegem niciodată ce greÅŸim, iar bunătatea, pentru că, o dată ce am înÅ£eles ce greÅŸim ÅŸi care e adevărul, dacă nu îl împărtăşim ÅŸi celorlalÅ£i, nu ÅŸtiu dacă suntem buni. 

Adică eu îmi pun această problemă. Asta este scurta mea introducere, sau explicaÅ£ie, cum am gândit noi, sau care au fost temeiurile de la care am pornit în această seară. Voi povesti doar trei minute despre firimitura aceasta de suflet, care este bucăţica aceasta de carte, că nu pot să îi spun altfel. Apoi, Diana vă va spune cât va dori ea, despre ce va dori ea, inclusiv despre Adrian. Ei îi revine povestea despre Adrian. Åži după aceea, eu am marea bucurie - este probabil darul meu în toamna aceasta, am avut o toamnă magică, îi voi da cuvântul domnului profesor Gheorghiţă Geană, care a vrut să fie lângă noi. 

Această bucăţică de carte, cum i-am ÅŸi spus, este o fărâmă din sufletul meu. ÅžtiÅ£i, eu mi-am pus problema cât mai este realitate ÅŸi cât mai este adevăr ÅŸi cât mai este iluzie în ceea ce noi mâncăm. Åži, încercând să răspund la această întrebare, mai înceată aÅŸa cum sunt, mi-a luat foarte mult timp. Cât mai e adevăr ÅŸi cât mai e utopie, iluzie, în ceea ce mâncăm. Åži am trecut prin diverse faze până să ajung la răspuns. A trebuit să îl simt eu în mine ÅŸi să îl scriu ca să îl văd. Åži am trecut prin diverse faze, de la neliniÅŸte, la îngrijorare, la deznădejde... că uite, orice am face, tot nu e bine. 

Dar în final am ajuns la liniÅŸte. 

Åži când m-am liniÅŸtit, mi-am aÅŸezat liniÅŸtea în pagini ÅŸi a ieÅŸit această fărâmă de suflet. Ideea principală a cărÅ£ii este că hrana nu este mâncare. Ideea principală a cărÅ£ii este că hrana este comuniune, că hrana este dăruire, că hrana este jertfă. Ideea principală a cărÅ£ii este că noi suntem responsabili de cum vor vedea copiii noÅŸtri hrana. Suntem responsabili ÅŸi de atitudinea pe care le-o insuflăm copiilor noÅŸtri faţă de hrană. Faţă de hrană ca dar a Lui Dumnezeu pentru noi. Faţă de hrană ca binecuvântare. Faţă de hrană ca prilej de comuniune. Faţă de hrană ca valoare terapeutică într-o familie, pentru că, să ÅŸtiÅ£i, eu atât de mulÅ£i copii triÅŸti am văzut în cei 16 ani de avocatură... De aceea, cu ochii împăienjeniÅ£i de tristeÅ£e, încât am ajuns la concluzia că dacă noi, ca părinÅ£i, am face acest exerciÅ£iu al comuniunii cu un element zilnic al nostru, respectiv hrana, poate nu ar mai exista atâta tristeÅ£e. 

Poate ar exista mai multă bucurie. Poate dacă am fi compleÅŸiÅ£i de grija cum să îi hrănim adevărat, nu utopic, să îi crească... Să îi facă buni ÅŸi împliniÅ£i ÅŸi desăvârÅŸiÅ£i - nu trunchiaÅ£i ÅŸi bolnavi. Poate dacă am fi atât de compleÅŸiÅ£i de grija asta, nu am mai crede că suntem nefericiÅ£i în multe alte lucruri în planul existenÅ£ei noastre. Aceasta este diferenÅ£a esenÅ£ială între românul modern de azi - eu - ÅŸi românul tradiÅ£ional. Acela care vedea hrana o mare binecuvântare de la Dumnezeu, un mare dar. ToÅ£i erau în jurul hranei, ÅŸi nu mai riscai o fericire iluzorie, în condiÅ£iile în care aveai aÅŸa o mare bucurie: binecuvântarea hranei în fiecare zi. Despre aceasta este vorba, vă mulÅ£umesc mult că aÅ£i venit", a vorbit autoarea celor prezenÅ£i.

Despre "Hrana familiei" a vorbit ÅŸi Diana TăicuÅ£u, cea care a ilustrat cartea ÅŸi care a mărturisit că între ea ÅŸi autoare s-a legat o frumoasă prietenie. "Această mică cărÅ£ulie, această bucurie, pe care prietena mea a reuÅŸit să v-o prezinte în această seară reprezintă un moment deosebit în dezvoltarea ei ca ÅŸi fiinţă. Sau, ÅŸi mai bine zis, reprezintă momentul de împărtăşire. Pentru că îÅŸi doreÅŸte ca dumneavoastră, ca ÅŸi părinÅ£i, să luaÅ£i parte la această bucurie. 

Am cunoscut o deosebită onoare în momentul în care mi-a propus să realizez grafica acestei cărÅ£i. Åži ÅŸi-a dorit să fie simplă, iar în momentul în care am parcurs-o am realizat că aÅŸa este ÅŸi firesc să se întâmple. Între noi două s-a constituit o legătură frumoasă ÅŸi întotdeauna îi voi răspunde cu bucurie când îmi va solicita ajutorul. Eu vă urez să citiÅ£i cu liniÅŸte în gând aceste rânduri pe care Ana Vrânceanu vi le propune ÅŸi de asemenea, să observaÅ£i minunile de pe ÅŸevaletele din această seară", i-a îndemnat pe cei prezenÅ£i Diana TăicuÅ£u.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15837/avocat-autor-de-carte-hrana-familiei-pledoarie-pentru-intoarcerea-la-sanatate-.html