08.12.2015 | Alexandra GORDEA
Avocatul Gheorghiță Mateuț crede că o fază esențială în procesul de apărare este conversația `onestă` a clientului cu avocatul său
INTERVIU - Gheorghiță Mateuț, despre tema lunii, "Adevărul": "Avocatul este «gestionarul» adevărului, cel care deține monopolul adevărului așa cum este el în realitate"
Tema lunii pe Avocatura.com este "Adevărul", iar dincolo de nuanțele filosofice ale conceptului, credem că există o latură mai pragmatică, ce se regăsește în special în lumea avocaturii "penaliste". De aceea, l-am invitat pe avocatul Gheorghiță Mateuț să ne vorbească, într-un interviu exclusiv Avocatura.com, despre cât de importantă este încrederea clientului în avocatul său și cât de mult "cântărește" adevărul într-un proces penal.

Avocatura.com: Aflarea adevărului este un principiu chintesenţial în Drept. Putem transpune acest principiu și în lumea avocaților? Prin ce s-ar defini el?

Gheorghiță Mateuț: Categoric, adevărul este esențial pentru o avocatură profesională. Exercițiul avocaturii, care din păcate s-a văzut că nu este respectată așa cum o impune funcția de apărare - ca funcție fundamentală, înseamnă un exercițiu al drepturilor apărării, care se întemeiază exclusiv pe două elemente de bază, care condiționează însăși exercitarea concretă și efectivă, așa cum se pretinde, a acestei profesii: Adevărul și Legea. Avocatura nu se poate exercita fără a ține cont de aceste două coordonate, care sunt esențiale.

Avocatura.com: Au avocații interesul să cunoască adevărul - despre o situație de fapt, despre un client? De ce?

Mateuț: Cu siguranță au interesul, dacă nu dreptul, și chiar obligația de a cerceta adevărul așa cum este el, în conformitate cu realitatea, în raporturile pe care le are cu clientul. Și, în mod corelativ, clientului îi revine această obligație, iar în situația în care ascunde adevărul sau prezintă faptele în mod denaturat își asumă eșecul unei apărări care se bazează pe elemente de fapt care pot fi foarte ușor răsturnate prin proba adevărului, care se poate face în cadrul unui proces. Asta nu înseamnă că nu sunt și clienți care nu ascund adevărul în raportul cu avocatul, ceea ce îi creează mari dezavantaje, riscuri uneori insurmontabile pentru o apărare eficientă raportat la rezultatul pe care îl dorește clientul.

Adevărul unui avocat este un adevăr care conține o importantă latură subiectivă, generată de interesul părții pe care o asistă

Dacă facem o comparație între adevărul pe care se întemeiază un avocat în exercițiul profesiei și adevărul care este urmărit de către organele judiciare, respectiv de către instanțe - care trebuie să aibă o poziție neutră în desfășurarea unui proces - trebuie să recunoaștem că adevărul pe care se întemeiază un avocat este un adevăr parțial, un adevăr care are în componența sa o importantă latură subiectivă, care este generată de interesul părții pe care o asistă / reprezintă. Însă chiar și în aceste condiții avocatul trebuie să se bazeze pe fapte materiale, obiective, să aibă un suport probator.

Avocatura.com: Se face o confuzie în lumea juridică între "a afla adevărul" și "a face dreptate"? Dacă da, în rândul cărei părți  (judecător / procuror / avocat / justiţiabil) este mai accentuată ea?

Mateuț: Categoric, da. Noțiunea de "dreptate" este o noțiune care pune în cauză nu numai aflarea adevărului, care este o dimensiune esențială, fundamentală, ci și multe alte criterii cum ar fi cel al aplicării Legii și al interpetării corecte a Legii în raport cu principiile fundamentale de Drept, și cu evoluția jurisprudenței interne și internaționale, demers care este destul de dificil, având în vedere că și legile sunt uneori nedrepte.

Nu cred că putem vorbi de o confuzie în ceea ce privește instanțele. Instanțele nu urmăresc numai aflarea adevărului, lămurirea unei cauze sub toate aspectele de fapt, ci urmăresc, în principal, soluționarea justă a cauzei penale, ceea ce înseamnă că au în vedere și înfăptuirea dreptății pentru că soluționarea justă înseamnă chiar acest lucru. Justiția nu se poate înfăptui fără să se țină seama de acest sentiment al dreptății, pe care îl resimt nu numai persoanele implicate, dar și toate celelalte persoane - dacă avem în vedere și prevenția generală.

Adevărul judiciar se construiește

Avocatura.com: Se spune că adevărul este relativ. Ce anume nu ar trebui să fie relativ, în cazul adevărului în justiție?

Mateuț: Adevărul se construiește. Se știe că adevărul judiciar este un adevăr construit de către organele judiciare penale prin mijloace juridice, prin procesul atât de complex al administrării probelor, însă aceasta nu înseamnă că organele judiciare pot abdica de la obiectivul care trebuie urmărit în permanență și anume acela ca faptele reținute să fie cât mai aproape de realitate. Or, aceasta nu se poate realiza decât cu bună credință, cu profesionalism, printr-o cercetare complexă, completă, exactă a tuturor probelor în mod imparțial, cu respectarea tuturor garanțiilor. 

Avocatura.com: Ce este pentru Dvs., ca avocat, Adevărul?

Mateuț: Adevărul echivalează cu realitatea. Nu cred că cineva se poate mulțumi cu un adevăr subiectiv, indus, creat. El trebuie să fie cât mai aproape de realitate. De aceea este foarte importantă conversația avocatului cu clientul care, după mine, reprezintă o fază esențială a apărării pentru că ea îți dă ocazia aflării adevărului. Practic, "gestionarul" adevărului, cel care deține monopolul adevărului așa cum este el în realitate este chiar avocatul, pentru că el are șansa de a afla în mod nemijlocit chiar de la persoana care deține acest adevăr și care, datorită încrederii, de regulă, îl prezintă avocatului așa cum este el.  Avocatul este cel care îl gestionează, îl prezintă apoi organelor judiciare, care face selecția și arată numai aspectele care sunt favorabile clientului și care pot să îi susțină apărarea. Însă, și ele trebuie să fie conforme cu realitatea, pentru că altfel există riscul să fie infirmate.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/14287/interviu-gheorghita-mateut-despre-tema-lunii-adevarul-avocatul-este-gestionarul-.html