» Special
05.09.2016 | Alexandra GORDEA
Cristi Danileț: `Am avut o persoană cu dizabilitate locomotorie care a susținut acest concurs`
PRIMA PROBĂ de la INM 2016, prin "ochii" magistratului Cristi Danileț: cărți de rugăciuni, un candidat cu dizabilitate locomotorie, fraude la examen
Judecătorul Cristi Danileț a făcut un scurt "inventar" al zilei de 4 septembrie pe pagina personală de Facebook, prin care a ținut să arate cum a văzut el prima probă, cea de testare a cunoștințelor juridice, pentru INM. Nu ne-au surprins atât cărțile de rugăciuni ale părinților, cât tentativele de fraude.

Se pare că nu numai noi am ținut să arătăm și celor care nu au participat încă la examenul pentru INM cum a decurs proba grilă. Magistratul Cristi Danileț a făcut acest lucru în 15 pași simpli:

Admitere justiție 1: În București nu găsești un taxi liber. 3600 de pretendenți a deveni magistrați se îndreapta spre cele trei universități din Timpuri Noi. La 8.30 se închide accesul în sălile de concurs. La 9.00 se deschid subiectele.

Admitere justiție 2: Se deschid subiectele.

Admitere justiție 3: Aparținătorii au emoții mai mari decât candidații. Am văzut pe câțiva lângă corpul clădirii, citind cărți de rugăciuni.

Admitere justiție 4: Gențile sunt depozitate separat. Telefoanele sun închise. Semnalul este bruiat. Candidații nu au voie să comunice între ei sau să copieze. Frauda se sancționeaza cu eliminarea din concurs și interdicția de a mai candida timp de 5 ani.

Admitere justiție 5: Din 2746 candidați la INM, au lipsit 97 la prima probă. Din 941 candidați la magistratură au lipsit 47.

Admitere justiție 6: Au inceput să predea grilele cu răspunsuri primii candidați care au răspuns deja la cele 100 de întrebări din Drept civil, Penal si Procesual.

Admitere justiție 7: Pixurile jos!

Admitere justiție 8: Am avut o persoană cu dizabilitate locomotorie care a susținut acest concurs.

Admitere justiție 9: Lucrările au fost închise în fața candidaților. Ultimii trei candidați din fiecare sală au plecat împreună. După un sfert de oră de la închiderea probei, toți candidații au intrat în posesia grilelor cu întrebări pe care și-au notat răspunsurile.

Admitere justiție 10: Unii candidați și-au uitat telefoanele. Le găsesc la comisia centrală. Membrii comisiilor din fiecare din cele 76 de săli predau centralizat lucrările închise, grilele anulate pt candidații care le-au refăcut și cele nefolosite.

Admitere justiție 11: Candidații și-au calculat singuri punctajul. Unii sar în sus de bucurie - ei mai au încă două probe de concurs. Alții izbucnesc instantaneu în plans - sunt puține șanse la contestații, testul fiind grilă și răspunsurile fiind verifcate electronic. Sunt unii care se așteptau să pice - au venit doar să vadă cum e un astfel de concurs. 

Sunt alții indiferenți - vor mai veni și la anul. O mică parte dintre candidați, sătui de câte ori au susținut acest concurs și nu au trecut, se jură că nu vor mai da pe aici.

Admitere justiție 12: S-au predat la comisia centrală toate lucrările închise. S-au predat toate ștampilele folosite la sigilarea colțului cu numele candidaților. Lucrările s-au așezat pe cele patru categorii de grile. Fiecare primește manual un număr de ordine. 10 oameni au lucrat la numărare sub supravegherea conducerii INM și CSM, în prezența a trei jandarmi.

Admitere justiție 13: În mașinile Jandarmeriei comisia centrala a transportat lucrările la sediul INM. Aici se închid în fișet. Usa fișetului se sigilează. Ușa camerei în care e fișetul se sigilează. Cheia de la ușă se pune în plic și se sigilează. Gata!

Admitere justiție 14: La un moment dat, în prima parte a probei de concurs care a durat patru ore, un concurent a invocat faptul că s-ar putea să fie o eroare materială la una dintre întrebările de la Penal. Promptă, comisia de elaborare subiecte ai cărei membri au fost tot timpul la fața locului, au văzut că într-adevar așa este și au mers din sală în sală pentru a le aduce la cunoștință concurenților acest fapt.

Admitere justiție 15: Înainte de începerea concursului, s-a cerut concurenților să lase în față, pe catedră sau în gențile puse în fața sălii, telefoanele sau orice alte mijloace de comunicare la distanță. De asemenea, toate băile au fost verificate de către comisii. In anii trecuți am găsit fițuici ascunse în toalete. Acum nu am găsit nimic. 

La un moment dat, un concurent dintr-o sală a cerut la baie. A plecat însoțit și, la ieșire, omul nostru observă în buzunarul de la pantalonul concurentului ceva ce semăna a telefon. A fost întrebat ce are și a negat, spunând că sunt chei. Pus de față cu jandarmul să scoata din buzunar ceea ce are, a scos telefonul. S-a constatat frauda și a fost eliminat din concurs.

Într-o altă sală, o concurentă a fost surprinsă cu o notiță pe picior, pe care o ascundea sub marginea fustei. I s-au cerut explicații și imediat a început să șteargă ce avea notat. S-a constatat frauda și a fost eliminată din concurs.

Cei care fraudează nu mai au dreptul de a susține concursul de admitere la INM sau în magistratură în următorii 5 ani.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15573/prima-proba-de-la-inm-2016-prin-ochii-magistratului-cristi-danilet-carti-de-ruga.html