» Cariere
18.05.2016 | Avocatura.com
Avocatul Romeo Cosma este fondatorul Avocatura.com și inițiatorul programului `Construiește-ți cariera` FOTO: Bogdan LECCA
REPORTAJ - Cariera în avocatură poate fi programată! Sau ce anume au învățat avocații la cel de-al IV-lea seminar Avocatura.com, din cadrul programului "Construiește-ți Cariera!"
Sala Active Consulting One a fost gazda celui de-al IV-lea workshop al programului "Construiește-ți Cariera", un proiect inedit Avocatura.com. Tema seminarului - "Dacă succesul în profesia de avocat înseamnă să ai satisfacții materiale, atunci cum obțin succesul?" - a reușit să țină în priză avocații prezenți la eveniment, care au învățat în 4 ore mai mult decât în mulți ani de profesie.

Întâlnirea se înscrie în seria de evenimente organizate în cadrul programului "Construiește-ți Cariera", un program oferit avocaților ce-și doresc o evoluție programată a carierei profesionale. 

Workshop-ul a abordat o temă esențială în evoluția profesională a avocaților, și anume cariera acestora, iar concluzia principală ce s-a putut desprinde este aceea că doar prin implementarea unui proces programat de evoluție în carieră, avocații pot avea certitudini cu privire la evoluția acesteia.

Seminarul a tratat mai multe aspecte ce influențează în mod direct evoluția carierei avocaților.

Pentru început, s-a discutat despre clarificarea Scopului pe fiecare avocat îl are în profesie, despre înțelegerea exactă a Semnificației pe care fiecare avocat o acordă activității profesionale și despre necesitatea de a exista o Strategie care să asigure îndeplinirea obiectivelor legate de carieră. 

În același context, s-a discutat și despre atitudinile păguboase pentru evoluția profesională, pe care mulți avocați sunt tentați să le adopte. Au fost identificate trei atitudini ce reprezintă adevărate piedici în evoluția profesională a avocaților: 

1. Vinovăția - atunci când se caută alți "vinovați" responsabili pentru insatisfacțiile profesionale,

2. Scuzele - atunci când se apelează la scuze pentru a justifica lipsa de implicare, și 

3. Negația - atunci când negăm oportunitățile pentru că este mai ușor să negi în general.

 

Discuțiile au continuat prin prezentarea modelului economic de clasificare a activităților ce sunt desfășurate în orice companie și s-au identificat patru mari categorii de activități: 1. Marketing; 2. Vânzări: 3. Producție / Servicii / Livrare și 4. Suport. 

Aici, accentul s-a pus pe faptul că activitatea avocaților este preponderent concentrată pe categoria activităților legate de «Servicii / Livrare», și, eventual, pe categoria activităților ce țin de «Suport», dar sunt ignorate activitățile ce țin de «Marketing» și cele ce țin de «Vânzări». 

A mai fost subliniat faptul că activitățile de marketing au ca scop plasarea într-un context favorabil a serviciilor oferite de avocați și că este ineficient ca tocmai aceste activități să fie ignorate, dacă succesul profesional reprezintă Scopul urmărit în Carieră. S-a mai argumentat și de ce Branding-ul reprezintă instrumentul cel mai adecvat profesiei de avocat atunci când ne referim la activități de Marketing.

În continuare, a fost prezentat conținutul unui proces de Branding special adaptat activității avocaților subliniind faptul că un proces de Branding nu înseamnă "laudă", ci un proces de construire a "legendei profesionale", unde profesionalismul chiar trebuie să existe și să se situeze la cel mai înalt nivel. 

În ceea ce privește Notorietatea utilă activității avocatului, ca obiectiv final al procesului de Branding, s-a accentuat necesitatea implementării unei Strategii de Branding și pe ineficiența unei comunicări publice nestructurate.

Ultimul aspect abordat l-a reprezentat "Relația cu clienții". Avocații prezenți au aflat cum se gestionează eficient relația cu clienții existenți pentru a obține recomandări, cum se abordează întâlnirea cu un client nou și cum sunt tratați potențialii clienți. 

A fost explicat și procesul de Vânzare, în cazul avocaților identificându-se faza de pre-vânzare în care avocatul este pre-selectat și ce anume se întâmplă atunci când un potențial client se întâlnește cu avocatul pre-selectat. Transferul de încredere și de entuziasm reprezintă cele două elemente ce caracterizează această fază a vânzării.

Workshop-ul a fost apreciat pentru informațiile practice transmise, pentru atmosfera prietenoasă și, dacă ar fi să judecăm după entuziasmul manifestat la final de cei prezenți, pentru oportunitatea oferită acestora de a discuta despre lucruri care într-adevăr contează pentru avocați.

Workshop-ul a fost susținut de către avocatul Romeo Cosma, fondatorul site-ului Avocatura.com și inițiatorul programului "Construiește-ți Cariera!".

Următorul seminar va avea loc în data de 13 iunie, începând cu ora 15 și va aborda tema: "Cum ne programăm Cariera în avocatură". Înscrierea se poate face aici.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/15108/reportaj-cariera-in-avocatura-poate-fi-programata-sau-ce-anume-au-invatat-avocat.html