18.08.2015 | Teodor BURNAR
Avocatul Mihai Baco crede că judecătorii români nu se pot izola de presiunea mediatică şi socială
Penalistul Mihai Baco, despre cazul violatorilor din Vaslui: "E o premieră în materie, la noi, această arestare! Adică, să emiţi un mandat de arestare după ce ai fost condamnat în primă instanţă..."
Aflat în vacanţă în Apuseni în încercarea de a uita "prostiile care se întâmplă în ţara asta", avocatul Mihai Baco, specialist în Drept Penal, a discutat cu Avocatura.com despre sentinţa - şi cazul - momentului în justiţia românească, dar şi despre cum afectează presiunea mediatică munca avocatului.

Avocatura.com: Bine v-am regăsit, domnule avocat. Ce faceţi?

Mihai Baco: Sunt în ţară, aici în zonă, prin Apuseni E bine în vacanţă, că te mai relaxezi. Mai uiţi. Nu te poţi deconecta din păcate de toate prostiile care se întâmplă în ţara asta.

Avocatura.com: Aţi auzit, cu siguranţă, despre sentinţa dată luni la Vaslui.

Baco: Desigur. Mi-e greu să fac o analiză a sentinţei, pentru că nu ştiu ce e în dosar. Dar, sigur, presiunea mediatică ce s-a făcut a avut, zic eu, şi o influenţă asupra modului în care s-a dat sentinţa. Bănuiesc, nu ştiu dacă e aşa. Dar prea s-a mediatizat acest caz.

Avocatura.com: Se tot vorbeşte despre presiunea mediatică pusă pe judecători. Cum e presiunea mediatică pentru avocaţi?

Baco: Pentru avocat? Ca avocat, vă daţi seama... Când afli din presă, şi se pune presiunea aceasta mediatică asupra unei cauze, îţi dai seama ca avocat că tu eşti din start dezavantajat în lupta pe care o ai în instanţă. Pentru că greu aperi pe cineva care tot timpul este supus oprobriului public.

Şi chiar dacă vii, să zic eu, cu dovezi sau cu probe care lasă un semn de îndoială asupra vinovăţiei persoanei respective, presiunea mediatică face ca aceste probe să nu fie luate în considerare.

Avocatura.com: Aşadar, imparţialitatea şi obiectivismul judecătorilor uneori nu se aplică.

 Ca avocat, greu aperi pe cineva care tot timpul este supus oprobriului public. Chiar dacă vii cu dovezi sau cu probe care lasă un semn de îndoială asupra vinovăţiei persoanei respective, presiunea mediatică face ca aceste probe să nu fie luate în considerare.

(Avocatul Mihai Baco, Baroul Alba)

Baco: Păi, ştiţi cum e, şi ei sunt oameni. Şi cred că greu se detaşează de presiunea aceasta care se pune asupra Justiţiei, pe care sincer să spun eu în altă parte nu am văzut-o decât aici la noi, această presiune atât de intensă. Sunt oameni neaveniţi care dau sentinţe, dau decizii, n-au nimic de-a face cu Dreptul, dar deja ştiu să analizeze cauze, să dea tot felul de soluţii, să analizeze probe din dosar... Din păcate, aşa se face la noi în ţară justiţia: pe presă. O presă care, în mod regretabil, în opinia mea nu e presă. Această parte a presei, că nu toată presa face asta, nu putem generaliza.

Sunt convins că nimic nu este întâmplător. Revenind: magistraţii sunt oameni, judecătorii sunt oameni şi ei. Când toată ziua, când deschizi un televizor sau un post de radio, şi auzi doar strigătul acuzării... Gândiţi-vă că doar în cazul ăsta cu violatorii din Vaslui, de o săptămână toată presa scrisă şi audiovizuală numai despre ei a făcut vorbire: să le tăiem capul, să fie rearestaţi, să fie arestaţi, să fie nu ştiu cum.

Iar arestarea care a avut loc, cred că e urmare doar a presiunii mediatice care s-a făcut. E o premieră în materie la noi această arestare! Adică, să emiţi un mandat de arestare după ce ai fost condamnat în primă instanţă... Şi deja să emiţi un mandat de arestare pentru o faptă comisă acum doi ani, acum un an, când Dumnezeu a fost, că nu ştiu.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13449/penalistul-mihai-baco-despre-cazul-violatorilor-din-vaslui-e-o-premiera-in-mater.html