16.09.2015 | Melania MAHA
Doina Vălcăuan consideră că onestitatea şi corectitudinea sunt cheia succesului în avocatură
Avocatul Doina Vălcăuan: "Nu mă interesează banii. În primul rând, mă interesează onestitatea mea ca avocat şi să nu-i fac pe alţii să sufere"
Solida pregătire profesională şi abordarea cu rigurozitate a fiecărei cauze sunt principalele motive pentru care clienţii apreciază colaborarea de lungă durată cu avocatul Doina Vălcăuan. Aceasta a stat de vorbă cu site-ul Avocatura.com, în cadrul unui nou episod al rubricii "Eu şi clientul meu", despre relaţia specială pe care reuşeşte să şi-o menţină cu clienţii săi.

Ce apreciați la un client? Dar clientul la dumneavoastră?

În primul rând, sinceritatea. Sunt foarte mulÅ£i justiÅ£iabili care nu-mi inspiră încredere, de aceea prefer să-mi selectez clienÅ£ii. În general, mă pricep să-i selectez, pentru că citesc foarte multe cărÅ£i din multe domenii, inclusiv de psihologie, care mă ajută ÅŸi în profesie. Acestea mă ajută să cunosc oamenii, să fac apel la imaginaÅ£ie, la intuiÅ£ie. Clientul poate să nu-mi spună tot adevărul, din punctul meu de vedere. Eu nu le cer clienÅ£ilor mei să-mi spună anumite aspecte pe care chiar nu trebuie să le spună nimănui. În general, probele vorbesc. Dacă înscrisurile pe care le prezintă fac dovada, până la o îndoială rezonabilă, că reprezintă adevărul, nu este nicio problemă.

ClienÅ£ii mei au apreciat la mine corectitudinea ÅŸi onestitatea. Atunci când am apreciat că nu ar avea câÅŸtig de cauză i-am spus clientului. De regulă, prefer să fiu severă cu mine însămi. Mi s-a întâmplat să estimez că numai 2% va avea câÅŸtig de cauză într-un dosar. Mi s-a spus că îÈ™i asumă riscul, merg cu mine mai departe. Era o cauză Civilă. Însă au avut câÅŸtig de cauză pe 2% estimare. Din punctul meu de vedere, o apreciere de 2% câÈ™tig înseamnă mult - sunt situaÈ›ii în care nu dau niciun procent de câÅŸtig.

Cum vă descoperă și cum apelează la dumneavoastră un client?

În general, prin recomandare, dar nici eu nu iau orice cauză. Nu alerg după bani. Nu mă interesează banii. În primul rând, mă interesează onestitatea mea ca avocat ÅŸi să nu-i fac pe alÅ£ii să sufere. Am avut situaÅ£ii când clienÅ£ii mei au câÅŸtigat procesul, au câÅŸtigat bani ÅŸi nu ÅŸi-au mai achitat o parte din onorariu. Eu niciodată nu l-am mai cerut.

Din ce domenii de activitate provin clienții dumneavoastră?

Unii dintre clienÅ£ii mei sunt din domeniul business. Am avut ÅŸi profesori, cadre medicale ÅŸi oameni din PoliÈ›ie. 

Ce probleme vă încredinÈ›ează clienÈ›ii?

În general, am avut revendicări de terenuri, accidente rutiere, dar de fiecare dată am fost doar de partea victimelor. În cauze cu accidente rutiere nu intru pentru inculpaÅ£i niciodată.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră comunicarea cu clientul? Există pe parcursul ei sincope È™i, dacă da, cum le trataÈ›i?

Înseamnă foarte mult. De obicei, încerc să-i fac pe clienÅ£ii mei să înÅ£eleagă că ceea ce spun aÅŸa este ÅŸi niciodată nu-mi voi schimba opinia. În primul rând, trebuie să mă conving de onestitatea clientului meu. Chiar dacă sunt deranjată în timpul liber sau la anumite ore necorespunzătoare, eu încerc să rezolv problemele clienÅ£ilor mei. Nu prea am avut sincope în relaÅ£ia cu aceÅŸtia.

Cum se manifestă confidenÈ›ialitatea / loialitatea / integritatea în relaÈ›ia avocat - client?

În ceea ce priveÅŸte confidenÅ£ialitatea, aceasta se respectă, la fel ÅŸi loialitatea. În ceea ce priveÈ™te integritatea, încerc să nu mă las sufocată de suprainformaÈ›ia ambientă, să nu-mi formez opinii decât asupra subiectelor despre care pot avea acces la mai multe surse de informare, să practic spiritul de contradicÈ›ie È™i încerc să formez opinii, în loc să le iau gata fabricate, să refuz sistematic È™i categoric autocenzura lor. Statul care îÈ™i arogă dreptul de a percepe impozite are È™i datoria de a-mi garanta securitatea.

Securitatea mea față de străinătate - acesta este rolul Apărării NaÈ›ionale. Securitatea față de delincvență - este rolul PoliÈ›iei. Securitatea în faÈ›a clienÈ›ilor - e rolul JustiÈ›iei. De ce nu-mi asigură Statul protecÈ›ie È™i în faÈ›a dezinformării, când pretinde că îmi asigură alimente sănătoase È™i o farmacopee non-toxică? S-o spunem direct: în materie de dezinformare, activitatea Statului este aproape întotdeauna nocivă. Iar inactivitatea lui, de asemenea. Și-atunci?

Cum dezvoltați relația cu clienții dumneavoastră?

În principiu, analizez. La o primă întâlnire cu clientul, văd înscrisurile pe care le prezintă acesta ÅŸi ceea ce doreÅŸte. În mai multe cazuri am fost nevoită să apelez la ajutorul unor oameni de specialitate pentru a rezolva problemele clienÅ£ilor mei. Am fost nevoită să apelez la ajutorul medicilor pentru a schimba un diagnostic medical ÅŸi am reuÅŸit să îi obÅ£in clientului ceea ce îÅŸi dorea. De multe ori încerc să ajut nu numai pe calea instanÅ£ei. Dacă este posibil, în general, ÅŸi la exercitatea autorităţii părinteÅŸti, încerc să mă întâlnesc cu ambii soÈ›i pentru a stabili un program de vizită de comun acord, până ajung la instanţă pentru a obÅ£ine hotărârea judecătorească.
 
Care este cel mai vechi client al dumneavoastră? Ce credeți că l-a făcut să vă păstreze ca avocat?

Unul dintre cei mai vechi clienÅ£i ai mei este o persoană fizică ÅŸi datează de prin 2006. Faptul că i-am câÅŸtigat procesele cred că l-a făcut să mă păstreze de-a lungul timpului. A fost mulÅ£umit de serviciile mele, mai ales ca a fost un caz mai complicat cu fals în acte.

Ce înseamnă un feedback pozitiv din partea clientului?

Un onorariu de succes. Întotdeauna a existat. În general, toÅ£i clienÅ£ii mei mi-au oferit clauză de succes ÅŸi au achitat serviciile. Åži recomandările cred că sunt tot un feedback pozitiv. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13661/avocatul-doina-valcauan-nu-ma-intereseaza-banii-in-primul-rand-ma-intereseaza-on.html