» Barouri
28.03.2016 | Alexandra GORDEA
`Din 329 de delegați ai Congresului au fost prezenți 296. Cei lipsă probabil au avut un motiv cât se poate de întemeiat, altfel de ce ai rata să te cazezi la Intercontinental sau să iei micul dejun, prânzul și cina într-o companie atât de selectă`
Cum s-a văzut Congresul avocaților 2016 prin ochii unui "novice" - Impresii din spatele "ușilor închise"
Congresul avocaților 2016 ce a avut loc pe 25 și 26 martie a lăsat în urma lui hotărâri și rezoluții care pot fi accesate pe site-ul UNBR-ului. Însă, ceea ce ne-a atras atenția cu privire la această întâlnire de "taină" a fost opinia unui delegat al Baroului Cluj, un "novice" așa cum s-a autointitulat. Acesta a prezentat ceea ce s-a întâmplat cu ușile închise, dar dintr-un punct de vedere "altfel" față de niște simple rezoluții publicate pe pagina de internet a Uniunii.

Pentru că presa nu a putut participa la lucrările Congresului avocaților, în urma cărora au fost adoptate o serie de hotărâri și rezoluții, și pentru că știm că cele mai interesante sunt nu rezoluțiile adoptate, ci modul în care au fost adoptate, o opinie "neavizată" a unui delegat al Baroului Cluj ne-a atras atenția:

"Orice aș scrie în postarea asta probabil ceva din ea va nemulțumi pe unii și dezamăgi pe alții. Spun asta pornind de la modul în care, la începutul primei zile de Congres avocățesc, după discursurile invitaților, s-a decis prin vot (cu opt voturi împotrivă, printre care și al meu, dar ce mai contează) ca lucrările să nu se transmită LIVE, chiar dacă partea festivă beneficiase de acest privilegiu (ci doar să se înregistreze audio - probabil pentru posteritate).

Orice avocat lipsă de la Congres și-ar pune în această situație următoarea întrebare:

Ce au de ascuns?

Răspunsul (probabil dezamăgitor pentru mulți, mai ales dintre cei care cred că delegații lor una sunt mandatați și alta fac la Congres): NIMIC. Chiar NIMIC.

Cum Congresul nu a votat varianta în care vreun delegat nu ar avea voie să povestească la ceas de seară ce s-a discutat în lucrările la care a participat, în spritul ideii în care am inițiat platforma Avocatura Altfel, dar și fiindcă mă simt măcar moral dator pentru avocații din Baroul Cluj care m-au votat delegat (în măsura în care au această curiozitate), iată "Marile Secrete" dezbătute la Congres, în prima zi.

(Atenționare: e posibil să urmeze o postare lungă și plictisitoare. Pentru că e vineri seara, mai bine o lăsați pe weekend sau și mai bine, pe luni, când vă așteptați rândul la cauza cu martori fixată pe ora 10 care se va lua la ora 15)

Din 329 de delegați ai Congresului au fost prezenți 296. Cei lipsă probabil au avut un motiv cât se poate de întemeiat, altfel de ce ai rata să te cazezi la Intercontinental sau (pentru cei din București) să iei micul dejun, prânzul și cina într-o companie atât de selectă.

Domnul președinte UNBR, Gheorghe Florea, a avut cuvântul de deschidere, precizându-ne scurt și la obiect tema Congresului de anul acesta: "Apărarea Apărării". Să mai zică cineva că avocații n-au talent.

Marile subiecte ale zilei au fost: noua propunere de investiție imobiliară a banilor Casei de Asigurări (22.000 mp la 26 Euro/mp pe malul lacului Techirghiol, în apropriere de actuala investiție a Casei în zonă – Centrul Balnear și de Recuperare "Corpore Sano") și rapoartele comisiilor de cenzori, că au fost două, din cauza alegerilor de anul trecut, care au fragmentat Consiliul de Administrație a Casei (unul a fost până la 31.05.2015, altul de atunci încoace).

Asta nu înseamnă că au fost singurele subiecte discutate, ci doar că au fost singurele care ar fi putut genera secretomania aparentă a lucrărilor. Din punctul meu de vedere, pentru că documentele dezbătute la Congres care au inclus și temele mai sus amintite au fost publicate din timp pe siteul UNBR (16.03.2016), putând fi accesate de oricine, nu cred că acesta a fost motivul. Probabil precauția netransmiterii LIVE a dezbaterilor a venit dintr-o teamă că discuțiile ar putea degenera.

Despre noua propunere de investiție imobiliară se pot spune multe. Și s-au spus. Vehemenți au fost și cei din Baroul Dolj, dar și mulți alți colegi. Ca să nu vă dau prea mari emoții, pot să vă spun că vehementă a fost majoritatea, la vot respingându-se această investiție din bugetul anului 2016 al CAA. Aici, dacă bine am numărat, delegația de la Cluj a votat în unanumitate împotrivă. Nu neapărat pentru o atitudine de Gică-Contra. Nu pentru a merge pe mâna majorității.

Nu știu colegii de ce au ales votul acesta, eu știu de ce l-am ales. După cum au atras mulți atenția în sală, fundamentarea investiției (în raport de profitabilitatea ei și/sau siguranță) a fost slab prezentată. Președintele Florea, după votul de respingere a susținut că ea a fost dezbătută în Consiliul din ziua anterioară, unde s-au prezentat și documente. La noi, în Congres, se pare că nu au mai ajuns.

Cât a reușit domnul avocat Florin Petroșel, președintele Consiliului de Administrație al Casei de Asigurări a Avocaților, să prezinte investiția (verbal doar – nu s-au prezentat acte, ci doar cifre), investiția pare tentantă. În contextul tot mai probabil al dobânzilor negative la depozitele în care se țin banii Casei, investițiile imobiliare din care se creează ulterior afaceri (cum e și acest existent complex "Corpore Sano" - profit contabil de aproximativ 945.000 lei în 2015 și cu o previziune de plus 1.200.000 Lei în 2016) sunt tot mai tentante și par o idee firească. Cu atât mai mult cu cât s-a spus că proiectul ar fi eligibil în baza HG 807/2014 să primească un ajutor material de la Stat de până la 50% din investiție".

Mai multe, pe avocaturaltfel.ro.
 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14895/cum-s-a-vazut-congresul-avocatilor-2016-prin-ochii-unui-novice-impresii-din-spat.html