05.09.2011 | Florin COJOCARU
Amenintarea
Litigii vs. Consultanta: pe ce mizeaza avocatii
Inainte de criza, activitatea de consultanta genera cea mai mare pondere a veniturilor unei bune parti a caselor de avocatura. Fenomenul pare sa se fi inversat odata cu recesiunea, desi consultanta da semne timide de revenire.

Pentru cei de la Tuca, Zbarcea si Asociatii litigiile au fost mereu activitatea de baza a firmei. Insa, mai mult ca niciodata, perioada crizei a adus multi clienti noi pentru ca si problemele juridice ale firmelor s-au diversificat. In prezent avocatii companiei gestioneaza 150 de dosare saptamanal pe litigii comerciale, civile, de contencios administrativ, dar si litigii fiscale si de dreptul muncii sau arbitraje.

"Totodata, suntem convinsi ca va creste, in continuare, volumul de activitate in zona restructurarilor si reorganizarilor judiciare, ca un prim pas spre redresarea societatilor. S-a dovedit ca este foarte important ca procesele de reorganizare sa fie derulate rapid si eficient, in asa fel incat firmele in dificultate sa reuseasca sa evite intrarea in faliment”, declara Gabriel Zbarcea, partener la TZA. Avocatul a tinut sa precizeze ca piata avocaturii de business va creste in general, insa din punctul de vedere a casei de avocatura pe care o reprezinta departamentul de litigii continua sa fie core-business-ul firmei.

Reprezentantii gigantului NNDKP ar fi spus, la inceputul anului, ca activitatea de consultanta isi revine, timid, catre niveluri asemanatoare celor de dinaintea crizei. Acum insa, cand spectrul unei noi recesiuni bantuie planeta, suprematia litigiilor nu mai poate fi pusa la indoiala.

"In perioada urmatoare, climatul actual de incertitudine generat de amenintarea unui nou val de recesiune si de turbulentele de pe pietele externe ne face sa inclinam spre opinii nu tocmai optimiste in privinta evolutiei consultantei. Credem, asadar, ca litigiile se vor mentine, in continuare, pe un trend ascendent, alaturi de arii din consultanta precum dreptul muncii, fiscalitate, dreptul mediului si dreptul concurentei”, spune Adina Chilim-Dumitriu, partener NNDKP. Potrivit acesteia litigiile reprezinta, in prezent, mai mult de 42% din afacerile companiei. In ceea ce priveste consultanta, ultimii ani au adus o dezvoltare pe dreptul muncii si fiscalitate.

Departamentul de litigii avea aproximativ acceasi pondere cu cel de consultanta la Danila, Petre si Asociatii, balanta fiind, insa, inclinata catre consultanta. In perioada crizei, aceasta a scazut brutal spre 30% din total, litigiile ajungand la 70% din portofoliu. In prima parte a acestui an s-a vazut o revigorare a activitatii de consultanta, datorita - spun reprezentantii DPA- modificarilor legislative si a lipsei de claritate a multor prevederi fiscale. In aceste conditii, munca consultantilor a fost din ce in ce mai solicitata, pentru ca firmele au considerat ca pot fi ajutate sa adopte practici fiscale eficiente si lipsite de riscuri fiscal

"Comparativ cu anul 2009, in 2010 am asistat la o crestere a numarului de litigii in care am fost implicati cu 20%, ceea ce a dus la extinderea departamentului nostru de litigii. In ultimii doi ani, piata de litigii a crescut cu 25-30% pe fondul situatiei economice, iar numarul companiilor care apeleaza la instanta pentru a-si rezolva conflictele cu partenerii de afaceri este in crestere", spune Nicoleta Grama, partener la DPA.

Potrivit avocatului, aceasta crestere s-a datorat, in primul rand, atentiei sporite pe care fiecare companie o acorda procesului de recuperare a creantelor si de clarificare a problemelor care apar in relatiile comerciale pe care le au cu partenerii de afaceri. "Apoi, a intervenit faptul ca multe dintre societatile care, anterior crizei, aveau un comportament onest au considerat ca solutia pentru a scapa de problemele cu care se confrunta este de a actiona intr-o maniera mai putin legala”, mai spune Grama. Potrivit acesteia, piata de consultanta fiscala este de asteptat sa revina la nivelul de dinainte de 2008 pana la sfarsitul acestui an. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/1329/litigii-vs-consultanta-pe-ce-mizeaza-avocatii.html