19.05.2016 | Alexandra POPA
Modificările contribuie pozitiv la stabilitatea legislativă, aducând un plus celor două Coduri
ATENȚIE! - Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost modificate de către Guvernul României
Ședința de Guvern ce a avut loc miercuri, 18 mai, putem spune că a reușit să "resusciteze" procesul penal. Astfel, printre proiectele discutate și adoptate s-a numărat și Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286 / 2009 privind Codul Penal, precum și a Legii nr. 135 / 2010 privind Codul de Procedură Penală. Așadar, putem spune că suntem și noi acum "în rând" cu realitatea (juridică).

În urma ședinței de Guvern ce a avut loc miercuri, 18 mai, au fost modificate și completate, prin Ordonanță de Urgență, Legea nr. 286 / 2009 privind Codul penal și Legea nr. 135 / 2010 privind Codul de Procedură Penală. 

Ordonanța de Urgență a fost adoptată luând în considerare faptul că de la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală și până în prezent au fost adoptate un număr de 15 decizii ale Curții Constituționale care au dat naștere unei impact remarcabil asupra actului normativ. 

De asemenea, anumite directive europene ce nu au fost adoptate la timp de către țara noastră și care au avut consecințe definitorii asupra procesului penal, au fost reglementate prin această ordonanță.

Principalele dispoziții ale directivelor au vizat: introducerea unor variante agravate ale infracțiunilor împotriva libertății și integrității sexuale sau a celor de pornografie infantilă, precum și a unor noi modalități de comitere a  unora dintre aceste infracțiuni; asigurarea anumitor măsuri speciale de protecție a anumitor categorii vulnerabile de victime, precum și asigurarea pentru victimă, încă de la primul contact cu autoritățile competente, a posibilității de a înțelege și de a se face înțeleasă în vederea exercitării ulterioare a drepturilor sale în cadrul procesului penal sau agravarea regimului sancționator al persoanei juridice pentru încălcarea normelor privind protecția mediului cuprinse în Codul penal, prin sporirea sumei corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică în cazurile de poluare sancționate de actul normativ european.

Din totalul modificărilor operate, aproximativ 30 au vizat transpunerea celor 5 directive, mai mult de 50 de puncte au vizat punerea textelor Codurilor în acord cu deciziile Curții Constituționale, potrivit Guvernului României. 

De asemenea, au fost făcute modificări  pentru impunerea unei practice unitare avându-se în vedere jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, restul modificărilor reprezentând reglementări solicitate de practicieni ori texte de corelare, a căror includere în proiect urmărește o clarificare cât mai rapidă a cadrului normativ procesual-penal.

Textele contribuie nemijlocit la stabilitate legislativă, aduc un plus de valoare celor două Coduri, sporesc protecția unor categorii de persoane vulnerabile (minori, victimele infracțiunilor), respectiv consolidează caracterul echitabil al procesului penal prin sporirea garanțiilor procesuale.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15112/atentie-codul-penal-si-codul-de-procedura-penala-au-fost-modificate-de-catre-guv.html