19.01.2016 | Teodor BURNAR
Vremuri grele pentru urmaşii sofiştilor greci - avocaţii
DURERE ŞI LA GRECI - Interviu Avocatura.com cu două avocate din Barourile Salonic şi Atena: "Vor să ne lase fără nimic, sclavii marilor firme de avocatură!" / "Jumătate dintre avocații activi din Atena au un venit anual sub 500 de euro!"
După ce, săptămâna trecută, zeci de mii de avocaţi greci au protestat pe străzile Atenei faţă de măsurile fiscale dure care afectează profesia, Avocatura.com s-a solidarizat cu tribulaţiile (con)fraţilor eleni şi a realizat un interviu cu două avocate din "tărâmul zeilor", Elena Koltsaki (Baroul Salonic) şi Nana Papadogeorgaki (Baroul Atena). Un material revelator, care arată cum avocatura de pretutindeni e în lanţuri!

Avocatura.com: Am fost recent martorii unei demonstrații masive la Atena, cauzate de reforma sistemului de pensii din Grecia. Ce anume a determinat mii de avocați eleni să iasă în stradă? Prevedeți vreun rezultat pozitiv pentru această situaţie?

Elena Koltsaki, Nana Papadogeorgaki: Câteva mii de avocați din Grecia au protestat împotriva planului pe care Guvernul îl are pentru reforma fondului de asigurări sociale, care a fost anunțată în urmă cu câteva zile de către guvernanţii de stânga. Dacă aceste măsuri vor fi adoptate și puse în aplicare, venitul mediu al unui avocat va fi sub nivelul de sărăcie.

Dacă vor fi adăugate, la contribuțiile de asigurări sociale antemenționate pentru pensii, mai multe taxe suplimentare deja anunțate, atunci profesia de avocat va deveni o profesie pentru "elită" și nu va supraviețui în forma sa actuală în următorii ani, deoarece cei mai mulți avocați vor ajunge să fie foarte prost plătiți în firme mari de avocatură și vor înceta să beneficieze de posibilitatea de a lucra ca avocați independenți.

Pentru a vă face o idee despre nivelul taxelor pe care un avocat elen va trebui să le plătească din venitul brut, iată cum vor arăta ele:

26% (29% de la 1 ianuarie 2016) vor merge la impozitul pe venit

38% din venitul impozabil vor merge la contribuțiile pentru asigurările sociale (din 1 ianuarie 2017, pe baza veniturilor din 2016)

2-4% vor merge la impozitul de solidaritate pe baza venitului impozabil

Peste toate acestea, mai vin:

Suma de 650 euro pe an, sumă fixă pentru toţi practicienii independenți

100% din impozitul anual, ca o plată anticipată pentru taxa pe anul care vine. Această taxă este regularizată anual cu plata anticipată a anului anterior

Iar acum, peste toate acestea trebuie să adăugăm măsurile fiscale de urgență, adesea reglementate, impozitul anual pe imobil, și așa mai departe.

"Măsurile fiscale ale Guvernului ne lasă fără nimic! După 6 ani de austeritate, ne-am săturat!"

Acest lucru ne lasă practic fără nimic! În unele cazuri, avocații sunt nevoiți să "aducă bani de acasă" pentru a-şi plăti taxele și obligațiile de securitate socială.

În lumina celor prezentate, era imperios necesar să transmitem un mesaj clar și vizibil Guvernului, de pe străzile din Atena. După șase ani de sacrificii profesionale și financiare, ne-am săturat!

Putem doar spera că Guvernul va realiza cât de iraționale sunt aceste propuneri legislative. Nu doar protestăm pentru o cauză justă, ci şi atragem atenția societății asupra faptului că reformele sunt atât de prost gândite, încât vor vătăma grav și ireparabil nu doar avocații, ci și alte grupuri de profesioniști, neasigurând deloc sistemul de pensii.

Avocatura.com: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă avocații eleni în 2016?

Elena Koltsaki, Nana Papadogeorgaki: Peisajul juridic s-a schimbat considerabil în ultimii ani în Grecia. Majoritatea avocaţilor greci s-au trezit în situația de a oferi servicii juridice fără a fi plătiți sau fiind plătiți cu întârziere. Potrivit unor date statistice oferite de către Baroul din Atena, aproape jumătate dintre avocații activi din Atena au un venit anual de mai puțin de 500 de euro!

În ultimii ani, volumul de muncă al avocaților a scăzut dramatic, taxele și contribuțiile de asigurări sociale au crescut, taxele indirecte s-au mărit, anumite reforme au reglementat prezența opțională a avocatului într-o gamă largă de cazuri și așa mai departe, taxa de 23% a fost introdusă pentru serviciile juridice, clienții nu plătesc sau întârzie plățile pentru serviciile prestate, competiția impusă de către firmele mari a dus la scăderea prețurilor, iar acum, reforma sistemului de pensii seamănă cu o lovitură fatală dată comunității avocaților din Grecia.

Nu este nicio surpriză, dar este destul de trist faptul că avocați din toate Barourile părăsesc temporar sau permanent domeniul de activitate, ca urmare a faptului că nu îşi pot asigura subzistenţa și doresc să exploreze și celelalte oportunități de muncă.

Avocatura.com: Hoinărind pe străzile Parisului în urmă cu o lună, am ajuns în fața sediului Baroului din "Oraşul Luminilor", pe faţada căruia era afişat un banner uriaș: "Mai mult de 500 de avocați închiși și omorâți în lume în anul 2015". Din China până în Grecia și România, profesia de avocat trăieşte vremuri grele. Cum vă explicați acest lucru? De ce sunt avocații atât de greu încercați?

Elena Koltsaki, Nana Papadogeorgaki: Trăim vremuri dificile. Avocații reprezintă primul "front" de apărare împotriva eforturilor crescânde ale Statelor sau ale altor grupuri organizate de a-și avansa interesele sociale și financiare, în contra valorilor democratice și principiilor constituționale ale egalității și dreptății. Avocații luptă împotriva regimurilor și atitudinilor totalitare, exprimate în multe feluri diferite, bazate pe motivaţii economice, politice sau religioase.

Cei mai mulţi avocați, după ce au fost educați să creadă în ideea de justiţie și în drepturile omului, aleg calea solitară a luptei pentru client, pentru a respecta într-un fel aceste principii. Nu este întodeauna ușor să faci acest lucru. Uneori, prețul plătit este prea mare. Dar, a închide sau a ucide avocații nu-i opreşte pe ceilalți să servească acestor principii și valori sociale. În vremuri grele, avocații sunt solidari.

De aceea, este nevoie ca legiuitorii din Grecia şi de pretutindeni să înțeleagă că avocații sunt în centrul valorilor sociale. Poziționându-i la "periferie", transformându-i în supraviețuitori mai degrabă decât în protagoniști, ei subminează însăși societatea.

Avocatura.com: De unde ar putea veni speranța pentru avocații greci? Vă rugăm să ne împărtășiți viziunea voastră despre starea profesiei în Grecia.

Elena Koltsaki, Nana Papadogeorgaki: "Speranța" este motoul pe care politicienii îl folosesc pentru a fi realeși. Ușor de promis, greu de îndeplinit. Fără îndoială, speranța este motivația pentru orice lucru bine făcut sau orice reușită. Din păcate, totuşi, de când țara a intrat în recesiune, oamenii sunt mai puțin optimiști cu privire la viitorul lor. Pentru profesiile juridice, în special, viitorul nu este deloc strălucit. Introducerea de noi taxe nu face decât imposibil ca mulți profesioniști să supraviețuiască.

"Nu poţi trăi, ca avocat, cu 15% din venit - şi acela, mic"

Nu se poate ca cineva să se aștepte ca o persoană să trăiască cu 15% (dacă nu mai puțin) din venitul pe care îl are, şi acela mic. Așa cum am mai menționat, mulți avocați au optat deja pentru ieşirea din Barou. Alții s-au decis să părăsească țara în căutarea unui viitor mai bun.

Revenind la speranță, pentru cei dintre noi care încă mai au speranța că putem schimba situația actuală, trebuie să fim foarte realiști. Dacă Guvernul nu va lua niște decizii serioase pentru a spori creșterea economică, politica de "a inventa" mai multe taxe, oricum ar fi ele numite sau deghizate, nu ne va duce nicăieri. Ar trebui introduse măsuri fiscale care să motiveze profesioniștii să își îndeplinească obligațiile fiscale, mai degrabă decât să caute modalități de a le evita. Nu există nicio îndoială că reformele fiscale sunt necesare și că legile trebuie să se schimbe în consecință. Dar profesia de avocat ar putea să găsească speranță și în reformele care ar putea fi operate în sistemul judiciar ca atare. Există o mare nevoie de a introduce schimbări pentru accelerarea justiției și îmbunătățirea sistemului judiciar.

Un studiu recent a arătat că în Grecia este nevoie de 1300 de zile în medie pentru a soluționa un caz în fața instanțelor. Pentru a consolida încrederea societății în instanțele de judecată și în avocați, sistemul judiciar are nevoie de câteva reforme legislative serioase. În ciuda faptului că s-au făcut unele eforturi, există încă multe lucruri de făcut.

Un pas în direcția corectă a fost, printre altele, promovarea unor metode alternative de soluționare a litigiilor, dar din păcate, până acum nu au fost incluse în mod corespunzător în sistemul judiciar. Deși există o lege a medierii în vigoare din 2010, societatea încă așteaptă ca Guvernul să facă pasul îndrăzneț și să aplice legea într-un mod care să poată aduce beneficiile preconizate de toți.

Pentru a încheia, speranța stă în anumite schimbări juridice pe mai multe planuri, dar toate trebuie să includă un angajament serios și o strategie.

Avocatura.com: De ce v-ați decis să vă faceți avocate?

Elena Koltsaki, Nana Papadogeorgaki: Profesia de avocat a fost mereu văzută ca o profesie extrem de prestigioasă și de provocatoare. Pasiunea de a lupta pentru dreptate, de a schimba lumea, o inspirație pentru nou, pentru binele colectiv, acestea au fost motivaţiile noastre.

Oricât de grele ar fi circumstanțele pentru a practica Dreptul, angajamentul față de cele menționate există în continuare, iar asta este ceea ce ne ține pe noi, personal, dar și pe restul colegilor noștri suficient de puternici pentru a ne urmări în continuare valorile și țelurile noastre.

Avocatura.com: Pentru a încheia interviul într-o notă mai amuzantă, undeva prin luna iunie, când am fost în Atena și criza financiară dădea "în clocot", am scris un pamflet numit "Dacă Grecia iese din UE, avocaţii greci vor în Barourile din România: «Se munceşte puţin, judecătorii sunt zei şi avocatura e în ruine. Exact ca la noi»". Cum comentaţi?

Elena Koltsaki, Nana Papadogeorgaki: Presupun că problemele cu care se confruntă profesia de avocat sunt cumva similare și în alte țări. România și Grecia par să aibă multe lucruri în comun, în această privinţă. Inițiativa voastră, a celor de la Avocatura.com, de a solicita acest interviu este dovada clară a interesului vostru și a preocupării pentru comunitatea juridică din Grecia, și - sperăm - o oportunitate pentru voi să învățați din experiența mai puțin "fericită" a unei țări vecine. Din câte vedem noi, împărtășim mai mult sau mai puțin aceeași soartă.

Deci, s-ar putea să nu fie o idee prea bună să venim să practicăm Dreptul în România! Așadar, fie ne unim forțele pentru a schimba această realitate sau ar trebui cu toții să ne căutăm un alt loc, dacă există cumva un "Rai al avocaților" undeva în lumea asta.

La final, dorim să ne exprimăm recunoștința pentru că ne-ați oferit ocazia de a fi ascultați și să transmitem aprecierea noastră profundă şi salutări colegilor noștri români, cu promisiunea că ducem o luptă pe care nu intenționăm să o pierdem.

 

Cu mulţumiri domnului Constantin Adi Gavrilă

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14498/durere-si-la-greci-interviu-avocatura-com-cu-doua-avocate-din-barourile-salonic-.html