12.08.2016 | Alexandra GORDEA
Avocatul Dominic Morega, Managing Associate `Țuca Zbârcea & Asociații`
CUM LUCREZ: Dominic Morega, Managing Associate al "Țuca Zbârcea & Asociații"
Cine nu ar fi curios să știe ce muzică ascultă atunci când lucrează un Managing Associate de la "Țuca Zbârcea & Asociații" sau care este cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată. Dominic Morega, avocat cu o vastă experiență în Pharma, Achiziții, Corporate și Comercial, și-a rupt din puținul timp pe care îl are pentru a împărtăși cu noi detalii despre viața profesională și personală, detalii care-l fac avocatul de succes de astăzi.

Ce facultate ați absolvit? 

Facultatea de Drept din cadrul Universității București - promoția 1997. 

Care a fost prima angajare / primul loc de muncă în domeniul juridic?

Am fost acceptat la începutul lui 1998 ca avocat stagiar în cadrul cabinetului regretatului maestru Dan Sulica, devenit ulterior "Babiuc, Sulica & Asociații" (actualmente "Sulica Protopopescu Vonica" - n.n.), unde am promovat până la statutul de avocat asociat (partener). 

Localitate: București (de la naștere și până în prezent)

Poziția actuală: Managing Associate în cadrul "Țuca Zbârcea & Asociații", unde coordonez practica Pharma din cadrul Departamentului Pharma & Healthcare.

Telefonul mobil pe care-l folosiți: iPhone

Computerul actual: Desktop și, ocazional, un laptop, ambele Lenovo. 

Un cuvânt care descrie cel mai bine modul cum lucrați: 

Spirală. Pornesc de la tema trasată de client, mă documentez și cercetez tiparele legale, contractuale sau cazuistice posibil aplicabile, apoi dezvolt, rafinez și ajustez analiza juridică la soluția și recomandările concordante legii și intereselor legitime ale clientului.

Ce instrumente (aplicații / programe) vă sunt indispensabile pe parcursul unei zile de lucru?

Computerul și telefonul sunt, detașat, instrumentele esențiale la birou. Computerul îmi oferă acces util și necesar la softurile legislative, programele și bazele de date speciale de organizare și gestionare internă a activităților și clienților, aplicațiile MS Office, browser-ele de Internet, email, etc, iar telefonul mobil, in afara funcției de comunicare, mă ajută să fiu la zi cu informațiile și știrile atât de necesare unui avocat de business.

În fine, îmi este de mare ajutor și caietul "Țuca Zbârcea & Asociații" în care notez rezumatul discuțiilor cu clienții și cele mai importante teme pendinte.

Cum arată spațiul Dvs. de lucru / biroul Dvs.? 

 Maestrul meu, regretatul Dan Sulica m-a sfătuit cu înțelepciune să aleg oferta ce presupunea muncă asiduă, proiecte complexe și «posibilitatea de a pune și tu cărămizi la temelia Dreptului».

Avocat Dominic Morega, TZA

Am un birou destul de spațios, luminos și, foarte important, liniștit, în care predomină nuanțele de alb și crem, singurele note contrastante provenind de la o elegantă sofa, scaunul ergonomic și tablouri.

Încerc și, deseori, chiar izbândesc ca, în afară de strictul necesar (poze cu familia, monitor, telefoane, boxe, caiet și câteva piese de papetărie), să nu aglomerez spațiul de lucru. Nu aștept să mi se creeze "munți" de hârtii, arhivez rapid ce este util, respectiv elimin documentele inutile de îndată ce se conturează un "deal".  

Care este cea mai bună metodă prin care economisiți timp / țineți stresul vieții de avocat sub control?

Nu amân și încerc să rezolv cât mai multe "azi", restul activităților le programez cu atenție în proxima perioadă, deleg task-urile care mă împiedică să fiu eficient și mă străduiesc să ignor o serie de factori minori, dar perturbatori.

În fine, am învățat de-a lungul timpului să spun un "Nu" argumentat, dar ferm unor inițiative obiectiv nerealizabile ori contrare principiilor și valorilor pe care le respect, respectiv să organizez în funcție de prioritate toate solicitările clienților.

Cât despre stresul vieții de avocat, încerc să-l limitez printr-o atitudine pozitivă, prin sport și, nu în ultimul rând, prin energia și starea de bine pe care mi le conferă familia și prietenii apropriați.

Folosiți o listă "TO DO" ca să vă stabiliți prioritățile? Și dacă da, pe ce o țineți?

Da, am o astfel de listă spre a nu-mi scăpa niciuna dintre sarcinile avocațiale sau administrative pe care mi le planific. Din rațiuni practice, am trecut în ultimii ani la ținerea acestei liste de pe agenda de birou pe calculator, în Outlook, aceasta fiind sincronizată și cu agenda din telefon. Formatul electronic îmi permite să primesc diferite remindere, iar în cazul unor activități extrem de importante pe ziua în curs, mă asigur suplimentar că le evidențiez în mod distinct pe un sticky note, lipit tradițional pe cadrul monitorului.

Pe lângă telefon și computer, fără ce alt gadget / instrument nu puteți trăi?

Nu sunt un împătimit al gadget-urilor și evit să dezvolt dependențe de obiecte materiale (excluzând automobilul), telefonul și computerul fiind singurele dispozitive pe care le consider cu adevărat esențiale în activitatea mea. În fine, când am timp seara, după ce adorm copiii, îmi place să mai "zapez" televizorul în căutare de știri interesante, emisiuni educative sau evenimente sportive majore. 

La ce lucru sunteți mai bun decât oricine altcineva? Care vă este secretul?

Nu îmi place să îmi autoatribui astfel de calificări profesionale, prefer să o facă clienții și, până în prezent, așteptările nu mi-au fost înșelate. Sunt relativ perfecționist, ca urmare destul de exigent și cu propria persoană, lucrez într-un mediu ce cultivă excelența, dar și valorile etice și consider că lipsa de modestie sau de moderație, precum și automulțumirea te pot face lesne să regresezi profesional și uman.

În fine, trebuie să recunosc că, în sinea mea, vreau să cred că sunt cel mai bun tată și soț, în continuă perfecționare.

Ascultați muzică atunci când lucrați? Și dacă da, ce gen?

Îmi place mult să ascult muzică, în special rock (de la Pink Floyd la Metallica sau Manowar), dar și muzică clasică, trance, hip-hop sau chill-out. Arareori o fac însă la birou, eventual când execut activități cu grad scăzut de complexitate, pentru că am nevoie de liniște și detașare atunci când citesc, creez și redactez. 

Ce citiți în acest moment?

Recunosc cu tristețe că citesc extra-profesional pe an ce trece mai puțin, pe fondul muncii acaparatoare de la birou și al îndatoririlor familiale sporite. Am început să citesc recent "O istorie a Orientului Mijlociu" de Peter Mansfield, o carte ce se arată foarte interesantă, însă am simțit nevoia, probabil alimentată de realitățile cotidiene, să migrez către recitirea clasicului "1984" al lui Orwell, cu care rezonez sensibil diferit față de momentul primei lecturi.

În fine, am primit de la soția mea, am frunzărit și mă simt obligat să citesc în viitorul apropiat "Tată bogat, tată sărac" de Robert Kiyosaki, despre care înțeleg că mi-ar putea da o altă perspectivă asupra disciplinei financiare. 

Am, așadar, cu ce să-mi ocup timpul liber pentru citit, de-aș avea mai mult…

 Sunt un Scorpion destul de extrovertit, îmi place să interacționez și să empatizez cu oamenii și să nu țin în mine. Mă retrag în carapacea mea însă atunci când creez, respectiv când simt nevoia de reflecție și autoanaliză.

Avocat Dominic Morega, Managing Associate "Țuca Zbârcea & Asociații"

Sunteți introvertit sau extrovertit?

Sunt un Scorpion destul de extrovertit, îmi place să interacționez și să empatizez cu oamenii și să nu țin în mine. Mă retrag în carapacea mea însă atunci când creez, respectiv când simt nevoia de reflecție și autoanaliză.  

Care este programul Dvs. de somn?

În general, după miezul nopții, în jurul orei 00:30, cu excepția cazurilor când cedez somnului atunci când îmi adorm copiii, și mă trezesc între 6:30 - 7:00 spre a-l pregăti și duce la școală pe fiul meu sau pentru a juca tenis. În vacanțele școlare mai prind, poate, o oră de somn în plus. 

Completați spațiul liber: Mi-ar plăcea să-l / să o văd pe ____________ răspunzând acelorași întrebări.

Momentan, sunt curios să aflu detalii neștiute despre activitatea a doi "grei" ai avocaturii din România -  șeful meu, Florentin Țuca, respectiv fostul meu coleg și amicul Ion Dragne. 

Cel mai bun sfat pe care l-ați primit vreodată?

Să nu aleg calea cea mai ușoară, atunci când cealaltă cale îți poate oferi satisfacții și realizări profesionale superioare. În 2003, în contextul deciziei mele de a ieși din asocierea "Babiuc, Sulica & Asociații" și a existenței a două propuneri de angajare din partea a două importante societăți de avocatură, maestrul meu, regretatul Dan Sulica m-a sfătuit cu înțelepciune să aleg oferta ce presupunea muncă asiduă, proiecte complexe și "posibilitatea de a pune și tu cărămizi la temelia Dreptului", în detrimentul alternativei ce anunța, în condiții financiare similare, un program mai relaxat, însă repere etice și profesionale mai reduse. 

Timpul i-a dat întru totul dreptate maestrului Sulica, cred că m-am călit și dezvoltat profesional continuu alegând calea mai grea, în timp ce societatea de avocați căreia i-am refuzat propunerea, notorie la acel moment, nu mai există în prezent.   

Mai aveți de adăugat ceva pentru cititorii noștri?

Mulțumesc pentru timpul acordat, rămâneți alături de Avocatura.com, un promotor al uneia dintre cele mai nobile profesii!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15489/cum-lucrez-dominic-morega-managing-associate-al-tuca-zbarcea-si-asociatii-.html