» Special
26.02.2016 | Mihaela GÎDEI
Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a comparat pe procuror cu RoboCop
"Armele" sunt la avocat - Cristian Tudor Popescu: "Un avocat trebuie să aibă vocabular, să fie convingător, să stârnească emoție în auditor. Judecătorul și procurorul, nu. Procurorul e o mașinărie, vine cu articolele de lege. Ca RoboCop"
Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu le-a deschis ochii celor peste 100 de studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București în legătură cu metodele de "Manipulare și persuasiune" din media și nu numai. Invitatul a vorbit la începutul acestei săptămâni în Aula Magna a instituției și se poate spune că, în urma acestei conferințe de colecție, tinerii vor fi mai bine "înarmați" împotriva celor din mediul extern care încearcă să "spele" creiere.

Manipularea și persuasiunea sunt tehnici folosite în aproape orice domeniu, cu atât mai mult în sala de judecată. Cristian Tudor Popescu a punctat că cel care deține și care trebuie să utilizeze aceste arme "cheie" în instanță este avocatul, chiar dacă profesia pe care o practică "este discutabilă din punct de vedere moral". 

"Bineînțeles, manipularea este o artă pentru un avocat. Un avocat trebuie să aibă elocvență, trebuie să aibă vocabular, trebuie să fie convingător, trebuie să stârnească emoție în auditor. El nu vine acolo să recite ceva, să citească de pe o hârtie. Un judecător nu, un procuror nu. Procurorul e o mașinărie, vine cu articolele de lege. Ca RoboCop. Dincoace, avocatul, trebuie să folosească aceste mijloace, de manipulare și persuasiune. Sigur, este o meserie discutabilă din punct de vedere moral", a explicat Cristian Tudor Popescu. 

Acesta este doar unul dintre subiectele pe care le-a atins controversatul gazetar român la conferința de la Facultatea de Drept a UB, care a atras peste 100 de tineri.

Timp de două ore, Cristian Tudor Popescu a făcut auditoriul să înțeleagă că manipularea este extrem de periculoasă, dacă nu se trece prin "filtrul minții" orice informație venită din mediul extern. 
Cu toate acestea, "arma" de bază a avocatului este tehnica manipulării, însoțită, bineînțeles, și de persuasiune. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14748/-armele-sunt-la-avocat-cristian-tudor-popescu-un-avocat-trebuie-sa-aiba-vocabula.html