28.07.2015 | Teodor BURNAR
`Fără profesori remuneraţi decent nu poate exista un viitor pentru societate`
4 AVOCAŢI FAC FRONT COMUN CONTRA INJUSTIŢIEI LA ADRESA PROFESORILOR. Ce spun PIPEREA, COSMA, BRICIU şi NICULEASA despre umilinţa acestora: "Fără dascăli, nici împăraţii n-ar fi împăraţi"
Avocaţii români (sau, cel puţin 25% dintre ei) sunt solidari cu drama profesorilor, salarizaţi de Statul român cu "sume" batjocoritoare. După ce Avocatura.com a dezvăluit că profesorii care au lucrat cu prilejul examenului de titularizare vor primi pentru o zi de muncă 30 de lei - impozabili - şi a invitat 16 nume sonore ale avocaturii româneşti să ia poziţie publică în legătură cu acest fapt revoltător, patru dintre personalităţile profesiei s-au exprimat. Aşteptăm, în timp util, şi reacţiile celorlalţi confraţi ai lor.

GHEORGHE PIPEREA, profesor universitar, Managing Partner "Piperea & Asociaţii"

Într-adevăr, revoltător. Sunt de acord ca acest manifest să se transforme într-o petiţie on line care să îşi propună să determine alocări bugetare serioase pentru remuneraţiile profesorilor. Există un proiect de lege care îşi propune o mărire consistentă a salariilor în domeniu, dar încă insuficientă. Cred că de-abia o triplare a actualelor salarii ar fi în măsură să redea respectul de sine al acestor oameni esenţiali ai Cetăţii noastre şi motivaţia deciziei de a rămâne în ţară pentru a ne educa odraslele.

Aş fi primul care ar semna petiţia.

Aş fi printre cei care ar putea indica sursele de finanţare sustenabilă a acestei investiţii esenţiale în societatea noastră.

Aş fi, de asemenea, printre cei care ar putea justifica din punct de vedere constituţional şi convenţional o asemenea investiţie.

TRAIAN BRICIU, profesor universitar, director INPPA

Fără profesori (şi aici mă refer în primul rând la mediul preuniversitar) remunerați decent nu poate exista un viitor pentru societate. Vom ajunge să nu mai avem nici măcar ce să exportăm la nivel intelectual.

ROMEO COSMA, Managing Partner "Cosma & Asociaţii"

Situaţia este revoltătoare.

Eu cred că este vorba tot despre anomie. Citind articolul mi-am amintit ce am citit undeva despre societatea japoneză, o societate ce are ca valoare principală respectul. În Japonia orice cetăţean are datoria de a se înclina cu respect în faţa Împăratului. Se consideră că Împăratul, nu numai pentru poziţia sa de suveran dar şi pentru că există credinţa că ar avea origini divine, se bucură de cel mai înalt respect. Cu toate acestea, dascălii, profesorii, nu trebuie să se încline în faţa împăratului. Societatea niponă consideră că dacă nu ar fi dascălii, nici împăraţii n-ar fi, chiar dacă au origini divine.

MĂDĂLIN NICULEASA, Managing Partner "Niculeasa Law Office"

Teo,
 
Mulţumesc de email.

Într-adevăr, situaţia sesizată de tine este generatoare de revoltă chiar şi numai interioară. Problema este că există şi alte categorii socio-profesionale expuse aceluiaşi tratament, ceea ce poate duce la 2 concluzii: statul trebuie redimensionat inclusiv în ceea ce priveşte categoriile de activităţi suportate bugetar, respectiv managementul bugetului public trebuie realizat după criterii de altă natură decât cele realizate până acum. Apreciez că problema este atât de lipsă de pricepere cât şi de faptul că statul este depăşit de ceea ce se întâmplă în jurul lui.


Până la acest moment, Ion Dragne, Gabriel Zbârcea, Călin Zamfirescu, Flavius Baias, Lucian Săuleanu, Ioan Chelaru și Adrian Bulboacă nu au răspuns apelului la arme al Avocatura.com.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13312/4-avocati-fac-front-comun-contra-injustitiei-la-adresa-profesorilor-ce-spun.html