» Arhivă
21.03.2016 | Alexandra GORDEA
Colonelul Harland Sanders a murit la vârsta de 90 de ani
SUCCESUL dincolo de lumea avocaturii - Creatorul rețetei secrete KFC, colonelul Sanders, a fost avocat
Avocații care nu își mai găsesc locul în această nobilă profesie nu ar trebui să mai aibă mustrări de conștiință atunci când se gândesc să părăsească "breasla". Puțini știu că sunt multe povești de succes ale unor avocați care au luat-o pe alt drum. O astfel de poveste este și cea a aprigului Colonel Sanders, creatorul rețetei secrete KFC.

Profesia de avocat, pe cât este de râvnită, pe atât de nedorită ajunge să fie pentru foarte mulți profesioniști, care își dau seama că "nu e pentru ei" sau care simt că pot face mai multe de atât. Un astfel de avocat a fost și colonelul Harland Sanders, omul din spatele rețetelor servite la renumitul fast food KFC, care, după trei ani în breasla avocaților, a renunțat la profesie, în urma unui scandal cu un client, chiar în tribunal.

Înainte să devină creatorul reţetelor servite în restaurantele KFC din toată lumea, Colonelul Sanders a fost un tânăr orfan de tată, care început să muncească de la 12 ani pentru a-şi ajuta mama. Cunoscut pentru temperamentul său agresiv, Sanders a împuşcat un om, dar a scăpat de închisoare, a gătit pentru cercetătorii care au creat bombele atomice şi a construit un adevărat imperiu fast-food.

"A fost om de serviciu, a muncit la ferme şi a asudat lucrând la căile ferate"

Potrivit publicaţiei "Daily Mail", citată de Adevărul.ro, brandul KFC este un simbol al "visului american", născut din perserverenţa incredibilă a unui bărbat simplu, pe numele lui Harland Sanders. Colonelul Sanders, aşa cum este cunoscut, este perfecţionistul ţâfnos care a petrecut ani în şir încercând să creeze o reţetă delicioasă de pui crocant, prinzând "gustul" bucătăritului în copilărie, după ce tatăl lui a murit iar el a fost nevoit să îşi crească fraţii. Cu o mamă care lucra tot timpul, Sanders, născut în 1890, a renunţat la şcoală la vârsta de 12 ani şi a plecat, la rândul lui, la muncă. 

A fost om de serviciu, a muncit la ferme şi a asudat lucrând la căile ferate. La vârsta de 19 ani în viaţa tânărului Harland a apărut Josephine King, femeia care i-a devenit, mai apoi, soţie, şi care l-a ambiţionat să devină avocat. După trei ani în branşă, însă, în urma unui scandal cu un client, chiar în tribunal, Sanders a renunţat la avocatură.

S-a apucat de vândut bărci, apoi de produs lămpi, dar din cauza temperamentului său aprig nu a rezistat mult şi a luat-o din nou de la capăt.  

Povestea colonelui Sanders este o adevărată lecție ce demonstrează că orice este posibil. După ce și-au deschis o benzinărie în 1930, în Corbin, Kentucky, cei doi soţi şi-au extins afacerea şi au deschis un restaurant şi un motel, unde serveau mâncăruri simple, gătite de el şi de Josephine, călătorilor înfometaţi. 

Până în 1940, Sanders a finalizat combinaţiile finale de arome, 11 la număr, şi noul vas sub presiune îi permitea să termine de preparat o comandă în numai opt minute. 

Cu toate acestea, raţionalizarea gazului din timpul războiului i-a povocat probleme în afaceri. Nici benzinăria, dar nici motelul şi restaurantul nu au mai mers la fel de bine, aşa că acesta a fost nevoit să lucreze o perioadă în restaurantul unui prieten din Oak Ridge, Tennessee, oraş despre care s-a aflat, mai apoi, că a fost locaţia centrului top secret în care oamenii de ştiinţă americani care au contribuit la crearea bombelor atomice de la Hiroshima.

"Niciodată nu mi-a plăcut ideea de a-mi vedea chipul în fotografii. Am o adevărată mutră, dar am acceptat să mi se facă un desen, pentru publicitate. Când am văzut portretul pe cutiile cu mâncarea mea aproape am leşinat", a scris acesta în biografia personală. 

Colonelul Harland Sanders a murit la vârsta de 90 de ani, pe 16 decembrie 1980, după o luptă de şapte luni cu leucemia. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14868/succesul-dincolo-de-lumea-avocaturii-creatorul-retetei-secrete-kfc-colonelul-san.html