28.06.2016 | Alexandra POPA
Mulți dintre clienții unei case de avocatură vor căuta pe Google problema lor juridică înainte de a cere sfatul unui avocat
ATENȚIE - Avocații vor fi înlocuiți de roboți?
Inteligența artificială face parte din rutina noastră zilnică. Există cineva care își poate imagina o zi fără telefonul mobil? Dar o reprezentare personală în instanță pe baza unui "sfat juridic" oferit de către o aplicație? Cât de mult mai cântărește "inteligența" unui avocat în fața unei inteligențe artificiale?

Mai bun, mai rapid, mai productiv... Acestea erau cuvintele care descriau ceea ce ne doream noi de la o conexiune la internet de mare viteză.

În zilele noastre, exact aceleași cuvinte le putem folosi pentru a descrie ceea ce noi ne dorim nu numai de la produsele și serviciile noastre, dar și din partea celorlalți. Așteptările pe care le avem de la această lume, și invers, sunt dinamice, într-o continuă mișcare și se transformă în mare viteză.

Combinând o gamă largă de tehnologii, inteligența artificială (IA) devine din ce în ce mai mult răspunsul la aceste așteptări fără precedent:

  • Siri, din orice iPhone, reprezintă  o formă a inteligenței artificiale;
  • Pilotul automat al mașinii, de asemenea, reprezintă o formă de inteligență artificială;
  • Recomandările site-ului Amazon pentru lucrurile care poate ți-ar plăcea reprezintă inteligență artificială.

IA este peste tot în jurul nostru. Sarcinile complicate și repetate sunt mai bine efectuate de către algoritmii și de către mecanismul unui computer decât de mintea umană. Marja de eroare este mai mică, munca este finalizată mult mai rapid și training-ul de care ai nevoie este minim.

Peste tot în lume, justiția și sistemele juridice au început să îmbrățișeze folosirea tehnologiei și beneficiile inteligenței artificiale. De exemplu, există statistici care pot ajuta la prevenirea infracționalității sau la conturarea politicilor sociale.

Utilitatea inteligenței artificiale nu se oprește aici. Recent au apărut o serie de aplicații care numără câți pași facem, câte ore am dormit și chiar poate număra bătăile inimii noastre. Trăim într-o lume în care am devenit parte din aceste aplicații.

Telefoanele și gadgeturile noastre par a ști mai multe decât noi înșine. Ele pot chiar să treacă de judecata alegerilor noastre în materie de lifestyle, de exemplu, cum ar fi să ne felicite atunci când am atins o țintă pe care ne-am propus-o.

Trebuie să ne confruntăm cu faptul că inteligența artificială va deveni din ce în ce mai înrădăcinată în viața noastră.

Care sunt consecințele?

Există o cercetare amănunțită cu privire la consecințele etice ale inteligenței artificiale. Cu toate acestea ar trebui să ne concentrăm asupra efectelor juridice care rezultă din această nouă utilizare a tehnologiei.

Folosirea datelor

Inteligența artificială se bazează destul de mult pe utilizarea datelor cu caracter personal pentru toate aplicațiile sale practice. Acest aspect ridică, în mod inevitabil, probleme serioase ale vieții private și a protecției datelor. În ce scop pot fi accesate datele respective și de către cine? Cine este responsabil pentru păstrarea lor în siguranță? Cum vom suporta încălcările cu caracter global în diferite jurisdicții?

Există o anumită legislație internațională în curs de dezvoltare cu privire la protecția datelor, dar cu toate acestea, este limitată și nu previne apariția unor posibile încălcări, ci doar le rezolvă pe cele care apar deja. Profesiile juridice au responsabilitatea de a începe să găsească răspuns la toate aceste întrebări și să lucreze împreună cu legiuitorii pentru a construi un cadru solid cu măsuri de protecție adecvate.

Rolul societăților de avocatură și al barourilor

Majoritatea întrebărilor legate de inteligența artificială încă nu au un răspuns legal. Inteligența artificială este dictată de modul în care se fac legile. Profesioniștii par, însă, a fi ajunși din urmă.

"Giganți" ai tehnologiei moderne, programatori și ingineri de software deja și-au imaginat viitorul și își pun în aplicare viziunea.

Revenind la întrebarea de la început: oare roboții vor înlocui avocații?

Mulți dintre clienții unei case de avocatură vor căuta pe Google problema lor juridică înainte ca ei să ceară o consultație unui avocat. Auto-diagnosticarea, facilitată de către inteligența artificială, nu este și nici nu va fi vreodată un înlocuitor complet al avocatului - un avocat face mult mai mult decât de a indica o lege scrisă negru pe alb.

Un sistem de inteligență artificială este proiectat pentru a stimula gândirea umană, dar nu gândirea creativă sau autonomă. Ambele calități sunt esențiale pentru profesiile juridice și pentru îndeplinirea obligațiilor noastre profesionale de respectare a statului de drept și de bună administrare a actului de justiție.

Inteligența artificială este incapabilă să dezvolte creativitatea argumentelor juridice, care sunt atât de necesare în ambele proceduri, atât cele cu caracter contencios, cât și cele fără caracter contencios.

Capacitatea de a interpreta a inteligenței artificiale este, de asemenea, extrem de limitată. Nu există niciun algoritm să poate înlocui munca unui avocat. Doar pentru că un algoritm poate funcționa eficient, nu înseamnă că o face într-un mod corect. Oamenii nu vor să fie judecați după un algoritm.

În cele din urmă, empatia și creșterea încrederii unui client sunt calități esențiale pentru un avocat, ceea ce inteligenței artificiale îi lipisește cu desăvârșire. Avocații au o responsabilitate morală și etică de a-și face meseria, pe când inteligența artificială nu are așa ceva.

Colaborare între avocați și inteligența artificială

Oricum, avocații ar trebui să continue să folosească inteligența artificială pentru a-și îmbunătăți munca, de exemplu prin "digitalizarea" documentelor pentru cercetarea juridică. Aceste măsuri de eficiență cresc precizia și au potențialul de a reduce cheltuielile generale și de a aduce profituri mai mari.

Toate instrumentele de cercetare juridică sunt foarte utile și au chiar parametrii prin care ar putea lua o decizie, dar aceste instrumente nu iau decizii de unele singure. Intervenția juridică a unui expert - avocat - este întotdeauna necesară.

Sistemele de inteligență artificială sunt încă incapabile de a gândi o viziune a unui viitor mai bun, de a plănui ceva și de a-l executa. Acesta este motivul pentru care colaborarea între avocați și roboți pare a fi calea cea bună.

Deja am văzut asta în medicină, unde instrumente sofisticate de software sunt deja folosite pentru diagnosticarea precoce a cancerului în faza primară, ajutând medicii să identifice mai rapid și cu exactitate.

Viitorul profesiei de avocat are rolul de a urma acest exemplu.

În ciuda noilor tehnologii care își fac loc în viața noastră din ce în ce mai mult, este evident că nu există niciun gadget care să poată înlocui munca unui avocat și, de asemenea, nici nu poate pune bazele unei relații între un client și avocatul său.

via Law Society

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15291/atentie-avocatii-vor-fi-inlocuiti-de-roboti-.html