17.12.2015 | Melania MAHA
Avocatul Adrian Ciurtin: `Să cunoşti adevărul este necesar, dar nu şi suficient pentru a rezolva satisfăcător speţa clientului`
Avocatul Adrian Ciurtin: "Avocatura este o profesie şi, deopotrivă, o menire"
Adrian Ciurtin, Managing Partner la "Ciurtin & Associates", a dezbătut, pe Avocatura.com, Tema Lunii - Adevărul. Adrian Ciurtin a dezvăluit de ce "Dreptul este uneori nedrept" şi cât de important este pentru un avocat să afle adevărul în speţa pe care o reprezintă.

Avocatura.com: "Dreptul este uneori nedrept". Cum comentaÅ£i această afirmaÅ£ie, prin prisma experienÅ£ei Dvs.? De ce un lucru adevărat în fond nu este - uneori - recunoscut ca atare în formă, în justiÅ£ie?

Adrian Ciurtin: E drept că, dacă intri în apă, te uzi, însă e nedrept să se întâmple accidental pe trotuar în luna decembrie. Spun asta prin prisma experienÅ£ei din această dimineaţă. Nu cred în acurateÅ£ea afirmaÅ£iei de mai sus, însă e adevărat că viaÅ£a profesională este uneori nedreaptă, aÅŸa cum este viaÅ£a, în general.

Dar în astfel de cazuri, judecătorii nu au competenÅ£a, doar noi putem să îndreptăm situaÅ£ia. Adevărul factual poate fi nedrept sau irelevant. Dacă este o nedreptate, trebuie să fie sancÅ£ionat în instanţă, dacă este irelevant, ar trebui ignorat. DeviaÅ£ii de la această logică nu ar trebui însă să ne mire, doar să ne înversuneze să convingem pe viitor despre această logică simplă.

Avocatura.com: Ce relaÅ£ie există între adevărul juridic ÅŸi cel factual?

Ciurtin: Adevărul factual îl precede pe cel judiciar, care trebuie să-l probeze pe primul. Nimic mai simplu!

Avocatura.com: Aflarea adevărului este un principiu chintesenÅ£ial în Drept. Putem transpune acest principiu È™i în lumea avocaÈ›ilor? Prin ce s-ar defini el?

Ciurtin: Avocatul de instanţă trebuie să asigure clientului un cadru procesual corect, un proces echitabil. Este cunoaÅŸterea de către avocat a adevărului cu privire la cazul clientului esenÅ£ială pentru ca acesta să îÅŸi ducă misiunea la capăt? Tehnic, nu neapărat, însă ascendental, da. Pentru avocatul de consultanţă, cunoaÅŸterea adevărului este crucială, întrucât orice bază de discuÅ£ie falsă generează opinii viciate ÅŸi inutile, structuri ÅŸi modele juridice anapoda ÅŸi tranzacÅ£ii eÅŸuate. În final, o tranzacÅ£ie reuÅŸeÅŸte doar în zona de convergenţă a "adevărurilor" părÅ£ilor. Avocatura este o profesie ÅŸi, deopotrivă, o menire. Asta face diferenÅ£a între o altă zi de lucru ÅŸi o nouă experienţă profesională a avocatului.

Avocatura.com: Au avocații interesul să cunoască adevărul - despre o situație de fapt, despre un client? De ce?

Ciurtin: În opinia mea, au obligaÅ£ia să cunoască adevărul. Murphy a sesizat pentru noi că, pentru ca ceva să devină curat, altceva trebuie să devină murdar, însă poÅ£i murdări totul fără să cureÅ£i nimic. Eu adaug ÅŸi spun că, doar dintr-o ipoteză "curată", poÅ£i construi o soluÅ£ie "curată". Dacă nu Å£i-e clară ipoteza, nu vei găsi cu claritate soluÅ£ia. Iar exact la asta se aÅŸteaptă un client de la noi, să-i oferim soluÅ£ia.

Avocatura.com: Dacă nu, atunci ce prevalează pentru un avocat în soluÈ›ionarea unei speÈ›e / unui caz?

Ciurtin: Vinul fiert trebuie să miroasă frumos, dar să fie ÅŸi plăcut când îl bei. Să cunoÅŸti adevărul este necesar, dar nu ÅŸi suficient pentru a rezolva satisfăcător speÅ£a clientului, mai e nevoie de pricepere profesională pentru a aplica ipotezei date ecuaÅ£ia potrivită.

Avocatura.com: Se face o confuzie în lumea juridică între "a afla adevărul" È™i "a face dreptate"? Dacă da, în rândul cărei părÈ›i  (judecător / procuror / avocat / justiÅ£iabil) este mai accentuată ea?

Ciurtin: Nu poÅ£i să faci dreptate fără să afli adevărul ÅŸi consider că, în înfăptuirea justiÅ£iei, juriÅŸtii implicaÅ£i ÅŸtiu asta, cel puÅ£in la nivel teoretic. Eu cred că singurul care ar vrea, de cele mai multe ori, să i se facă dreptate, înainte de aflarea adevărului, ar fi clientul. El cunoaÅŸte prea bine "adevărul" lui ÅŸi, de cele mai multe ori, îÅŸi pierde răbdarea până îl află ÅŸi cei competenÅ£i.

Avocatura.com: Se spune că adevărul este relativ. Ce anume nu ar trebui să fie relativ, în cazul adevărului în justiÈ›ie?

Ciurtin: Încadrarea adevărului relativ la speţă ar trebui să fie unitară, pentru obÅ£inerea unor decizii unitare. Relativizarea încadrărilor generează eterogenizarea aplicării Dreptului, creând confuzie ÅŸi deficienÅ£e la nivelul înÅ£elegerii Dreptului pozitiv.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14363/avocatul-adrian-ciurtin-avocatura-este-o-profesie-si-deopotriva-o-menire-.html