25.02.2016 | Alexandra GORDEA
Avocatul Romeo Cosma este fondatorul Avocatura.com și inițiatorul programului `Construiește-ți cariera` FOTO: Bogdan LECCA
"CONSTRUIEȘTE-ȚI CARIERA" - O metodă pentru o carieră de succes. Avocatul Romeo Cosma: "Noi, la Avocatura.com, facem publicitate pentru avocați, dar respectând Legea și Statutul profesiei de avocat"
Avocatura.com crește și o face frumos. Un avocat și un fost judecător - autorul cărții "Convinge Judecătorul"- au oferit nu numai o sesiune despre o carieră de succes în avocatură, ci o adevărată lecție despre viață și valori ale justiției, în cadrul conferinței ce a avut loc miercuri, etapă a programului "Construiește-ți cariera". Avocații, studenții sau magistrații participanți la eveniment au făcut astfel un prim pas către construirea unei cariere conștiente și bine definite în mediul juridic.

Așa cum v-am prevenit în cadrul primei lecții despre cum se construiește o carieră de succes, am revenit, mai hotărâți ca oricând, să vă ajutăm să deveniți "avocați de succes".

Pentru că știm că piața avocaturii este dinamică și cunoaște o "sofisticare" ce solicită, inevitabil, mai mult decât un bagaj consistent de cunoștințe juridice din partea unui avocat, Avocatura.com a venit în sprijinul profesioniștilor în Drept cu o nouă etapă a programului "Construiește-ți cariera". Astfel, miercuri, 24 februarie, a avut loc cea de-a doua conferință, cu tema "Elemente ale unei cariere de succes în avocatură".

"Maeștrii" care au oferit lecția despre carieră și complexitatea construirii acesteia au fost avocatul Romeo Cosma, inițiatorul proiectului Avocatura.com și totodată al programului "Construiește-ți cariera", avocat cu o experiență profesională de peste 20 ani, care a știut că trebuie să se reinventeze pentru a face față dinamicii pieței, și avocatul Toni Adrian Neacșu, autorul cărților "Convinge judecătorul" și "Comunicarea judiciară eficientă", care a oferit audienței câteva "ponturi" despre cum să "fure" simpatia judecătorului, folosindu-se de "comunicarea judiciară".

"A-ți construi cariera este un proces"

Nimic nu te determină mai mult să construiești ceva decât propria experiență. Așa a gândit și avocatul Romeo Cosma, care a hotărât în urmă cu 13 ani că profesia de avocat are nevoie de un "instrument" care să-i îmbunătățească imaginea, care să întărească încrederea cetățenilor în actul de justiție și care să "ajute avocații să-și programeze cariera în avocatură". Astfel, a luat naștere Avocatura.com.

"Am pornit de la nevoia de a oferi instrumente practice, imediate pentru avocați, în așa fel încât cariera în avocatură să poată reprezenta un demers programatic, în care să putem prezenta avocaților niște jaloane de comportament, de abilități, pe care aceștia să le poată urmări astfel încât reușita în profesie, implicit cota de piață pe care o are un avocat, să poată fi determinată și programată", a deschis Romeo Cosma discuțiile despre carieră și branding în avocatură.

Pornind de la premisa că, în fapt, "cariera este un proces atât în lumea reală, cât și în cea virtuală", avocatul Romeo Cosma a ținut să atragă atenția audienței asupra importanței personalității și prestigiului unui avocat pentru construirea unei cariere bine definite, dar și utilitatea creării unui brand personal.

"Nu putem ignora dreptul pe care îl are consumatorul de servicii avocațiale de a fi corect informat cu privire la aspectele care reprezintă elementele pe baza căruia acel consumator își alege avocatul. Trebuie să luăm în calcul faptul că piața avocaturii nu este formată la momentul actual numai din avocați. Este formată mai degrabă din experți avocați. 

Probabil, pe viitor, în câțiva ani, piața avocaturii relevante va fi formată preponderent din experți. Gradul de sofisticare al societății cere să apară acești experți în domeniu. Ei bine, iată că atunci când comparăm experți cu experți, nu mai are relevanță cât de bun profesional sunt eu ca avocat. Și astfel, clientul nu va mai alege pe baza acestui criteriu. Va căuta alte criterii diferențiatoare... Și aici apare programul «Construiește-ți cariera»", a punctat avocatul.

De fapt, avocatul Romeo Cosma, pe parcursul unei ore, nu a încercat altceva decât să puncteze realitățile "dure" ale pieței avocaturii și necesitatea punerii la punct a unei metode clare și puternice de a te face "(re)cunsocut" ca avocat. Iar cel mai la îndemână "instrument" pentru a atinge acest lucru este programul "Construiește-ți cariera" ce cuprinde și Branding-ul pentru avocați.

 "Avocații uită că cel care judecă nu este o instanță impersonală, ci o ființă umană - judecătorul"

Strâns legat de construirea unei cariere de succes în avocatură este un proces care "scapă" de cele mai multe ori avocaților: Comunicarea judiciară. 

Avocatul Toni Adrian Neacșu, "folosindu-se" de experiența sa de magistrat și de președinte de instanță, dar și de experiența ce a stat la baza elaborării celei de-a doua lucrări, "Comunicarea judiciară eficientă", a încercat în cadrul conferinței Avocatura.com să ofere participanților câteva sfaturi pentru a "fura" simpatia judecătorului.

Raportându-se îndeosebi la activitatea pe care o au avocații litigatori, avocatul Toni Neacșu a subliniat faptul că trebuie acordată o atenție aparte celui care judecă o cauză: judecătorul. Astfel, fostul magistrat consideră că foarte mulți avocați uită că se adresează unei ființe umane, nu unui "perete impersonal" și că soarta unei cauze depinde în cea mai mare parte de "relația" pe care reușește fiecare să o stabilească cu magistratul. 

Dacă avocații s-ar apleca mai mult asupra cunoașterii cât mai profunde a celui care soluționează cauza - modul în care citește un dosar, starea de spirit de la un anumit moment, ce principii și excepții îi trezesc interesul -, atunci câștigarea cauzei este (aproape) asigurată.

Evenimentul Avocatura.com care a avut loc miercuri poate a fost un pas mic pentru construirea unei cariere de succes în avocatură, dar cu siguranță este un pas mare pentru cei prezenți, care știu acum ce au de făcut pentru a trece la o altă etapă a carierei lor.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14740/-construieste-ti-cariera-metoda-sigura-pentru-o-cariera-de-succes-avocatul-romeo.html