» Special
01.03.2016 | Alexandra GORDEA
Avocatul Romeo Cosma este fondatorul Avocatura.com și inițiatorul programului `Construiește-ți cariera` FOTO: Bogdan LECCA
După 20 de ani experiență, știe că are ceva de zis - Avocatul Romeo Cosma, fondatorul Avocatura.com: "Există un Dumnezeu deasupra noastră, a avocaților, care este judecătorul și care ne spală de păcate"
Nimic nu este mai grăitor decât propria experiență. Ce face un avocat de provincie care după 10 ani de profesie într-un oraș mic se hotărăște să devină un "nume" în Capitala țării? Se reinventează. Conștient de faptul că "Bucureștiul nu avea cu siguranță nevoie de un avocat din Galați", Romeo Cosma a forțat totuși destinul și a reușit să mai "adune" alți 10 ani de experiență pe holurile instanțelor bucureștene. Fondatorul Avocatura.com și inițiatorul programului "Construiește-ți cariera", avocatul Romeo Cosma știe că poate vorbi despre carieră și succes în avocatură, folosindu-se de cel mai bun exemplu: propria evoluție profesională.

Programul "Construiește-ți cariera", un demers unic Avocatura.com, a mai făcut un pas către principalul său scop, acela de a deveni instrumentul cel mai la îndemână pentru avocații care vor să aibă o carieră de succes, prin organizarea celei de-a doua conferințe cu tema "Elemente ale unei cariere de succes în avocatură".

"Lecția" la care au participat profesioniști ai Dreptului precum avocați, magistrați sau studenți, i-a avut ca protagoniști pe avocatul Romeo Cosma, inițiatorul proiectului Avocatura.com și totodată al programului "Construiește-ți cariera", și pe avocatul Toni Adrian Neacșu, autorul cărților "Convinge judecătorul" și "Comunicarea judiciară eficientă".

Intuind că mediul virtual va conduce la o schimbare de paradigmă în viața reală și că impactul internetului va fi major chiar și asupra pieței avocaturii, avocatul Romeo Cosma a gândit și a implementat un "proiect cu conotații practice", un site care să "releveze publicului larg aspecte despre viața juriștilor, despre activitatea acestora, despre tot ceea ce înseamnă o provocare umană și intelectuală".

"Voi, tinerii, veți ajunge avocați mai mari decât poate voi ajunge eu vreodată, pentru că neavând trecut în profesie, practic puteți ajunge oriunde"

În pofida faptului că a trebuit să se reinventeze pentru a face față cerințelor și dinamicii pieței, avocatul crede în rolul tradiției în avocatură, pentru că "ea este cea care crează așteptările pe care un client le are de la un avocat, pe care un magistrat le are de la un avocat și așa mai departe", dar, mai presus de orice, Fondatorul "Cosma & Asociaţii" crede în rolul esențial pe care îl are mentoratul pentru dezvoltarea unei cariere bine definite în avocatură.

"Un proces de mentorat în magistratură încearcă a fi suplinit de acest INM, iar în avocatură de către INPPA. Iar acestea două nu vor putea niciodată să ofere ceea ce poate oferi o relație autentică de mentorat dintre un maestru și discipolul său. Mai mult, în avocatură, un proces de mentorat este greu de implementat la această oră, pentru că numărul avocaților este din ce în ce mai mare, iar al celor cu experiență este mai mic. Peste toate acestea, apare autosuficiența tinerilor, lipsa disponibilității discipolilor de a învăța.

Probabil voi (studenții, n.r) veți ajunge avocați mai mari decât poate voi ajunge eu vreodată, pentru că neavând trecut în profesie, practic puteți ajunge oriunde, dar acest mare avantaj este avantajul tinereții, nu argumentul ei", a atras atenția avocatul Romeo Cosma în cadrul Conferinței.

"Construiește-ți cariera" - un instrument pentru a suplini lipsa mentoratului

În fapt, avocatul a ținut să evidențieze că programul "Construiește-ți cariera" este de fapt conceput ca un instrument util pentru avocați, dar și pentru a suplini lipsa unui mentorat ce caracterizează profesia la acest moment.

În avocatură, adaptarea este o condiție sine qua non pentru orice avocat care își dorește să fie în topul alegerilor potențialilor clienți și tocmai de aceea, specialistul în Drept Penal Romeo Cosma vede în Avocatura.com un "instrument" prin care dreptul de a fi informat pe care îl are consumatorul de servicii avocațiale să fie respectat.

"Noi, la Avocatura.com, ne-am asumat încă de la început și am spus că da, facem publicitate pentru avocați, dar respectând Legea și Statutul profesiei de avocat. Nu putem ignora dreptul pe care îl are consumatorul de servicii avocațiale de a fi corect informat cu privire la aspecte care reprezintă elementele pe baza cărora acel consumator își alege un avocat. Ignorând acel drept ar însemna că alegerea unui avocat reprezintă doar un proces aleatoriu, în care condamnăm acești consumatori de servicii juridice să rămână într-o ceață a capacității de a decela între performanțele anumitor avocați", a susținut avocatul.

"Prestigiul este o datorie a avocatului față de propria profesie"

Și cum nu putem vorbi despre succes în carieră fără a lua în calcul prestigiul unui profesionist, avocatul Romeo Cosma consideră că "prestigiul este o datorie a avocatului față de propria profesie. Întrucât prestigiul profesiei în ansamblu nu înseamnă altceva decât suma prestigiilor avocaților care își desfășoară activitatea, consider că, de fapt, a te îngriji de propriul prestigiu profesional  este o chestiune și de datorie profesională.

Acest lucru te ajută în propria carieră, dar și îmbunătățește imaginea profesiei de avocat. Bineînțeles că această publicitate profesională trebuie făcută cu respectarea Legii și a Statului. Asta face Avocatura.com. În același timp, nu trebuie să ne mire faptul că prestigiul profesiei în ansamblu a ajuns să fie unul lipsit de eficiență pentru că tocmai această publicitate profesională a fost interzisă", a punctat avocatul.

În final, pentru a întări rolul avocatului, dar și pentru a "îmblânzi" imaginea pe care această profesie o are în lumea justiției, avocatul Romeo Cosma a ținut să atragă atenția asupra faptului că până la urmă "avocații desfășoară o activitate de diligență", "greul" căzând pe umerii magistratului: "Există un Dumnezeu deasupra noastră, a avocaților, care este judecătorul și care ne spală de păcate".

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14767/dupa-20-de-ani-experienta-stie-ca-are-ceva-de-zis-avocatul-romeo-cosma-fondatoru.html