16.09.2015 | Melania MAHA
Doina Vălcăuan consideră că onestitatea şi corectitudinea sunt cheia succesului în avocatură
Avocatul Doina Vălcăuan: "Nu mă interesează banii. În primul rând, mă interesează onestitatea mea ca avocat şi să nu-i fac pe alţii să sufere"
Solida pregătire profesională şi abordarea cu rigurozitate a fiecărei cauze sunt principalele motive pentru care clienţii apreciază colaborarea de lungă durată cu avocatul Doina Vălcăuan. Aceasta a stat de vorbă cu site-ul Avocatura.com, în cadrul unui nou episod al rubricii "Eu şi clientul meu", despre relaţia specială pe care reuşeşte să şi-o menţină cu clienţii săi.

Ce apreciați la un client? Dar clientul la dumneavoastră?

În primul rând, sinceritatea. Sunt foarte mulţi justiţiabili care nu-mi inspiră încredere, de aceea prefer să-mi selectez clienţii. În general, mă pricep să-i selectez, pentru că citesc foarte multe cărţi din multe domenii, inclusiv de psihologie, care mă ajută şi în profesie. Acestea mă ajută să cunosc oamenii, să fac apel la imaginaţie, la intuiţie. Clientul poate să nu-mi spună tot adevărul, din punctul meu de vedere. Eu nu le cer clienţilor mei să-mi spună anumite aspecte pe care chiar nu trebuie să le spună nimănui. În general, probele vorbesc. Dacă înscrisurile pe care le prezintă fac dovada, până la o îndoială rezonabilă, că reprezintă adevărul, nu este nicio problemă.

Clienţii mei au apreciat la mine corectitudinea şi onestitatea. Atunci când am apreciat că nu ar avea câştig de cauză i-am spus clientului. De regulă, prefer să fiu severă cu mine însămi. Mi s-a întâmplat să estimez că numai 2% va avea câştig de cauză într-un dosar. Mi s-a spus că își asumă riscul, merg cu mine mai departe. Era o cauză Civilă. Însă au avut câştig de cauză pe 2% estimare. Din punctul meu de vedere, o apreciere de 2% câștig înseamnă mult - sunt situații în care nu dau niciun procent de câştig.

Cum vă descoperă și cum apelează la dumneavoastră un client?

În general, prin recomandare, dar nici eu nu iau orice cauză. Nu alerg după bani. Nu mă interesează banii. În primul rând, mă interesează onestitatea mea ca avocat şi să nu-i fac pe alţii să sufere. Am avut situaţii când clienţii mei au câştigat procesul, au câştigat bani şi nu şi-au mai achitat o parte din onorariu. Eu niciodată nu l-am mai cerut.

Din ce domenii de activitate provin clienții dumneavoastră?

 În mai multe cazuri am fost nevoită să apelez la ajutorul unor oameni de specialitate pentru a rezolva problemele clienţilor mei. Am fost nevoită să apelez la ajutorul medicilor pentru a schimba un diagnostic medical şi am reuşit să îi obţin clientului ceea ce îşi dorea. De multe ori încerc să ajut nu numai pe calea instanţei.

(Avocatul Doina Vălcăuan,

Baroul Bucureşti)

Unii dintre clienţii mei sunt din domeniul business. Am avut şi profesori, cadre medicale şi oameni din Poliție. 

Ce probleme vă încredințează clienții?

În general, am avut revendicări de terenuri, accidente rutiere, dar de fiecare dată am fost doar de partea victimelor. În cauze cu accidente rutiere nu intru pentru inculpaţi niciodată.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră comunicarea cu clientul? Există pe parcursul ei sincope și, dacă da, cum le tratați?

Înseamnă foarte mult. De obicei, încerc să-i fac pe clienţii mei să înţeleagă că ceea ce spun aşa este şi niciodată nu-mi voi schimba opinia. În primul rând, trebuie să mă conving de onestitatea clientului meu. Chiar dacă sunt deranjată în timpul liber sau la anumite ore necorespunzătoare, eu încerc să rezolv problemele clienţilor mei. Nu prea am avut sincope în relaţia cu aceştia.

Cum se manifestă confidențialitatea / loialitatea / integritatea în relația avocat - client?

În ceea ce priveşte confidenţialitatea, aceasta se respectă, la fel şi loialitatea. În ceea ce privește integritatea, încerc să nu mă las sufocată de suprainformația ambientă, să nu-mi formez opinii decât asupra subiectelor despre care pot avea acces la mai multe surse de informare, să practic spiritul de contradicție și încerc să formez opinii, în loc să le iau gata fabricate, să refuz sistematic și categoric autocenzura lor. Statul care își arogă dreptul de a percepe impozite are și datoria de a-mi garanta securitatea.

Securitatea mea față de străinătate - acesta este rolul Apărării Naționale. Securitatea față de delincvență - este rolul Poliției. Securitatea în fața clienților - e rolul Justiției. De ce nu-mi asigură Statul protecție și în fața dezinformării, când pretinde că îmi asigură alimente sănătoase și o farmacopee non-toxică? S-o spunem direct: în materie de dezinformare, activitatea Statului este aproape întotdeauna nocivă. Iar inactivitatea lui, de asemenea. Și-atunci?

Cum dezvoltați relația cu clienții dumneavoastră?

În principiu, analizez. La o primă întâlnire cu clientul, văd înscrisurile pe care le prezintă acesta şi ceea ce doreşte. În mai multe cazuri am fost nevoită să apelez la ajutorul unor oameni de specialitate pentru a rezolva problemele clienţilor mei. Am fost nevoită să apelez la ajutorul medicilor pentru a schimba un diagnostic medical şi am reuşit să îi obţin clientului ceea ce îşi dorea. De multe ori încerc să ajut nu numai pe calea instanţei. Dacă este posibil, în general, şi la exercitatea autorităţii părinteşti, încerc să mă întâlnesc cu ambii soți pentru a stabili un program de vizită de comun acord, până ajung la instanţă pentru a obţine hotărârea judecătorească.
 
Care este cel mai vechi client al dumneavoastră? Ce credeți că l-a făcut să vă păstreze ca avocat?

Unul dintre cei mai vechi clienţi ai mei este o persoană fizică şi datează de prin 2006. Faptul că i-am câştigat procesele cred că l-a făcut să mă păstreze de-a lungul timpului. A fost mulţumit de serviciile mele, mai ales ca a fost un caz mai complicat cu fals în acte.

Ce înseamnă un feedback pozitiv din partea clientului?

Un onorariu de succes. Întotdeauna a existat. În general, toţi clienţii mei mi-au oferit clauză de succes şi au achitat serviciile. Şi recomandările cred că sunt tot un feedback pozitiv. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13661/avocatul-doina-valcauan-nu-ma-intereseaza-banii-in-primul-rand-ma-intereseaza-on.html