» Special
24.05.2016 | Alexandra GORDEA
Profesorul Piperea crede că Dreptul se învață în amfiteatre, și nu pe Facebook
Gheorghe Piperea, "supărat" pe studenți: "În ultima vreme, mie, în sală - și mă bucur că suntem în Amfiteatrul II, și nu în Aulă - îmi vin vreo 15 - 20 de studenți la cursuri. Și e destul de frustrant!"
Prezent în cadrul Conferinței "Dreptul Afacerilor 2016", de la Facultatea de Drept, Universitatea București, profesorul Gheorghe Piperea a profitat de ocazie pentru a trage un semnal de alarmă față de implicarea (sau, mai bine spus, lipsa de implicare) a studenților în activitatea didactică. Nutrind un sentiment chiar de "frustrare", profesorul se întreabă (retoric) dacă s-au "prăfuit" într-atât de mult cadrele didactice, încât studenții aleg să învețe Dreptul de pe Facebook.

"În ultima vreme, mie, în sală - și mă bucur că suntem tocmai în amfiteatrul acesta (Amfiteatrul II, n.r) și nu în Aula Magna - îmi vin vreo 15 - 20 de studenți la cursuri. Și e destul de frustrant! Am aflat că se vine la cursuri inclusiv cu laptopul, se înregistrează cursul... Eu, de exemplu, nu aș putea reproduce ce spun la un curs pentru că sunt foarte multe lucruri care îmi vin în minte atunci. Mai mult, înțeleg că se și difuzează cumva pe paginile de Facebook, deci, în consecință, nu mai este neapărat nevoie să fie omul în sală. Dar, eu mă întreb, totuși, de ce o mai numim Universitate?! 

 Juriștii, stimați colegi - ca și consultanții fiscali, de altfel, în ultima vreme - exercită o profesie periculoasă atât pentru societate, cât, mai ales, pentru ei înșiși!

Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea

Vă rog să vă uitați sus, pe frontispiciu acestui Amfiteatru - eu m-am uitat de un milion de ori, pentru că aici erau cursurile de Drept Civil ale lui Beleiu, aici erau cursurile de Penal ale lui Bulai sau cursurile de Internațional Privat ale lui Filipescu și mă uitam ori pentru că uneori mă plictiseam, ori pentru că nu înțelegeam ce voia să spună domnul Filipescu - și să observați că se spune că cetățeanul care este prudent și vigilent face în așa fel încât să își poziționeze acțiunea în interiorul legilor. Adică, cel care este vivace și, în același timp, prudent, face astfel încât să-și organizeze viața așa cum spune legea, lege care nu este un joc de program al avocaților. 

Am înțeles din niște articole publicate recent în presă că unele voci ale administrației publice consideră că unele legi sunt bune, în principiu, dar ele au o exprimare literară nefericită și de aceea trebuie să fim foarte atenți când le citim. Nu! Din Legea privind normele de tehnică legislativă (Lege 24 /2000) nu rezultă acest lucru, ci trebuie ca legea să se exprime în același limbaj ca cel al populației. Legea este arta binelui și a dreptății - asta scrie pe frontispiciul din Amfiteatrul IV.

Ceea ce vreau eu să arăt este că nu trebuie să uităm niciodată aceste lucruri. Și unde se învață aceste lucruri? Nu se învață pe Facebook, nu se învață în mediul online. Aceste lucruri se învață în amfiteatre.

Faptul că sunteți aici este, cred eu, o lecție (severă) pe care - sper - ar trebui să o învețe foarte bine mai tinerii noștri colaboratori, cei care încă sunt anul III sau chiar anul II de facultate, pentru că, știți, m-am întrebat: «Oare ne-am «prăfuit» noi ăștia de la Facultatea de Drept atât de tare, încât nu mai suntem deloc interesanți pentru studenți?!». Pentru că treaba aceasta nu este valabilă exclusiv pentru Comercial, Internațional Privat sau Civil. Se pare că este un «flagel». 

Stimați studenți - mă adresez celor doi-trei care ați făcut efortul să veniți astăzi, la această conferință, deși s-au înscris vreo 25 - la cursurile de la facultate nu veniți doar pentru a obține niște informații suplimentare, pentru că pe acestea le găsiți și pe internet. La cursurile de la facultatea de Drept se vine, printre altele, și pentru a învăța să trăiți ca juriști. Iar, juriștii, stimați colegi - ca și consultanții fiscali, de altfel, în ultima vreme - exercită o profesie periculoasă atât pentru societate, cât, mai ales, pentru ei înșiși!".

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15138/gheorghe-piperea-suparat-pe-studenti-in-ultima-vreme-mie-in-sala-si-ma-bucur-ca-.html