13.10.2015 | Teodor BURNAR
Avocaţii Bogdan Mihăloiu şi Dragoş Nicu FOTO: Bogdan LECCA
CE PROBLEME AU AVOCAŢII DIN AFARA BUCUREŞTIULUI. Bogdan Mihăloiu şi Dragoş Nicu, consilieri Baroul Dolj: "Noile Coduri au fost o piatră de moară de gâtul avocaţilor. În Craiova, banii vin greu"
Dacă avocaţii din Bucureşti au probleme, ce se poate spune despre cei mai puţin norocoşi, care lucrează în aşa - numita "provincie"? Avocatura.com a încercat să obţină un "insight" preţios discutând cu Bogdan Mihăloiu şi Dragoş Nicu, consilieri în cadrul Baroului Dolj. Răspunsurile, mai jos, în prima parte a unui interviu exclusiv.

Avocatura.com: Bine v-am găsit, ne bucurăm să vă facem o vizită. Vă rog să vă prezentaţi cititorilor noştri.

Bogdan Mihăloiu: Sunt la primul mandat de consilier în cadrul Baroului Dolj. Practic avocatura de 18 ani. Este o reală plăcere să mă întâlnesc cu dumneavoastră.

Dragoş Nicu: Sunt la al doilea mandat de consilier. Am aceeaşi vechime ca şi Bogdan, de 18 ani în profesie.

Avocatura.com: Ne întâlnim toamna - cum se prezintă lucrurile la nivelul Baroului Dolj? Ce proiecte aveţi pentru următoarea perioadă?

Mihăloiu: Este o echipă aleasă, la ultimele sufragii, la conducerea Baroului Dolj. Este evident că, în primul rând, prioritatea noastră a fost să ne implementăm viziunea pe chestiunea aceasta a conducerii. Au fost câteva lucruri pe care noi am apreciat că trebuie să le modificăm cu rapiditate, referioare la organizare, la departamente - sunt şi chestiuni statutare care au trebuit reglementate... A fost şi o problemă la nivelul Baroului legată de Serviciul de Asistenţă Juridică, ce a necesitat măsuri imediate. Este clar, echipa aceasta nouă, tânără, care asigură conducerea Baroului, a intrat în pâine direct. Să spunem că, din punct de vedere al organizării administrative a Baroului, lucrurile merg bine. Încet - încet, lucrurile s-au aşezat. În Consiliu, este o oarecare majoritate, deciziile până la urmă au avut o uşurinţă în adoptarea lor. În opinia mea, putem spune că la acest moment echipa care asigură conducerea Baroului este o echipă care îşi îndeplineşte target-urile pentru care colegii ne-au trimis aici.

Avocatura.com: Deci sunt semne bune.

Dragoş Nicu: Da. Şi eu am cam aceeaşi idee. Aş spune că, în ultimii ani, Baroul Dolj s-a ridicat ca un vector în rândurile Barourilor din România, iar munca depusă de antecesorii noştri din Consiliu şi de fostul Decan, actual vicepreşedinte al Uniunii, Ion Turculeanu, este continuată. Prioritatea noastră a fost de a menţine - în puţinele luni din acest mandat - sus ştacheta, şi de a răspunde nivelului de aşteptări al colegilor, nu doar din Dolj, dar şi din afară, care urmăresc ce se întâmplă în Dolj cu mult interes. 

Mai departe, urmează să şi dezvoltăm direcţiile de acţiune ale Baroului. Ne-am făcut noi un obicei din a organiza frecvent conferinţe în vederea dezvoltării profesionale. Vom avea, spre exemplu, spre sfârşitul anului, o conferinţă pe tema Camerei Preliminare în Dreptul Penal, în Procedura Penală. În linii mari, am preluat o locomotivă care mergea la turaţie maximă, şi noi încercăm să o accelerăm.

Avocatura.com: Foarte interesant ce aţi spus, că simţiţi responsabilitate şi faţă de confraţii din Barou, dar şi faţă de profesie şi de ceilalţi colegi. Care sunt problemele cu care se confruntă, în special, avocaţii din Baroul Dolj?

Mihăloiu: Sunt probleme care derivă în esenţă de la situaţia socială complexă care există în România şi, bineînţeles că peste această situaţie socială, peste gravele probleme economice pe care le cunoaşte toată lumea - şi cred că se resimt la nivelul tuturor Barourilor, nu numai în ceea ce priveşte Baroul Dolj -, peste această chestiune s-a suprapus impactul deosebit de sever al Noilor Coduri. Noile Coduri... eu spun că au fost o piatră de moară de gâtul avocaţilor, pentru că au îngreunat foarte mult formarea dosarelor şi procedurile în sine şi, apreciem noi - cu realism - că ele au fost menite într-adevăr să degreveze instanţele judecătoreşti de volumul mare de dosare, însă ele s-au repercutat asupra volumului de muncă al avocaţilor. Şi aici reclam dificultatea extraordinară de a forma cauzele, de a le susţine. 

Problemele acestea s-au reflectat, în primul rând, la ceea ce îi doare cel mai mult pe fiecare dintre avocaţi, la încasări. Raporturile cu clienţii s-au complicat destul de mult. Vreau să vă spun că, desigur, cerinţele procedurale fiind foarte drastice, pentru noi, calitatea actului profesional a crescut. Nu este uşor să formulezi un dosar, să ai grijă ca toate documentele pe care le cere judecătorul să le anticipezi în mod eficient de la început, de la formarea dosarului. Este foarte dificil să obţii toate aceste lucruri în relaţia cu un justiţiabil, care şi aşa este uzată de realităţile sociale şi economice. Deci, din perspectiva aceasta, cred că cele mai importante probleme acestea au fost: impactul Noilor Coduri şi, bineînţeles, criza aceasta economică care se perpetuează, şi care a creat mari probleme întregului corp de avocaţi. Nu cred că este o chestiune care să fie exclusiv o problemă a Baroului Dolj. 

Eu cred că, la nivel de ţară, dacă veţi merge la fiecare Barou, veţi regăsi aceeaşi problemă: dificultăţi în a asigura un standard al onorariului de avocat, care să reflecte complexitatea muncii. Nu este uşor să lucrezi cu oameni, nu este uşor să îi faci să înţeleagă că trebuie să prioritizeze problema juridică, în condiţiile în care marea majoritate a oamenilor - şi aici mă refer la zona noastră - au probleme reale în a-şi asigura existenţa minimală. Din această perspectivă, avocatura trece printr-o perioadă de cumpănă. De aceea, am încercat împreună cu colegii noştri să eficientizăm munca de Barou, să încercăm să le uşurăm colegilor munca în relaţia cu Baroul, pentru că pe chestiunea profesională, ştiţi foarte bine că nu ne putem implica. Nu putem să luăm fiecare coleg şi să-l ajutăm efectiv în munca juridică pe care o desfăşoară. 

Ne-am dat seama de constrângerile pe care le-au adus Noile Coduri, de faptul că este din ce în ce mai greu să-ţi găseşti clientelă. Poţi să fii un avocat foarte bun, eşti bun degeaba dacă nu ai clienţi. Aceasta este problema Baroului Dolj, şi cred că ea, la nivel macro, se poate regăsi în orice Barou din România. Însă ne rezumăm la a o scoate în evidenţă din perspectiva Baroului nostru.
 
Nicu: În primul rând, ca peste tot, şi nu doar în Dolj, se pune problema veniturilor, pentru că fiecare munceşte pentru bani. În urmă cu vreo 2 ani de zile, am participat, la Cluj, la o conferinţă a Federaţiei Barourilor Europene, unde au fost prezenţi şi şi-au expus păsurile avocaţi din întreaga Europă - din Marea Britanie, Italia, Franţa, Spania şi România. În linii mari, cam aceleaşi erau problemele pe care le semnalau toţi. Determinate, cum spunea şi Bogdan, tot de criza aceasta economică, ce s-a resimţit, nu doar în Europa, ci în toată lumea. 

Şi, printre problemele avocaţilor doljeni, principala este reducerea încasărilor. Mulţi îşi găsesc parţial o "supapă" în Serviciul de Asistenţă Judiciară, care la noi este bine pus la punct, este funcţional. Sunt înscrişi peste 100 de avocaţi - undeva aproape de 200 - în Serviciul de Asistenţă Judiciară la noi. Dar sunt mulţi avocaţi care sunt în situaţia de a aduce bani de acasă pentru a-şi plăti cotele lunare către Barou şi către filială. Nu mai vorbesc de situaţia de care este îngrozit orice confrate, aceea a unui control fiscal, care control se lasă cu nişte debite semnificative de plătit, cu penalităţi. Cum spuneam, toată lumea munceşte pentru bani şi, în avocatura de provincie, aşa cum este în Craiova, banii vin greu. 

Oamenii au mai sărăcit, nivelul de trai a mai scăzut. Şi, din această cauză, onorariile, după ce că sunt destul de reduse, se încasează destul de greu. Pe de altă parte, ne mai confruntăm şi cu alte probleme. Ce-i drept, nu a cunoscut "avocatura" asta paralelă - exercitarea fără drept a profesiei de avocat - o recrudescenţă în Dolj, ca în alte judeţe. Sunt câteva cazuri, semnalate instanţelor. Noi încă nu suntem împăcaţi cu poziţia unor complete de judecată de a tolera exercitarea avocaturii fără drept, de către diverşii paraleli cu Dreptul şi cu bunul-simţ.

Avocatura.com: O să o mai tolereze şi acum, cu Recursul în Interesul Legii?

Nicu: Sper că nu. Avem semnale pozitive şi din partea Parchetelor şi din partea instanţelor. Sunt foarte multe plângeri care sunt în curs de soluţionare şi, mai mult ca sigur, de data aceasta, soluţiile neplăcute, de netrimitere în judecată, de scoatere de sub urmărire penală nu ne vor mai indispune de acum înainte. Acestea ar fi problemele.

Mihăloiu: Eu cred că Baroul Dolj este un etalon de "agresivitate", cu tenta pozitivă pe care vreau să o dau acestei afirmaţii. Să ştiţi că, de când s-a instalat echipa aceasta nouă la Baroul Dolj, şi oarecum în continuarea a ceea ce se întâmpla înainte la Baroul Dolj, am fost extraordinar de hotărâţi în a formula sesizări penale cu privire la aceşti indivizi, care exercită fără drept profesia. 

Colegii care fac muncă de instanţă, vă spun că n-au scăpat în nici o clipă ocazia de a ne sesiza prezenţa acestor persoane, şi cred că în ultimul timp, iar colegul meu poate să confirme, a fost un număr important de plângeri penale formulate în mod direct de către Barou. Ne asumăm chestiunea asta, trebuie să o reglementăm într-un fel - soluţia dată în acest Recurs în Interesul Legii nu face decât să ne uşureze munca. Sper ca instanţele să înţeleagă că există o reglementare foarte riguroasă în România a modului în care o persoană accede în această profesie. Chiar nu trebuie să ajungă oricine să susţină o cauză a unui justiţiabil şi trebuie să fim foarte fermi în a condamna din perspectivă penală - pentru că nu trebuie să ocolim cuvintele - persoanele care exercită fără drept această profesie. 

Ceea ce spune colegul meu este că Baroul Dolj are o poziţie foarte fermă de combatere a acestui fenomen şi eu cred că vom reuşi, cu acestă soluţie a RIL-ului, cu persoane pe care le desemnăm la fiecare sedinţă de Consiliu să formuleze plângeri penale şi să monitorizeze instanţele. Cu precădere Judecătoria se "bucură" de prezenţa acestor indivizi, acestor "paraziţi" profesionali. Din perspectiva aceasta, sper că vom rezolva.

Nicu: Şi pentru că ai amintit şi de instanţe, una dintre problemele principale pe care le semnalează colegii avocaţi din Baroul Dolj, ţine şi de buna relaţie de respect, pe care trebuie să o impună, dintr-o parte poziţia de judecător sau procuror, iar din cealaltă parte poziţia de avocat. Din fericire, la capitolul acesta stăm bine. Este legat acest statut de "bine" şi de respectul pe care fiecare îl are faţă de sine. Mai ales în condiţiile implementării Noilor Coduri, nu te poţi duce nepregătit - pentru că în momentul acela normal că şi judecătorul, cu toată răbdarea şi înţelepciunea lui, poate să îşi piardă puţin din respect pentru un avocat care se duce "cu temele nefăcute" la instanţă. Cum spunea Bogdan mai devreme, sunt provocările ridicate de implementarea Noilor Coduri, care provocări nu vor lua sfârşit nici în mulţi ani de acum înainte.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13868/ce-probleme-au-avocatii-din-afara-bucurestiului-bogdan-mihaloiu-si-dragos-nicu-c.html