08.07.2015 | Mihaela GÎDEI
Judecătoarea Viorica Costiniu FOTO: EVZ
Opinia unui judecător: Dreptul la apărare nu este respectat pentru că avocații și inculpații nu au voie să consulte documente secretizate din dosare
Judecătoarea Viorica Costiniu, președinte de onoare al Asociației Magistraților din România, a lansat câteva declarații tulburătoare cu privire la dreptul de apărare. Aceasta susține că dreptul la apărare nu este respectat, întrucât avocații și inculpații nu au voie să consulte documentele secretizate din dosare.

Costiniu susține că magistrații au fost obligați să semneze un document pe baza căruia aceștia se angajează să nu dezvăluie informațiile secrete din dosare și că multe procese sunt desfășurate fără ca inculpații și avocații să aibă acces la informații. Opinia magistratului nu este împărtășită însă de avocați și de CSM, potrivit Evenimentul zilei.

Avocatul Eliza Ene Corbeanu a declarat că documentele secrete pot fi consultate doar pe baza unui certificat de securitate. "Avocații nu au acces la informațiile clasificate din dosare dacă nu au certificat emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Este o procedură de durată care presupune o serie de verificări amănunțite. Sunt puține procese care necesită certificat. Unul pe care mi-l aduc aminte este cel al lui Omar Hayssam, cel cu răpirea jurnaliștilor în Irak", a punctat Ene Corbeanu.

Teza Vioricăi Costiniu este infirmată și de judecătorul Cristi Danileț: "Eu nu am semnat nici un act. Fac parte dintre cei care nu au acces la documente clasificate sau secret de stat și vă asigur ca 80 % dintre magistrații țării nu au astfel de autorizații, nici cei din Civil, Comercial, Dreptul Muncii sau din Dreptul Familiei. O parte dintre judecătorii din Penal au astfel de autorizație de acces la informație cu un anumit grad de secretizare, dar este obținută potrivit legii informațiilor clasificate și în conformitate cu o hotărâre a CSM dată în urmă cu doi ani de zile. Totul este absolut legal", a explicat magistratul, potrivit sursei citate. 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13240/opinia-unui-judecator-dreptul-la-aparare-nu-este-respectat-pentru-ca-avocatii-si.html